Ga naar de inhoud

Leidens ontzet: 450 jaar vrijheid vieren in aanwezigheid van de Koning

Update:
Willem -Alexander Leiden Ontzet

Koning Willem-Alexander viert donderdag 3 oktober, samen met Leiden het 450-jarig jubileum van het historische Leidens Ontzet. De festiviteiten in de binnenstad staan in het teken van de bevrijding van de stad op 3 oktober 1574. Toen is Leiden verlost van de Spaanse belegering.

Festiviteiten in het hart van Leiden

De Koning start zijn bezoek met de ontvangst van de traditionele 3 oktober-sjaal. Daarna maakt hij een korte rondvaart over het Galgewater. Tijdens de vaart klinkt het zeemanslied ‘Piet Hein’, uitgevoerd door zangkoor Rumor di Mare.

Tegelijkertijd vindt op het water een indrukwekkende demonstratie van de Koninklijke Marine plaats, wat de historische maritieme rol van Nederland symboliseert.

Historie en kunst te zien in De Lakenhal

In museum De Lakenhal bezoekt de Koning de tentoonstelling ‘Leiden viert feest – 450 jaar optochten’, waar ze de rijke traditie van het Leidens Ontzet eren.

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Hier spreekt hij ook met kunstenaar Casper Faassen. Faassen ontwierp in opdracht van de 3 October Vereeniging een speciaal kunstwerk voor dit jubileum.

Een mijlpaal in de Nederlandse geschiedenis

Het ontzet van Leiden markeerde een keerpunt in de 80-jarige Oorlog. Door het omringende land onder water te zetten, wisten de Watergeuzen de Spaanse belegeraars te verdrijven. Dit leidde uiteindelijk tot de stichting van de Republiek der Nederlanden.

Elk jaar staat Leiden groots stil bij deze historische gebeurtenis. Zowel de lokale gemeenschap als de nationale figuren komen dan samen om deze dag te vieren.

Met gesprekken met vrijwilligers van de 3 October Vereeniging sluit de Koning zijn bezoek af aan deze bijzondere herdenking van vrijheid en veerkracht. Al 450 jaar vieren en herdenken we in Nederland dat Leiden is ontzet. Wat betekent dat precies? Lees het verhaal en het programma van deze historische dag op de website van 3october.nl.

Bekijk hier ook de historische naspeling van de intocht van de Geuzen op donderdag 19 september jl. >>

Bron: Rijksoverheid, 3 October Vereeniging. Hoofdfoto: Sjoerd van der Wal/Getty Images.

Meer over: