Ga naar de inhoud

Waarom je wel kunt leren zingen of een muziekinstrument bespelen op latere leeftijd


Een muziekinstrument leren spelen of leren zingen is een enorme verrijking. Vaak wordt gezegd dat je er op jonge leeftijd mee moet beginnen. Maar wat als je er op latere leeftijd pas de tijd voor neemt? Of als je er simpelweg het lef of talent niet voor hebt? Dit zijn redenen om juist nu te starten met het bespelen van een instrument en je zangstem te laten horen.

Een muziekinstrument bespelen op latere leeftijd

Natuurlijk is het makkelijker om een muziekinstrument te leren bespelen wanneer je jong bent. In een jonge levensfase neem je kennis op als een spons en blijft lesstof beter hangen. Naarmate je ouder wordt, kan het zijn dat je dingen moeilijker onthoudt. Het kan in je voordeel werken als je vroeger al ervaring hebt opgedaan in de muziek. Net als dat je fietsen nooit verleert, herkennen je hersenen muzieknoten hierdoor eerder. Maar zelfs wanneer je absoluut geen ervaring hebt, is het het proberen waard. Je bezit tenslotte het belangrijkste ingrediënt voor succes: motivatie.

Welk instrument is geschikt op latere leeftijd?

De piano is voor elke leeftijd geschikt en motiveert wanneer je na de eerste les al een eenvoudig liedje kunt naspelen. Bovendien hoef je er alleen voor op een kruk te zitten en hoef je niets te tillen, wat met spierpijn of gewrichtsklachten niet prettig is. Daarnaast zijn een harp, een gitaar en blaasinstrumenten populair onder de volwassene doelgroep. Strijkinstrumenten zijn de minder populaire instrumenten, omdat deze over het algemeen moeilijker zijn om te bespelen.

Op latere leeftijd leren zingen

Als er iets is dat je op elke leeftijd kunt doen, is het zingen. Je hebt niet meer stembanden op een jonge leeftijd dan op een latere leeftijd. Het is voor hele jonge kinderen lastig, omdat hun stembanden nog niet volledig zijn ontwikkeld. Voor senioren is er geen enkel struikelblok. Kijk eens naar een zangschool bij jou in de buurt of vraag je buurvrouw die maandelijks zingt of je een keer op proef mee mag.

TIP: Om ervoor te zorgen dat je er alles uithaalt, is het belangrijk om genoeg te oefenen. Hoe intensiever je met zingen aan de slag gaat, hoe groter het resultaat.

Zingen-of-muziek-620x250

Ik wil wel leren zingen, maar ik zing vals

Als je wél de ambitie hebt om te leren zingen, maar niet het talent, wat doe je dan met die grote droom? Vals zingen betekent niet dat je jouw stem alleen voor onder de douche hoeft te bewaren of wanneer de buurman aan het boren is. Het kan namelijk verschillende oorzaken hebben. Als je nog geen ervaring hebt, moet je bijvoorbeeld wennen aan hoe je je stem en ademhaling gebruikt voor verschillende toonhoogtes en op welke noten je moet zingen. Bovendien kan het zijn dat je jezelf niet goed hoort. Het is niet zo dat elke stem geschikt is als zangstem, maar vaak kun je er veel meer mee dan je denkt.

Online zanglessen bestaan ook

Online worden ook diverse zanglessen aangeboden. Het voordeel hiervan is dat het goedkoper is dan reguliere zanglessen. In plaats van dat er een zangdocent naast je staat die ingrijpt bij een verkeerde noot, leer je de basis met video’s en online feedback via videobellen. Voor degenen die het nogal een stap vinden om eraan te beginnen en de moed nog moeten verzamelen, zou dit de drempel kunnen verlagen.

Boeken over zangtechnieken

Lees ook

Bronnen: Online muziek academie, Muziekschool
Auteur: Anouk Bruel

Meer over: