Een normale hartslag van een volwassene ligt in rust tussen de 60 en 100 slagen per minuut. Slaat je hart minder dan 50 keer per minuut? Dan heb je een te lage hartslag. Sommige mensen merken hier niks van, maar anderen ervaren hier wel vervelende klachten door. Van duizeligheid tot geheugenproblemen: aan déze 7 symptomen kun je een te lage hartslag herkennen.
Tekst gaat verder onder de advertentie
Van de oorzaken tot een behandeling: in dit artikel legt Margriet.nl uit wat je moet weten over een te lage hartslag.
Een te lage hartslag
Je hartslag wisselt de hele dag door om zich aan te passen aan allerlei omstandigheden. Zo is je hartslag bij inspanning een stuk hoger dan tijdens je slaap. Dit komt omdat je spieren en organen in rust minder zuurstofrijk bloed nodig hebben dan wanneer je beweegt. Maakt je hart minder dan 50 slagen per minuut, dan is er sprake van een te lage hartslag. Dit wordt ook wel bradycardie genoemd, wat letterlijk ‘langzaam hart’ betekent. Dat klinkt misschien ernstig, maar in de meeste gevallen is een te lage hartslag niet gevaarlijk. Hoewel de meeste mensen het niet eens merken, kan het wél vervelende klachten veroorzaken.
Symptomen
Kan je hart bij een te lage hartslag te weinig bloed rondpompen, dan kun je last krijgen van een aantal vervelende klachten. In dit geval krijgen je hersenen namelijk te weinig bloed en zuurstof.
We hebben de 7 symptomen van een te lage hartslag op een rijtje gezet:
- Duizeligheid (vooral tijdens het opstaan uit een zit- of lighouding)
- Flauwvallen
- Ernstige vermoeidheid (ook zonder duidelijke inspanning)
- Hartkloppingen
- Pijn op de borst
- Concentratieproblemen
- Geheugenproblemen
Als je last hebt van acute pijn op de borst, hartkloppingen en duizeligheid, dan is het verstandig om direct contact op te nemen met een dokter. Dit zijn namelijk oóók symptomen van een hartaanval. Heb je milde symptomen? Maak dan een afspraak bij de huisarts om te bepalen of er verder onderzoek nodig is.
Oorzaken van een te lage hartslag
Een te lage hartslag hoeft niet altijd een duidelijke oorzaak te hebben. Daarnaast kan je juist bij een goed getraind hart een lagere hartslag krijgen. Dat is bijvoorbeeld ook het geval bij veel topsporters. Toch kan er ook een medische oorzaak zijn voor een te lage hartslag. Dit kan bijvoorbeeld komen door medicatie tegen hartritmestoornissen, hartfalen, littekenweefsel door een hartinfarct, ouderdom of een niet gediagnosticeerde aandoening aan het hart. Daarnaast kan een tekort of overschot aan bepaalde mineralen, zoals kalium of magnesium, een schildklieraandoening of onderkoeling een te lage hartslag veroorzaken.
Is een behandeling nodig?
Het hangt af van de oorzaak en de symptomen of je voor een te lage hartslag behandeld moet worden. Als de oorzaak een schildklieraandoening of een vitaminetekort is, dan kan dit vaak worden aangepakt, waardoor de symptomen vanzelf verdwijnen. Is de oorzaak het hart zelf? Dan kun je meestal medicatie krijgen om je hartslag te herstellen. In sommige gevallen is een operatie of het plaatsen van een pacemaker nodig, maar dat hangt heel erg van de situatie af.
Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Margriet.nl.