Ga naar de inhoud

Doorbraak in robotica: levende huid voor mensachtige robots

Robot met huid

Wetenschappers van de Universiteit van Tokio hebben met succes levende menselijke huid op robotgezichten bevestigd. De onderzoekers hebben een revolutionaire techniek ontwikkeld. Deze maakt het mogelijk om menselijke huidcellen op een kunstmatig substraat te laten groeien.

Deze levende huid biedt een realistisch uiterlijk voor robots en opent nieuwe mogelijkheden in robotica. Dit is een belangrijke stap voorwaarts in het streven naar meer levensechte robots die niet alleen in uiterlijk, maar ook in functie dichter bij de mens staan.

Veelzijdige toepassingen

De toepassingen van deze technologie zijn breed en indrukwekkend. Niet alleen kan deze huid helpen bij het ontwikkelen van verpleeghulprobots die empathischer overkomen. Ook kan dit worden gebruikt in de entertainmentindustrie voor meer realistische animatronics. Daarnaast kunnen robots met levensechte huid nuttig zijn in training en simulaties voor medisch personeel. Hierdoor is een meer realistische oefenomgeving mogelijk.

Innovatieve technologie van de Universiteit van Tokio

Onderzoekers van de Universiteit van Tokyo hebben een speciale collageengel gebruikt om de huid stevig aan de robots te hechten. Het proces omvatte het maken van kleine gaatjes in het robotgezicht, waarin ankers werden geplaatst. Deze ankers fungeren als kunstmatige ligamenten. Dit maakt het mogelijk om huid op verschillende oppervlakken aan te brengen zonder dat deze snel beschadigt. Dat was een uitdaging bij eerdere technieken.

Realistische robotgezichten

Het resultaat van deze techniek is zowel indrukwekkend als enigszins griezelig. De robots kunnen nu gezichtsuitdrukkingen zoals een glimlach nabootsen. Hoewel er slechts enkele beelden zijn van deze gezichtsuitdrukkingen op een klein robotgezicht, hebben de onderzoekers ook huid aangebracht op een dummyhoofd, al zijn daar nog geen bewegende beelden van beschikbaar.

De tekst gaat onder de X-berichten verder >>

Uitdagingen en toekomstperspectieven

Hoewel deze ontwikkeling veelbelovend is, staan de wetenschappers nog voor aanzienlijke uitdagingen. Het behouden van de integriteit en duurzaamheid van de levende huid op robots is een complex probleem dat verdere onderzoeken en technische innovaties vereist. Toch is het potentieel van deze doorbraak enorm en kan het de manier waarop robots in onze samenleving worden geïntegreerd drastisch veranderen.

Bron: De Telegraaf. Foto: Andrey Popov voor Canva

Meer over: