Terwijl het er even op leek dat we de afgelopen jaren bijna gelijke betalingen kregen voor mannen en vrouwen, blijkt de loonkloof tussen mannen en vrouwen toch weer gegroeid te zijn. Zo blijkt uit de resultaten van het Nationaal Salarissen Onderzoek 2023.
Loonkloof gegroeid naar gemiddelde van 7,4%
De peiling van het Nationaal Salarissen Onderzoek laat zien waar 2 jaar geleden stappen werden gezet richting gelijkwaardige beloning: In 2021 daalde de ongelijkheid tot 5%, en de gelijkheid in beloning kwam dichterbij. Maar dit jaar is de loonkloof weer gegroeid tot een gemiddelde van 7,4%. Het verschil in salaris tussen mannen en vrouwen in een gelijke functie is dus weer groter geworden.
Werknemers in de non-profitsector verdienen meer
Tevens blijkt dat werknemers in de non-profitsector gemiddeld 7,1% meer verdienen dan hun collega’s in de profitsector. Wanneer men de genoten opleiding in overweging neemt, zie je de verschillen alleen maar toenemen.
De loonstijgingen breken in 2023 ook meerdere records in diverse sectoren vanwege de nieuwe cao-onderhandelingen. De lonen in de zorg gaan met 14% omhoog bij de laagste inkomens. De overige sektoren met de laagste lonen stijgen langzamer, met 10%. Volgens het CBS is de stijging het kleinst bij gesubsidieerde instellingen: 3,6% in april 2023.
De mannen verdienen als groep meer dan vrouwen
Mannen als groep verdienen meer dan vrouwen als groep. Voor de 3 opleidingsniveaus geldt dat de vrouwen als groep ook minder verdienen dan de mannen als groep. Het loonverschil is kleiner tussen mannen en vrouwen met een lage opleiding. Bij de vrouwen die middelhoog zijn opgeleid is de loonkloof met mannen als groep groter dan bij de laagopgeleiden vrouwengroep. Voor mannen en vrouwen (30+), die een hbo of universitaire opleiding hebben afgerond is de loonkloof tussen de mannen als groep en de vrouwen als groep het grootst. Hoe hoger de opleiding, hoe groter het verschil is in salarissen tussen vrouwen en mannen.
Over het Nationaal Salarissen Onderzoek
Sinds 2013 wordt 2-jaarlijks het Nationaal Salaris Onderzoek uitgevoerd. Dit is een gezamenlijk initiatief van Intermediair en de Nyenrode Business Universiteit. Ruim 27.000 werkenden namen deel aan het Nationaal Salaris Onderzoek 2023. Van 23.550 deelnemers zijn de antwoorden bruikbaar voor de analyses. Via wegingen is deze groep representatief voor de beroepsbevolking werkzaam in loondienst.
Jouw loonkloof groot? Verdien jij wel genoeg?
Vraag jij je wel eens af of je wel genoeg verdient, voor het werk dat je doet? Check dan je salaris in de Salariskompas. Vul de vragen in en je krijgt meteen een duidelijk antwoord.
Lijkt het erop dat je te weinig salaris krijgt? Praat erover met je werkgever: Salarisverhoging vragen: zo doe je het professioneel én overtuigend.
Bronnen: Intermediair, Nyenrode Business Universiteit.