Ga naar de inhoud

Langbloeiers laten je tuin de hele zomer stralen

Langbloeiers in de tuin

Niets brengt een tuin meer tot leven dan een explosie van kleuren. Het lijkt soms alsof het al herfst is, wanneer je naar je tuin kijkt en ziet dat veel planten nu al hun bloemen en bladeren verliezen. Breng daar nu nog verandering in, door langbloeiers te zaaien en planten. Dan kan je soms nog tot de winter genieten van een tuin vol kleurrijke bloemen.

Dit zijn 7 mooie langbloeiers:

1. Prachtkaars (Gaura): dansende langbloeiers

  • Bloeitijd juni tot oktober

Prachtkaars (Gaura), ook wel bekend als de ‘Sierkaars’, staat bekend om zijn delicate, vlinderachtige bloemen die lijken te dansen in de wind. Deze plant bloeit van de late lente tot de herfst en kan in alle soorten tuinen gedijen. Ze zijn comfortabel bij hitte en droogte.

Zaaien: Zaai Prachtkaars binnenshuis 6 tot 8 weken voor de laatste vorstdatum. Gebruik een lichte potgrond en zaai de zaden oppervlakkig, want ze hebben licht nodig om te kiemen.
Planten: Zodra de zaailingen groot genoeg zijn om te hanteren en het risico op vorst is geweken, plant je ze buiten op een zonnige plek met goed doorlatende grond. Zet de planten ongeveer 30 tot 45 cm uit elkaar.
Verzorging: Prachtkaars is vrij onderhoudsarm. Geef ze regelmatig water totdat ze goed zijn gevestigd. Ze gaan goed om met droogte. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen om de bloei te verlengen.

(Foto: nazarin Esfanduar pur/Canva)

2. Cosmea (Cosmos): sterren van de zomer

  • Bloeitijd van juni tot oktober

Cosmea (Cosmos) is een favoriete eenjarige plant vanwege zijn eenvoudige teelt en langdurige bloei. Met bloemen die variëren van wit tot dieproze en bordeaux, voegen Cosmea-planten een vleugje romantiek toe aan elke tuin.

Zaaien: Zaai Cosmea direct in de tuin, nadat het gevaar voor vorst is geweken. Ze geven de voorkeur aan een zonnige plek met goed doorlatende grond.
Planten: Zaai de zaden ongeveer 30 cm uit elkaar. Dun de zaailingen later uit om voldoende ruimte te bieden voor luchtcirculatie en groei.
Verzorging: Cosmea is weinig veeleisend. Ze groeien het best in arme grond omdat te veel voedingsstoffen hun groei stimuleren, wat ten koste kan gaan van de bloei. Regelmatig water geven is voldoende, en verwijder de dode bloemen om de bloei te bevorderen.

(Foto: Helga_sm/Canva)

3. Middaggoud (Gazania): zonnige schatjes

  • Bloeitijd van juni tot september

Middaggoud (Gazania), ook wel ‘Middaggoud’ genoemd, is een echte zonnebader. Hij schittert met heldere, madeliefachtige bloemen. Deze vaste plant, vaak als eenjarige gekweekt, bloeit onafgebroken van de late lente tot de eerste vorst.

Zaaien: Begin met zaaien binnenshuis 6-8 weken voor de laatste vorst. Gebruik een lichte, zanderige potgrond en houd de zaden vochtig totdat ze ontkiemen.
Planten: Plant de zaailingen buiten op een zonnige plek met goed doorlatende grond zodra de vorst voorbij is. Houd een afstand van 15-20 cm tussen de planten.
Verzorging: Middaggoud heeft weinig water nodig zodra ze zijn gevestigd. Ze houden van volle zon en verdragen droogte goed. Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen om de plant er netjes uit te laten zien en de bloei te verlengen.

(Foto: Pollypic/Canva)

4. Salie (Salvia): aromatische schoonheid

  • Bloeitijd van juni tot september

Salie (Salvia), een lid van de muntfamilie, staat bekend om zijn prachtige, levendige bloemen en aromatische bladeren. Deze plant bloeit van de vroege zomer tot de herfst en trekt veel bestuivers, zoals bijen en vlinders, aan.

Zaaien: Zaai Salie binnenshuis 8-10 weken voor de laatste vorst. Gebruik een goed doorlatende potgrond en bedek de zaden licht met aarde.
Planten: Plaats de zaailingen buiten op een zonnige plek met goed doorlatende grond nadat het risico op vorst voorbij is. Houd een afstand van 30-45 cm tussen de planten.
Verzorging: Salie is relatief onderhoudsarm. Ze hebben regelmatig water nodig totdat ze zijn gevestigd, daarna kunnen ze periodes van droogte verdragen. Snoei de planten na de eerste bloei om een tweede bloei te stimuleren.

(Foto: Karinrotheneder/Pixabay)

5. Zonnehoed (Rudbeckia): de goudsbloemen voor de zomer

  • Bloeitijd van juli tot september

Zonnehoed (Rudbeckia), vaak bekend als Zonnehoed, is een klassieke langbloeier die de tuin verrijkt met zijn levendige geel-oranje bloemen. Deze vaste plant bloeit van de zomer tot de herfst en trekt vlinders en bijen aan.

Zaaien: Zaai Zonnehoed binnenshuis 6-8 weken voor de laatste vorst, of zaai direct in de tuin eind mei. Ze geven de voorkeur aan een zonnige plek met goed doorlatende grond.
Planten: Plant de zaailingen op een afstand van 30-45 cm uit elkaar. Dun de zaailingen later uit voor optimale groei.
Verzorging: Zonnehoed is gemakkelijk te verzorgen. Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes, en verwijder dode bloemen om de bloei te verlengen. Ze zijn vrij tolerant voor arme grond.

(Foto: umm.aira/Canva)

6. IJzerhard (Verbena): bloemenzee voor bestuivers

  • Bloeitijd van juni tot oktober

IJzerhard (Verbena) is een veelzijdige plant die bekend staat om zijn lange bloeiperiode en aantrekkingskracht op bestuivers. Met zijn kleine, felgekleurde bloemen, voegt IJzerhard een zee van kleur toe aan elke tuin.

Zaaien: Zaai IJzerhard binnenshuis 10-12 weken voor de laatste vorst of direct buiten eind mei. Ze gedijen het best op een zonnige plek met goed doorlatende grond.
Planten: Plant de zaailingen ongeveer 25-30 cm uit elkaar. Ze hebben ruimte nodig om goed te kunnen bloeien.
Verzorging: IJzerhard vereist weinig onderhoud. Houd de grond vochtig, maar niet te nat. Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen om nieuwe groei en bloei te stimuleren. IJzerhard kan goed tegen droogte.

(Foto: Tom Meaker/Canva)

7. Zinnia (Zinnia): Kleurrijke Blikvangers

  • Bloeitijd van juni tot oktober

Zinnia’s (Zinnia) zijn geliefd om hun heldere kleuren en eenvoudige teelt. Deze eenjarige planten bloeien overvloedig van de vroege zomer tot de eerste vorst en trekken vlinders en bijen aan.

Zaaien: Zaai Zinnia’s direct in de tuin eind mei, nadat het gevaar voor vorst is geweken. Ze geven de voorkeur aan een zonnige plek met goed doorlatende grond.
Planten: Zaai de zaden op een afstand van 20-30 cm uit elkaar en dun de zaailingen later uit voor optimale groei.
Verzorging: Zinnia’s zijn onderhoudsarm. Geef regelmatig water en zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is. Verwijder dode bloemen om de bloei te verlengen. Ze bloeien het beste in warme, zonnige omstandigheden.

(Foto: aimintang/Canva)

Langbloeiers die ook in de schaduw bloeien

Zoals je kan lezen houden de meeste langbloeiers van zon. Welke langbloeiende planten zijn geschikt om in de schaduw te planten?

Hoewel veel langbloeiende planten de voorkeur geven aan volle zon, gedijen de prachtkaars, de salie en het ijzerhart ook goed in de halfschaduw.

Bekijk ook deze video met nog meer tips over langbloeiende planten in de tuin, en lees daarna verder >>

Maandenlang plezier van langbloeiers

Langbloeiers bieden maandenlang kleur en vreugde in de tuin. Door ze op de juiste tijd te zaaien en te planten, kun je genieten van een non-stop bloemenpracht tot de herfst aan toe. Of je nu een beginnende tuinier bent of een doorgewinterde groene duim, deze planten toveren tuin omtoveren tot een levendig paradijs.

Je tuin het hele jaar rond in bloei zetten? Plant ook laatbloeiers: Dit zijn de planten die in het najaar je tuin kleur geven.

Meer over: