Een vijver is niet alleen mooi om naar te kijken, deze kan ook dienen als thuis voor verschillende planten en dieren. Overweeg jij om een mooie waterplaats te maken? Wij helpen je graag op weg met een paar handige tips en weetjes voor het uitzoeken van de juiste planten voor in je vijver.
Wat is de beste tijd voor het aanleggen van een vijver?
Een vijver kan het hele jaar door worden aangelegd, het is vaak het beste om dit aan het begin van de zomer te doen. De planten wortelen nu het meest. Denk jij erover om dit jaar eindelijk die langgekoesterde wens voor een waterplaats uit te laten komen? 1 keer in je leven moet je een vijver hebben gehad toch? Het is echt de moeite waard en een wereld apart. We kennen iemand, die altijd droomde van een grote vijver in zijn tuin. Het kwam er alleen tijdens zijn werkende leven nooit van. Nu hij met pensioen is heeft hij dan toch 2 mooie bakken ingegraven. En daar komen nu allemaal kikkers en watervogels op af. Hij geniet er enorm van. Je hoeft niet altijd een grote vijver te graven. Je bepaalt zelf hoe groot je vijver moet zijn.
Het kan goed misgaan in een vijver
Het is wel goed om je er vooraf goed over te laten informeren. Het is belangrijk om de juiste planten te kiezen en ze op de juiste manier te planten. Het kan namelijk makkelijk misgaan met de aanleg ervan en dan krijg je zo’n groen moeras met alleen maar alg en kroos. Bij het planten van waterplanten is het daarom belangrijk om te weten hoe je planten in de vijver plaatst. Dit kan variëren afhankelijk van de soort plant.
Als algemene regel geldt dat je moerasplanten het beste op een diepte van 0-15 centimeter plant, terwijl je diepwaterplanten tussen de 20 en 40 centimeter plaatst.
Bij het planten van vijverplanten is het belangrijk om de volgende stappen te volgen:
Voordat je begint met het planten van waterplanten, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de vijver de juiste diepte heeft voor de soort planten die je gaat planten. Zorg er ook voor dat je de juiste plantenmanden gebruikt, gevuld met speciale vijveraarde. Plaats de manden op de juiste diepte en bedek ze met een laagje grind of steentjes om te voorkomen dat de aarde uit de manden spoelt.
9 planten die het meest geschikt zijn voor in een vijver:
- Waterlelies – prachtige bloemen in verschillende kleuren, variërend van wit tot roze en geel tot rood.
- Gele plomp – een inheemse plant met grote, heldergele bloemen en ronde bladeren.
- Moerashyacint – een gele iris met opvallende bloemen en zwaardvormige bladeren.
- Krabbenscheer – een plant met lange, dunne bladeren en kleine witte bloemen die boven het water uitsteken.
- Watergentiaan – een plant met ronde bladeren en kleine, witte bloemen die lijken op madeliefjes.
- Grote lisdodde – een plant met lange, rechtopstaande stengels en karakteristieke bruine bloeiaren.
- Watermunt – een plant met paarse bloemen en een heerlijke muntgeur.
- Dotterbloem – een inheemse plant met felgele bloemen die op madeliefjes lijken.
- Moerasandoorn – een plant met lange, smalle bladeren en gele bloemen die in trossen groeien.
Tekst gaat onder de afbeeldingen verder >>
Welke planten zijn winterhard?
Sommige planten kunnen in de winter gewoon in de vijver blijven staan, terwijl je andere planten beter verwijderd en op een vorstvrije plek opslaat. Het is belangrijk om te weten welke planten winterhard zijn en welke niet. Enkele winterharde planten voor in de vijver zijn:
- Gele lis
- Kalmoes
- Moerashyacint
- Krabbenscheer
- Watermunt
- Watergentiaan
- Wateraardbei
Na het lezen nog steeds twijfels over het aanleggen van een vijver? Kijk of je ergens in de buurt iemand weet met een vijver en ga eens met hem of haar in gesprek.