Ga naar de inhoud

Hersenen geven teken van leven na de dood

Leven na de dood

‘Er is leven, er is leven na de dood.’ Cabaretier Freek de Jonge zong het ons al in 1997 stellig toe. Anno 2023 geeft een Amerikaanse studie aan dat als ons hart een uur lang stil staat, onze hersenen nog activiteit vertonen. Is dit het bewijs dat er leven is na de dood? Het zou van Freek een visionair maken. 

Iedereen wil weten of de dood ons einde betekent of dat er daarna nog iets te beleven valt. Een team wetenschappers uit de VS ging recentelijk op onderzoek uit met apparatuur die zuurstof en elektrische activiteit in de hersenen registreert. Elke 2 tot 3 minuten werd de hersenactiviteit gemeten bij patiënten die klinisch dood waren verklaard. 

Hersenactiviteit vergelijkbaar met spreken

Professor Sam Parnia liep tegen interessante resultaten aan. Bij patiënten was elektrische activiteit in de hersenen waarneembaar. “Op de scans zagen we grote pieken, vergelijkbaar met als je praat of geconcentreerd bezig bent. Die pieken zagen we soms zelfs een uur nadat de reanimatie was afgelopen. Opvallend, want artsen hebben lange tijd gedacht dat het brein 10 minuten nadat het hart stopt met pompen permanente schade oploopt.”

Korte terugblik op het leven

Tijdens het onderzoek konden 53 van de 567 mensen na reanimatie weer kon tot leven worden gewekt. Daarvan deelden 28 mensen hun ervaring. 11 patiënten beweerden dat ze zich bewust waren van hun reanimatie. 6 personen spraken over een bijna-doodervaring. Hun ervaringen zijn vergeleken met eerdere verhalen over bijna-doodervaringen. Ze blijken overeen te komen. De meeste mensen beweren dat ze tijdens hun dood naar een plaats worden geleid, waar ze zich thuis voelden. Ook ervaarden ze vaak een korte terugblik op hun leven.

Nog veel te ontdekken

Het is nog te vroeg te concluderen dat er een bewustzijn is na de dood. De wetenschap weet dankzij het onderzoek wel dat het niet om hallucinaties gaat. Als je overlijdt gebeurt er daadwerkelijk iets in de hersenen. Het bewijs dat er leven na de dood is laat op zich wachten, daarmee een boeiend terrein achterlatend waar voor de wetenschap nog veel valt te ontdekken. 

Bronnen: CNN, Resuscitation Journal

Meer over: