Ga naar de inhoud

Tv-programma met Frans Bauer doorbreekt taboe over laaggeletterdheid

Leven zonder leren over

Gisterenavond ging het tv-programma ‘Leven zonder Letters’ van start met Frans Bauer, over laaggeletterdheid. En dat zorgde bij velen voor herkenning. Niet vreemd, want 1 op de 6 mensen in Nederland is laaggeletterd.

In de komende 11 afleveringen volgt Frans mannen en vrouwen die hun grootste onzekerheden onder ogen zien.

1e aflevering zorgt voor herkenning en een traan bij de kijkers

In de 1e aflevering Leven zonder Letters maakten we kennis met Ria en Dirk-Jan die hun dromen deels opgaven vanwege hun laaggeletterdheid. Ze worstelen nog dagelijks met de uitdagingen die dit met zich meebrengt en proberen hun beperking te verbergen voor de buitenwereld.

Laaggeletterdheid is voor mensen zoals Ria en Dirk-Jan een bron van schaamte en onzekerheid. Daarom ontwikkelden ze trucs om hun beperking te camoufleren. Zo gebruikte Ria trucs met haar telefoon. Dan spreekt ze in haar telefoon in wat ze wil opschrijven en dan verschijnt op haar schermpje de tekst, die ze vervolgens overschrijft voor op het briefje. De collega’s van Ria hadden dat niet door en dat maakt het extra lastig om er dan later mee naar buiten te treden.

Andere bekende trucs die mensen met laaggeletterdheid ook veel toepassen zijn: 

  • Spieken en onthouden: Laaggeletterden proberen teksten of instructies in hun geheugen te prenten en deze vervolgens in hun hoofd te herhalen. Zo reproduceren ze deze mondeling als dat nodig is. Hierdoor lijkt het alsof ze de tekst begrijpen, terwijl ze eigenlijk vertrouwen op hun geheugen en niet op hun leesvaardigheid.
  • Vragen om hulp: Soms vragen laaggeletterden anderen om hen te helpen bij het lezen en schrijven van teksten. Ze vertrouwen op de bereidwilligheid van anderen, familieleden, vrienden of collega’s, om hen te ondersteunen bij dagelijkse taken waarbij lees- en schrijfvaardigheden nodig zijn. Op deze manier wekken ze de indruk dat ze zelfstandig zijn, terwijl ze in werkelijkheid afhankelijk zijn van de hulp van anderen.

Leven zonder Letters laat zien hoe belangrijk steun en hulp is

Tijdens de afleveringen komen meer trucs voorbij, maar ze zijn natuurlijk niet de oplossingen voor de lange termijn. Het isoleert mensen en het ontneemt je de kans op een carrière. Leven zonder Lezen tracht met haar programma het taboe over laaggeletterden te doorbreken voor de mensen die ermee worstelen. En het zijn meer mensen dan je denkt: 1 op de 6 mensen in Nederland is laaggeletterd.

Leven zonder Letters laat zien hoe belangrijk het is steun en hulp te bieden aan mensen die niet of beperkt zijn in hun lees-  en schrijfvaardig.

Mis de volgende afleveringen niet

Hoewel de 1e aflevering van Leven zonder Letters veel indruk maakte, vallen de kijkcijfers een beetje tegen: 644.000 mensen keken naar de 1e aflevering. Het is duidelijk dat het programma nog meer aandacht verdient, want het biedt een krachtige boodschap van moed en doorzettingsvermogen. We kijken uit naar de komende afleveringen en de verhalen van deze inspirerende deelnemers.

Mis de volgende afleveringen niet: iedere maandagavond om 21.25 uur te zien op NPO1.

Leven zonder Letters gemist? Bekijk hier de hele uitzending via Gids TV

Bronnen: METRO Nieuws, Leven zonder Letters, Gids TV.

Meer over: