Klassieke maaltijdsalades zijn eigenlijk eetbare kunstwerken. Kijk maar naar de kleuren op het bord: rode tomaten, spierwitte fetakaas en groene paprika. Wij benoemen zeven heerlijke klassieke maaltijdsalades en hun herkomst. Welke maaltijdsalade is jouw favoriet?
1. Caesar Salad
Caesar Salad is een simpele salade van kropsla, broodcroutons en Parmezaanse kaas, met een dressing van ansjovis, knoflook, ei en een beetje olie. De salade werd voor het eerst gemaakt door Caesar Cardini, een Italiaanse chef die een restaurant had in Mexico, vlak over de grens van Amerika. Op dat restaurant kwamen tijdens de Amerikaanse drooglegging veel mensen op af die trek hadden in een borrel. Op een avond improviseerde Cardini snel een salade voor wat late gasten, en dat werd een hit.
2. Waldorfsalade
De originele Waldorfsalade, die in 1893 op het menu stond van het Waldorf Astoria Hotel in New York, bevatte alleen appel, knolselderij, dunne mayonaise en een beetje citroensap. Een beetje vergelijkbaar met een selderijslaatje uit een bakje. Maar de salade werd door de Franse chef Escoffier verbeterd: hij voegde er stukjes geroosterde walnoot aan toe. Ook wordt de appel soms vervangen door ander fruit, bijvoorbeeld mandarijn, druif of kersen.
3. Salade caprese
De 3 kleuren van de Italiaanse vlag! De salade caprese is de trots van Italië. Heel simpel, zoals alle klassieke Italiaanse gerechten, want je hebt alleen tomaten, basilicum en mozzarella nodig. Maar dan wel: de allermooiste rijpe tomaten, perfecte romige buffelmozzarella en verse basilicum. Je kunt nog wat pesto over de salade druppelen, een beetje zwarte peper op de tomaten malen of er wat geroosterde pijnboompitten overheen strooien, maar hoe minder poespas, hoe authentieker de salade eigenlijk is.
4. Geitenkaassalade
Geitenkaassalade is vooral de laatste 10 jaar een populair recept. De geitenkaas wordt in de oven gegrild en daarna met een beetje honing op een frisse salade gelegd. Een dressing met mosterd en honing smaakt er erg goed bij. De salade kan verder worden aangekleed met uitgebakken spekjes, cherrytomaten, pijnboompitjes en broodcroutons.
5. Salade niçoise
Er zijn weinig regels waar een salade niçoise zich aan hoeft te houden, maar een paar basisingrediënten spelen wel een belangrijke rol: ansjovis, gekookte aardappel, sperziebonen en natuurlijk tonijn. De salade bestond oorspronkelijk alleen uit tomaten, eieren, ansjovis of tonijn en olijven. Het was een gerecht voor arme mensen, gemaakt van goedkope ingrediënten. Soms werd er wat groente aan toegevoegd, maar dat was het dan wel. De meest fanatieke fan van salade niçoise is waarschijnlijk Jacques Médecin. Hij was burgemeester van Nice en hij publiceerde in 1972 zijn kookboek met gerechten uit de streek. ‘Doe nooit, maar dan ook nooit, gekookte groente in de salade niçoise,’ smeekte hij al zijn lezers. In zijn recept worden wel komkommer, artisjokken, kikkererwten, basilicum en knoflook toe. Voor het echte zuid-Franse gevoel: een mooi glas rosé hoort erbij.
6. Griekse salade
In Griekenland heet deze salade ‘Horiatiki’, dat betekent: boerensalade. Het is een combinatie van tomaten, rode ui, komkommer, groene paprika, olijven en blokjes feta, met als dressing alleen olijfolie en gedroogde oregano. Geen sla? Nee, dat klopt, in een echte Griekse salade zitten geen slablaadjes. De salade heeft nog niet zo’n lange traditie, want de tomaat werd pas in de 19e eeuw in de Griekse keuken geïntroduceerd. De andere ingrediënten waren wel echte Griekse klassiekers, veel boeren namen een stuk fetakaas, wat komkommer en olijven en een uitje mee als lunch onderweg.
7. Kartoffelsalat
De traditionele Duitse aardappelsalade wordt in Noord-Duitsland net wat anders gemaakt dan in het Zuiden. In het Noorden is het vooral een simpele salade van afgekoelde aardappelen, met een mayonaise-achtige dressing, in Zuid-Duitsland gaan er ook gekookte eieren in, stukjes uitgebakken spek, augurkjes en verse kruiden. De dressing moet over de warme aardappelen gegoten worden, zodat de smaak goed intrekt terwijl de kartoffelsalat staat af te koelen.