Ga naar de inhoud

Lavendel uitgebloeid? Leef je uit met de geurige droogbloemen

Lavendel geurzakjes

Als lavendel van paars naar grijs kleurt zijn dit de eerste tekenen dat we weer langzaam richting het najaar gaan. De meeste bloemen verwelken en maken nieuwe zaden voor volgend jaar. De planten doen straks ook aan een winterslaap. Pluk de uitgebloeide lavendel. Maak heerlijke geurzakjes voor tussen je kleding of maak er leuke boeketjes mee.

De leukste tijd om lavendel te snoeien is nu

Lavendel is een geliefde plant vanwege zijn prachtige paarse bloemen en heerlijke geur. In augustus droogt deze struik uit en dan maakt hij geen goeie sier meer in je tuin. Je zet er het liefst je snoeischaar in. Doe dit alleen wel op de juiste manier, zodat je zeker weet dat je planten volgend jaar weer prachtig bloeien.

Wanneer lavendel snoeien?

De beste tijd om lavendel te snoeien is direct na de bloei. Snoei de stelen terug om de plant te verjongen en de bolvorm te behouden. Snoei de plant terug tot ongeveer 1 derde van zijn oorspronkelijke hoogte.

Hoe lavendel snoeien?

  1. Niet te rigoureus snoeien: bij het snoeien van lavendel is het belangrijk om niet te rigoureus te zijn. Snoei lichtjes om de vorm te behouden. Knip de uitgebloeide bloemen en een deel van de nieuwe groei af met behulp van scherpe snoeischaar. Zorg ervoor dat je niet te diep snoeit, omdat dit de plant beschadigt.
  2. Snoei houtachtige delen: als je lavendel ouder is en houtachtige stelen ontwikkelt, overweeg om te gaan snoeien om de plant en verjongingskuur te geven. Knip de oudere stelen terug. Dit stimuleert de groei van nieuwe scheuten.
  3. Snoei 1 keer per jaar: lavendel snoei je 1 keer per jaar, direct na de bloei. Snoei niet te laat, en zeker niet in de winter, omdat koude de plant verzwakt.

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen >>

Zelf producten maken van lavendel

Als lavendel is uitgebloeid, kun je nog steeds veel doen met de gedroogde bloemen en andere delen van de plant. Hier zijn enkele dingen die je maakt van lavendel na de bloei:

  • Insectenspray: lavendel staat bekend om zijn insecten werende eigenschappen. Maak een natuurlijke insectenspray door je lavendelolie te mengen met water en je kunt er jezelf en je omgeving mee inspuiten om muggen mee op afstand te houden.
  • Lavendelscrub: lavendel heeft vele voordelen voor persoonlijke verzorging. Gebruik het om scrubs, oliën, crèmes en maskers van te maken voor ontspanning en hydratatie. Ingrediënten voor de scrub: 250 gram suiker of zout, 100 gram olie en 5 gram lavendel.
  • Lavendelgeurzakjes: om lavendelgeurzakjes te maken, vul je kleine zakjes met gedroogde lavendelbloemen. De zakjes kun je heel eenvoudig maken van restjes stof. Je kan ook kant en klare zakjes kopen. De kleine zakjes kun je in je kledingkast leggen, lades of zelfs onder je kussen voor een heerlijk aroma.
  • Droogboeketjes: als je jouw struik nog niet eerder hebt gesnoeid kun je makkelijk langere takken afknippen. De takken maak je tot kleine bosjes die je bindt met touw of restjes lint. Hang ze op in de wc of geef ze spontaan cadeau aan de buren die naast je wonen.
  • Lavendelpotpourri: meng gedroogde lavendelbloemen met andere gedroogde bloemen en kruiden om een geurige potpourri te maken. Dit is ideaal om kamers een natuurlijke geur te geven.
  • Vogelvoer: de zaden van lavendel trekken vogels aan. Hang hier een daar een bosje gedroogde lavendel in het najaar.

Maak je tuin klaar voor het najaar

Stoor je dus niet langer meer aan die doffe grijze lavendelbollen in je tuin en laat je creativiteit de vrije loop.

Let op: snoeien doe je je lavendel nu het nog redelijk warm is ’s nachts. Je kan ook wachten tot de lente met snoeien van je lavendel en behoud je in het najaar de heerlijke kruidige geur.

Meer over: