Je gebruikt je laptop waarschijnlijk dagelijks. Maar wist je dat we dit elektrische apparaat bijna nooit schoonmaken? Ga maar eens bij jezelf na, wanneer heb je jouw laptop voor het laatst schoongemaakt? Ja, dat dachten we al. Je kunt het je waarschijnlijk niet herinneren.
Het is echter van GROOT belang je laptop regelmatig een grondige reiniging te geven. Lees hier hoe en waarom je je laptop moet schoonmaken.
Hoeveel bacteriën zitten er op een laptop?
De hoeveelheid bacteriën op een laptop varieert. Dit is afhankelijk van verschillende factoren zoals hoe vaak de laptop wordt aangeraakt, de omgeving waarin hij wordt gebruikt, en hoe regelmatig hij wordt schoongemaakt. Over het algemeen zijn laptops grote bronnen van bacteriën en andere micro-organismen. Vooral op oppervlakken die vaak worden aangeraakt, zoals het toetsenbord, de muis(pad) en de behuizing.
Er zijn studies uitgevoerd naar de hoeveelheid bacteriën op elektronische apparaten, waaronder laptops en de resultaten variëren. Een onderzoek uit 2018, gepubliceerd in het tijdschrift MicrobiologyOpen, vond bijvoorbeeld dat het gemiddelde toetsenbord meer bacteriën bevatte dan een gemiddelde wc-bril. Gatverdamme!
Laptop schoonmaken in 5 stappen
Tijd voor een grote laptop schoonmaak. Voordat je begint met schoonmaken, schakel je de laptop uit en verwijder je alle kabels. Keer de laptop om en schud zachtjes om het grove vuil te verwijderen. Gebruik een microvezeldoek met of zonder reinigingsspray, wattenstaafjes en een droog doekje. Ben je er klaar voor?
1. Buitenkant
Gebruik een droge doek voor de buitenkant en een vochtig doekje voor vette vingers.
2. Het beeldscherm reinigen
Gebruik speciale reinigingssprays en microfiber doekjes voor je beeldscherm. Breng de spray eerst aan op het doekje en niet direct op het scherm. Vermijd sprays met aceton. Bij afwezigheid van speciale sprays, is een licht vochtige microvezeldoek ook effectief.
3. Het toetsenbord schoonmaken
Het toetsenbord is vaak het vuilste gedeelte van je laptop. Gebruik een spuitbus met perslucht om onzichtbaar vuil tussen de toetsen te verwijderen. Reinig de toetsen zelf met een toetsenbordreiniger, een microvezeldoekje met ontsmettingsalcohol of een vochtige doek. Voor moeilijk bereikbare plekken zijn wattenstaafjes handig.
4. De binnenkant verfrissen
Gebruik een spuitbus met perslucht om stof en vuil uit openingen te verwijderen. Als je geen perslucht hebt, kan een haardroger op de laagste koude stand ook nuttig zijn. Zorg ervoor dat de laptop is uitgeschakeld en losgekoppeld voordat je begint.
5. Overige poorten
Gebruik perslucht en wattenstaafjes voor toegangspoorten en de DVD-drive. Raak de DVD-lens niet aan.
6 redenen waarom je je laptop moet schoonmaken
- Hygiëne bevorderen: Laptops fungeren als potentiële broedplaatsen voor bacteriën, virussen en andere ziektekiemen. Door frequent schoon te maken, verlaag je het risico op verspreiding van ziektekiemen.
- Prestatiebehoud waarborgen: Vuil, stof en andere deeltjes kunnen zich opstapelen in de ventilatieopeningen en andere delen van je laptop, wat de koeling belemmert. Oververhitting kan de prestaties negatief beïnvloeden en zelfs permanente schade veroorzaken.
- Verlenging van de levensduur: Door je laptop regelmatig schoon te maken, voorkom je dat vuil en stof zich ophopen in cruciale onderdelen zoals het toetsenbord, de ventilatoren en interne componenten. Hierdoor wordt de levensduur van je laptop verlengd en de kans op storingen verminderd.
- Creëren van een optimale werkomgeving: Een schone laptop draagt bij aan een plezierige werkomgeving. Een helder scherm, een schoon toetsenbord en goed functionerende hardware dragen bij aan een positieve gebruikerservaring.
- Optimale warmteafvoer handhaven: Ventilatieopeningen verstopt door stof en vuil kunnen de warmteafvoer belemmeren. Een goede luchtcirculatie is essentieel om oververhitting te voorkomen en optimale prestaties te behouden.
- Tegengaan van slijtage: Regelmatig schoonmaken helpt slijtage van oppervlakken zoals toetsen en touchpads te voorkomen, waardoor de esthetiek van je laptop behouden blijft.
Dus: een regelmatige schoonmaakroutine verlengt niet alleen de levensduur van je laptop, maar zorgt er ook voor dat je in een hygiënische omgeving werkt. Wees voorzichtig, volg de instructies zorgvuldig en geniet van een schone en efficiënt werkende laptop. Raadpleeg altijd de instructies van de fabrikant bij twijfel over schoonmaakmethoden.
Foto: Narith’s Images