Ieder jaar ontvangen ongeveer 3000 burgers een Koninklijke onderscheiding tijdens de lintjesregen. Ze krijgen dan een lintje voor hun bijzondere inspanningen voor de samenleving. Traditiegetrouw reiken de burgemeesters een groot deel van de lintjes uit aan de inwoners van hun gemeente. Ze krijgen het 26 april aanstaande weer druk op het stadhuis.
4500 vrijwilligers krijgen een lintje voor bijzondere inspanningen
De tekst gaat onder het bericht verder >>
De lintjesregen is een traditie die elk jaar weer laat zien hoe belangrijk vrijwilligerswerk en buitengewone prestaties zijn voor ons land. Het is een blijk van waardering voor iedereen die meer doet (dan wat we van ze verwachten).
Mensen die zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor de samenleving krijgen tijdens lintjesregen een officiële erkenning voor hun inzet van niemand minder dan de koning zelf.
Burgemeesters reiken de lintjes uit
Traditiegetrouw reiken de burgemeesters een groot deel van de lintjes uit tijdens de jaarlijkse Algemene Gelegenheid, ook wel de lintjesregen genoemd. De lintjesregen vindt in de regel plaats op de laatste werkdag voor de verjaardag van Koning Willem-Alexander.
De lintjesregen past binnen een internationale traditie. Ook in andere landen zijn er staatsonderscheidingen ter gelegenheid van de verjaardag van het staatshoofd. Wanneer de eerste lintjesregen in Nederland was, is onbekend. Duidelijk is wel dat de traditie begon halverwege de 19e eeuw.
Wanneer krijg je een lintje?
Lintjes krijgen individuen die zich op uitzonderlijke wijze inzetten voor de maatschappij. Dit kan op verschillende gebieden zijn zoals:
- vrijwilligerswerk
- wetenschap
- cultuur
- sport
- zorg
- bedrijfsleven
Het gaat vaak om personen die zich gedurende lange tijd belangeloos inzetten voor anderen. De lintjesregen wordt door het hele land gevierd, maar de belangrijkste ceremonie vindt plaats in Den Haag, waar de koning de lintjes persoonlijk uitreikt aan de gedecoreerden.
Hoe wordt iemand voorgedragen voor een lintje?
De lintjesregen is belangrijk omdat het anderen aanmoedigt zich ook in te zetten voor het algemeen belang. Het draagt daarnaast bij aan een gevoel van gemeenschap en verbondenheid.
Familieleden, vrienden, collega’s of andere betrokkenen die vinden dat iemand een onderscheiding verdient, dragen de vrijwilliger aan. Een adviescommissie beoordeelt of diegene het lintje krijgt.
Lintjesregen door de jaren heen
In het verleden werden de onderscheidingen persoonlijk door de koning of koningin uitgereikt. Tegenwoordig spelden de burgemeesters ze op. In het verleden kregen alleen mannen de Koninklijke onderscheiding.
Dit is vandaag de dag gelukkig anders. De eerste vrouw die een lintje kreeg, was moeder-overste W.A.G.H. van Sonsbeeck, benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau in 1895.
Iemand voordragen voor een lintje
Het is altijd leuk om iemand te verrassen met een Koninklijke onderscheiding. Ook jij kan iemand voordragen. Het is niet zeker dat degene die jij voordraagt ook daadwerkelijk een lintje krijgt. Het is wel een belangrijkste stap op weg naar de bijzondere onderscheiding. Zonder aanvrager geen lintje.
Een gemeenteambtenaar bekijkt den aanvraag als eerste en neemt in de meeste gevallen telefonisch contact op met de aanvrager. Houd rekening met een aantal zaken:
- Een Koninklijke onderscheiding is een verrassing
- Ga na of de persoon het waardeert om een Koninklijke onderscheiding te krijgen
- De toekenningsprocedure neemt tijd in beslag
- De aanvraag moet onderschreven worden door andere betrokkenen die het voorstel ondersteunen
Welke (bekende) mensen met een lintje ken jij?
Voorbeelden van bekende Nederlanders die een lintje hebben zijn:
Ridders in de Militaire Willems-Orde
- Ridder Grootkruis: Koning Willem II voor zijn moed tijdens de Slag bij Waterloo (1815) en Koningin Wilhelmina voor haar leiderschap tijdens de Tweede Wereldoorlog
- Commandeur: Prins Bernhard (de opa van Koning Willem-Alexander) voor zijn leiderschap tijdens de Tweede Wereldoorlog
- Ridder der 3e klasse: Karel Doorman (Nederlandse admiraal tijdens de Tweede Wereldoorlog)
- Ridder der 4e klasse: Erik Hazelhoff-Roelfzema (bekend van de musical ‘Soldaat van Oranje’) en mevrouw Josje Gemmeke-Mulder (naast Koningin Wilhelmina de enige vrouwelijke Ridder). Recent zijn Roy de Ruiter, Marco Kroon en Gijs Tuinman benoemd tot Ridder voor hun moed tijdens de Nederlandse missie in Afghanistan
Ridders in de Orde van de Nederlandse Leeuw
- Ridder Grootkruis: Koningin Máxima
- Commandeur: Dick Bruna (tekenaar van Nijntje)
- Ridder: Cabaretière Claudia de Breij en astronaut André Kuipers
Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
- Ridder Grootkruis: Voormalig minister-president Jan-Peter Balkenende en Neelie Kroes (voormalig Eurocommissaris)
- Grootofficier: Frits Philips (directeur van Philips)
- Commandeur: Theatermaker Joop van den Ende en kinderboekenschrijver Jan Terlouw (de schrijver van het bekende, verfilmde kinderboek ‘Oorlogswinter’)
- Officier: Kinderboekenschrijvers Carry Slee en Paul van Loon, topvoetballer Johan Cruijf
- Ridder: Olympisch kampioen Sifan Hassan, rapper en presentator Angelo Diop (beter bekend als Rotjoch), filmkenner René Mioch
- Lid: Jouw trainer en de scheidsrechter op je sportvereniging, de dirigent van jouw koor of de muziekschool, de pleegmoeder van je beste vriend of vriendin, etc. Kortom vaak mensen die jij misschien wel persoonlijk kent.
Niet iedereen kan een lintje waarderen, Piet de Haan uit Dokkum weigerde deze ronde het lintje en ging viraal >>
Bron: Kanselarij der Nederlandse Orden.
Hoofdfoto: Fotocollectie Anefo/Nationaal Archief.