Ga naar de inhoud

Levert een thuisbatterij financieel voordeel op? Voordelen en nadelen

Thuisbatterij

Schommelende energieprijzen, de druk op ons elektriciteitsnet en de noodzaak om over te schakelen op duurzame energiebronnen, zetten de discussies over het al dan niet aanschaffen van thuisbatterijen op scherp. De prijs van de batterijen en hun terugverdientijd vormen het grootste struikelblok.

Kosten thuisbatterij: een klein kapitaal

Daardoor nemen we een afwachtende houding aan als het gaat om de aanschaf van een thuisaccu. Je bent er al gauw een klein kapitaal tussen de 5.000 en 8.000 euro mee kwijt, afhankelijk van de opslagcapaciteit van je thuisaccu. Daar wil je natuurlijk wel eerst even rustig over nadenken.

Terugverdientijd langer dan levensduur

Vereniging Eigen Huis meldt dat uit onderzoek van CE Delft, een onafhankelijk onderzoeks- en adviesbureau, blijkt dat de terugverdientijd van thuisbatterijen op dit moment langer is dan de levensduur.

Door de salderingsregeling maakt het financieel niet uit of je opgewekte energie opslaat of teruglevert. Het bedrag dat je krijgt voor de stroom die je teruglevert is immers even hoog als de prijs van de stroom die je afneemt. Zelfs zonder de salderingsregeling zou je een thuisbatterij volgens dit onderzoek niet of maar net (en pas na vele jaren) terugverdienen.

Opbrengst lastig te voorspellen

Dat geldt volgens het onderzoek ook wanneer je de thuisbatterij in combinatie met een dynamisch energiecontract koopt. Een dynamisch energiecontract is een contract met dynamische (flexibele) prijzen voor elektriciteit en gas die direct gekoppeld zijn aan de marktprijzen voor elektriciteit en gas. De prijzen zijn pas een dag van tevoren bekend. 

Belangrijk om te weten is hoeveel het inzetten van een thuisbatterij op deze manier oplevert. Door prijsschommelingen en een onzekere energiemarkt is dat lastig te voorspellen.

Lees verder onder video >>

Extra belasting van het net

Met een thuisbatterij sla je jouw opgewekte zonnestroom op en voorkom je dat deze het stroomnet opgaat. Hiermee help je overbelasting van het net maar met een klein beetje te voorkomen. Dit komt doordat het vermogen van thuisbatterijen beperkt is.

Combineer jij een thuisaccu met een dynamisch energiecontract en sla je stroom van het net op wanneer deze goedkoop is? Dan kan je juist zorgen voor extra belasting van het lokale net, doordat je extra stroom afneemt om de accu te vullen, zo blijkt uit het onderzoek van CE Delft.

Voordelen van de thuisbatterij

Een thuisbatterij biedt na je investering ook heel wat voordelen voor de gebruiker.

Zo benut je jouw zonnepanelen beter en word je minder afhankelijk van je energieleverancier. Jouw energiefactuur daalt zienderogen en je houdt meer budget over voor andere dingen.
We zetten de voordelen even netjes voor je op een rij:

  1. 24/7 zonne-energie in huis: overdag, wanneer de zon schijnt, gebruiken we gemiddeld minder energie dan tijdens de uurtjes in de avond. ‘s Avonds werken we aan onze computer, kijken we naar de televisie en steken we de lichten aan.
  2. Meer zelfvoorzienend: een voorraadje energie zorgt ervoor dat je meer zelfvoorzienend wordt. Je hoeft minder vaak gebruik te maken van de dure service van je energieleverancier en je maakt gebruik van de stroom die je genereert met je zonnepanelen.
  3. Duurzaam en ecologisch: doordat je meer gebruik maakt van je eigen, duurzame zonne-energie, ben je minder afhankelijk van energie die opgewekt wordt door middel van fossiele brandstoffen.
  4. Nooit zonder stroom: valt de hele straat zonder stroom tijdens een stroomstoring? Daar merk jij nauwelijks iets van. In jouw woning blijft alles gewoon werken. 
  5. Voorbereid op stijgende energieprijzen: de energieprijzen zijn al stevig gestegen en niemand kan met zekerheid zeggen hoe de prijzen zich in de toekomst ontwikkelen. Stijgen ze gestaag verder of gaan ze weer dalen? Met een solide en betrouwbare oplossing in huis ben je op alles voorbereid.

Thuisbatterij kopen? Tips!

Wil je thuisaccu aanschaffen, let dan op de volgende zaken:

  • Vergelijk prijzen en aanbiedingen? Kijk of omvormer en installatie zijn meegeteld.
  • Kijk goed hoeveel opslagcapaciteit je nodig hebt. Inzicht in je stroomverbruik krijg je met een energiemanager. Dit is een app, website of computerprogramma dat meet wanneer en hoeveel energie je verbruikt.
  • Stuur je thuisbatterij slim aan. Dat doe je door de accu samen te laten werken met andere apparaten in huis zoals zonnepanelen, warmtepomp en laadpaal.
  • Laat slimme software bepalen wanneer de batterij moet laden en ontladen om de opgewekte elektriciteit optimaal te benutten.
  • Laat je thuisaccu installeren door een installateur met het InstallQ-keurmerk. Deze vind je via het Centraal Register Techniek.

De thuisbatterij wordt pas echt interessant wanneer je er slimme sturing aan koppelt. Die balanceert je verbruik in overeenstemming met je verbruiksgewoonten, het weer en de productie van je zonnepanelen

engie.nl

Meer duurzame manieren om geld te besparen

Wil jij meer stroom van je zonnepanelen zelf gebruiken om bijvoorbeeld een terugleverheffing te vermijden of vanuit milieuoogpunt? Dan zijn er nog meer duurzame manieren.

  1. Sla je zonne-energie op in de batterij van je je elektrische auto. 
  2. Met een all-electric warmtepomp kun je zonnestroom gebruiken om het water in het bijbehorende boilervat te verwarmen. Het warme water gebruik je later om te douchen of om je huis mee op te warmen. 
  3. Stem je elektriciteitsverbruik af op de opwek van je zonnepanelen. Dat doe je door elektrische apparaten zoals je wasmachine, vaatwasser of droger aan te zetten op het moment dat je panelen stroom opwekken.

‘Waardevolle aanvulling’

Lees verder onder bericht >>

Duracell thuisbatterijen

Duracell verkoopt nu ook thuisbatterijen, waarmee je de met je zonnepanelen opgewekte zonne-energie opslaat en gebruikt wanneer dat nodig is. Ze zijn volgens Duurzaam Actueel, een platform voor duurzaamheid, een betrouwbare- en efficiënte manier om energie en daarmee je maandelijkse kosten te beheren.

Batterijenhuis BV zegt dat ze met de Duracell thuisbatterij een volledige- landelijke installatiedekking dekken. Ricardo Berruezo, CEO van Batterijenhuis: “Duracell staat bekend om zijn kwaliteit en betrouwbaarheid, en wij zijn er zeker van dat deze thuisbatterijen een waardevolle aanvulling zullen zijn voor veel huishoudens in Nederland.” Duracell biedt thuisbatterijen van 5kWh, 10kWh, 15kWh, 20kWh en 25kWh.

Bron: Duurzaam Actueel, Batterijenhuis, Eigen Huis, Ecoproject
Foto: Aiyumi (Canva)

Meer over: