Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) lanceerde vandaag een platform voor mensen met langdurige coronaklachten om hun symptomen bij te houden. Lees in dit artikel wat dat inhoudt.
Het is onduidelijk hoeveel mensen langdurige klachten hebben overgehouden na een besmetting met het coronavirus. Deze aandoening staat bekend als postcovid of langdurige covid. Patiënten ervaren vaak snelle vermoeidheid, kortademigheid, en kunnen ook geheugen- en concentratieproblemen ontwikkelen.
In april van dit jaar waren er ongeveer 90.000 patiënten die na een coronabesmetting nog steeds ernstig ziek waren. Ze ervaren extreme vermoeidheid, hersenmist, kortademigheid en overgevoeligheid voor licht en geluid. Duizenden van hen ontvangen inmiddels een uitkering en blijven thuis. Daarnaast melden zich maandelijks gemiddeld 500 nieuwe patiënten met klachten bij C-support, een organisatie die hen bijstaat.
Doel van het platform
Met de site postcovidonderzoek.nl wil het RIVM een beter beeld krijgen van deze chronische aandoeningen. De gegevens die mensen invullen, helpen bij onderzoek naar de langetermijneffecten van het coronavirus. Patiënten kunnen vanaf vandaag via het portaal hun klachten rapporteren, inclusief de frequentie en veranderingen in de loop van de tijd. Daarnaast kunnen ze aangeven welke medicijnen ze gebruiken. Elke drie maanden ontvangen ze een vragenlijst, waardoor onderzoekers de ontwikkeling van hun aandoening kunnen volgen. Bovendien kunnen deelnemers via het portaal benaderd worden voor deelname aan aanvullende onderzoeken.
Gebruik van de site
Op de website kunnen gebruikers gedetailleerde informatie over hun klachten invullen. Het platform is gebruiksvriendelijk en stelt hen in staat om periodiek updates te geven over hun gezondheid.
De tekst gaat onder het X-bericht verder >>
Het werd er ook tijd voor in het vijfde (!) corona jaar… #LongCovid #PostCovid #VerborgenPandemie #KomInActie Ruim half miljoen mensen met longcovid kunnen voor het eerst terecht bij officieel platform van het RIVMhttps://t.co/VITI5uuHvO
— Hans Zweers (@HansZweers) June 28, 2024
Wat Het RIVM ermee Doet
Het RIVM gebruikt de verzamelde data om patronen te herkennen en mogelijk nieuwe behandelingen of aanbevelingen te ontwikkelen. Dit onderzoek zal bijdragen aan een beter begrip van langdurige coronaklachten en hoe deze effectief behandeld kunnen worden.
Bron: AD
————- Lees ook onderstaand artikel van 18 maart 2024 ————-
Langdurige Covidklachten en bijwerkingen coronavaccins beïnvloeden nog steeds
Bijna 25% van de volwassenen en 20% van de jongeren met langdurige Covidklachten ervaren hierdoor aanzienlijke dagelijkse beperkingen. Dit komt naar voren in recent onderzoek van het RIVM naar de impact van chronische coronaklachten op zowel persoonlijk als professioneel vlak. En hoe zit het met de bijwerkingen van de coronavaccins?
Oververmoeidheid, concentratie- en geheugenproblemen, alsook ademhalingsmoeilijkheden, blijken veelvoorkomend bij voormalige coronapatiënten. Hun leven wordt er nog dagelijks door beïnvloed.
Werk en privéleven ernstig beïnvloed
De gevolgen van langdurige coronaklachten zijn verreikend, waardoor mensen in hun werkprestaties en huiselijke activiteiten ernstig worden beperkt. Naast de fysieke klachten als vermoeidheid, benauwdheid en kortademigheid, ervaren velen ook uitdagingen met hun geheugen en concentratievermogen. Huisartsen signaleren een opvallende toename in het aantal patiënten dat met dergelijke neurologische klachten medische hulp zoekt. Het vaakst melden patiënten tussen 24 en 45 jaar oud zich met deze problemen.
Lange termijn Covidklachten
De klachten van langere duur zijn bekend als ‘Long COVID’ of ‘Post-COVID-syndroom’. Deze kunnen een breed scala aan symptomen omvatten, die maanden na de acute fase van de ziekte aanhouden. De symptomen variëren sterk van persoon tot persoon, maar kunnen onder meer vermoeidheid, kortademigheid, aanhoudende hoest, spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn, concentratie- en geheugenproblemen, en verlies van reuk- en smaakvermogen omvatten.
Veel mensen met langdurige COVID-19-klachten hebben verschillende medische en sociale ondersteuningsbehoeften.
Jongeren ook aanzienlijk getroffen
Langdurig lijden onder de naweeën van een coronavirusinfectie is niet beperkt tot volwassenen; ook jongeren krijgen ermee te maken. Ongeveer 5% van de geïnfecteerde jongeren houdt langdurig klachten over na hun herstel, fenomenen die bekendstaan als postcovid of langdurige covid.
Bij volwassenen ligt dit percentage rond de 3%. Deze data onderstrepen de noodzaak voor gerichte aandacht en ondersteuning voor alle leeftijdsgroepen die getroffen zijn door langdurige Covid-klachten.
En niet alleen de langdurige klachten na corona hebben gevolgen. Ook de bijwerkingen van mensen die geen (ernstige) corona hebben gehad, maar wel een coronavaccinatie, roepen steeds meer vragen op.
Spierpijn, hoofdpijn, koorts. Als je het corona-vaccin kreeg is de kans groot dat je last hebt (gehad) van deze onschuldige bijwerkingen. Maar bij een kleine groep gevaccineerden was dat anders. Een klein deel kreeg namelijk last van zeldzame, maar risicovolle bijwerkingen.
Langdurige bijwerkingen coronavaccins
Hoe komt het dat bepaalde aandoeningen en klachten zoals lactose-intolerantie, allergieën, heftige menstruatie etc. plotseling zo stijgen? Heeft dit echt met de vaccinatie te maken? Er zijn diverse complottheorieën over COVID en andere zaken in de samenleving die onze aandacht vragen. Op de website van RIVM lees je welke bijwerkingen er zijn. Je vindt daar niet alle bijwerkingen die ‘niet erkend’ worden als bijwerking.
De tekst gaat onder het bericht verder >>
Heeft u een van onderstaande klachten na het vaccin?
— Legal Hearts VZW (@LegalHeartsVZW) December 23, 2021
Wist u dat amper 10% van de bijwerkingen van de corona-vaccins gemeld worden?
Heeft u klachten of bijwerkingen na vaccinatie? Meld het aan ons: legalhearts@protonmail.com pic.twitter.com/s1sTUlODPj
De verborgen bijwerkingen van coronavaccins
Coronavaccins hebben wereldwijd miljoenen levens gered. Echter, onderzoek heeft enkele zeldzame bijwerkingen aan het licht gebracht die belangrijk zijn om te bespreken:
Myocarditis en andere zeldzame bijwerkingen
Onderzoek door gezondheidsinstanties heeft aangetoond dat coronavaccins, met name bij jonge mannen, in zeer zeldzame gevallen myocarditis hebben veroorzaakt. Dit is een ontsteking van de hartspier. Dit vraagt nog steeds om extra onderzoek.
Long COVID-achtige klachten na vaccinatie
Een ander fenomeen dat is opgemerkt, zijn long COVID-achtige klachten die optreden na vaccinatie. Sommige individuen melden symptomen zoals zware hoofdpijn, ongecontroleerde trillingen, extreme vermoeidheid, en hartklachten, die sterk lijken op symptomen van langdurige COVID-19. Deze gevallen zijn zeldzaam.
De noodzaak van onderzoek
Wetenschappers benadrukken de noodzaak van onderzoek naar deze zeldzame bijwerkingen. Er zijn verschillende hypothesen over wat deze klachten veroorzaakt, variërend van ontregeling van lichaamsprocessen door het spike-eiwit tot het reactiveren van latent aanwezige virussen in het lichaam. Een grondige analyse is cruciaal om een beter begrip te krijgen van deze kwesties en om gepaste maatregelen te nemen.
Internationaal onderzoek onthult zeldzame bijwerkingen
Recent internationaal onderzoek heeft ernstige, zij het zeldzame bijwerkingen van coronavaccins aan het licht gebracht, waaronder bloedklonters in de hersenen, ontsteking van de hartspier, ontsteking van het hartzakje en neurologische aandoeningen. Deze bevindingen zijn gebaseerd op gegevens van 99 miljoen gevaccineerde individuen uit acht verschillende landen.
Vaccinoloog Pierre Van Damme legde uit dat de onderzoekers de gegevens van de gevaccineerden hebben vergeleken met een periode vóór de vaccinaties om een beter beeld te krijgen van mogelijke neveneffecten.
Bijvoorbeeld, bij myocarditis, een ontsteking van de hartspier, werd vastgesteld dat het risico 1 à 10 gevallen per miljoen gevaccineerden bedraagt.
Voor het Guillain-Barré syndroom, een neurologische aandoening, was het risico 3 à 4 gevallen per miljoen gevaccineerden.
Van Damme benadrukte het belang van het serieus nemen van deze bijwerkingen en het zorgvuldig onderzoeken ervan door medische professionals. Hij benadrukte ook dat sommige van deze aandoeningen behandeld kunnen worden, vooral als ze in een vroeg stadium worden herkend.
Dit onderzoek geeft het belang van voortgang van monitoring en evaluatie aan. Het biedt inzichten die kunnen helpen bij het nemen van beslissingen en het verbeteren van de volksgezondheid op basis van actuele gegevens en beschikbare middelen.
Grootste onderzoek naar bijwerkingen Coronavaccins
Bekijk hieronder de (Engelstalige) uitleg over het grootste onderzoek ooit naar de gevolgen van coronavaccins.
De tekst gaat onder het bericht verder >>
Media-aandacht en scepsis
Ondanks de ernst van sommige bijwerkingen, merkt wetenschapsjournalist Jop de Vrieze op dat er een zekere terughoudendheid is bij de reguliere media om hierover te rapporteren. Deze terughoudendheid kan ertoe leiden dat patiënten hun toevlucht zoeken tot alternatieve informatiebronnen, wat de verspreiding van ongefundeerde claims kan bevorderen. Het is essentieel dat de media verantwoordelijk omgaan met deze kwesties en het publiek voorzien van nauwkeurige en uitgebalanceerde informatie.
Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.
Bron: nd, BNNVara, demorgen.be