Zie je de laatste tijd wat minder? Dit kan komen door het knijpen tegen de zon, het staren naar je beeldscherm, of gewoon doordat je moe bent. Maar is dat wel zo? Als je merkt dat je minder goed ziet, is de kans groot dat je een (nieuwe) bril of lenzen nodig hebt of dat er iets anders aan de hand is.
Tijd voor een check-up van je ogen! Maar bij wie moet je zijn?
Naar de opticien
Het eerste waar je aan denkt, is waarschijnlijk de opticien. Prima idee, maar niet elke willekeurige brillen- en lenzenwinkel heeft een *gediplomeerde opticien of contactlensspecialist in dienst. Hoe aardig en hulpvaardig het verkopend personeel ook is, een bril is meer dan een handig hulpmiddel. Je ogen zijn te kostbaar om er zomaar een ‘kijkschermpje’ voor te hangen.
*mbo-opgeleid; contactlensspecialist duurt 2 jaar langer dan opticien
Deskundig advies
Laat er een vakman of -vrouw naar kijken. Die kan met behulp van geavanceerde meetapparatuur nauwkeurig vaststellen welke sterkte je nodig hebt. Voor het aanmeten van lenzen worden aanvullende onderzoeken gedaan omdat een lens direct op het oog (en de traanlaag) komt.
Doorverwijzen
Tijdens de meting bij de opticien en/of contactlensspecialist kunnen er afwijkingen worden gevonden die meer aandacht behoeven. Een te hoge oogdruk bijvoorbeeld, maar ook als je slechter gaat zien, als je ogen rood worden of branden, als je dubbelziet of steeds hoofdpijn hebt.
Soms kan een bril met andere sterkte, andere lenzen of andere vloeistof de oplossing bieden. Als dat niet zo is, word je doorverwezen naar een andere professional, zoals een optometrist, orthoptist of oogarts. Overigens gaat zo’n doorverwijzing via de huisarts.
Lees verder onder de video >>
Naar de optometrist
De optometrist is een gediplomeerde vakman of -vrouw die kan onderzoeken of je ogen gezond zijn. Denk aan: ineens veel slechter zien, last hebben van branderige of pijnlijke ogen, steeds terugkerende hoofdpijn, vlekken of lichtflitsen zien.
Ook relevant: komt er in jouw familie glaucoom voor? Dat is een oogziekte die uiteindelijk tot blindheid kan leiden, maar ook goed behandelbaar is. In het geval van glaucoom zal de optometrist je altijd doorverwijzen naar een oogarts.
De betere optiekzaken hebben vaak een optometrist in huis, maar je vindt zo’n expert ook op de (oogheelkundige afdeling) van ziekenhuizen.
Naar de orthoptist
Deze expert is na een 4-jarige opleiding gespecialiseerd in het herkennen en behandelen van oogafwijkingen zoals scheelzien, dubbelzien of een lui oog. Vandaar dat hij vooral om de hoek komt kijken bij onderzoek naar het gezichtsvermogen van kinderen tot 12 jaar.
Maar hij behandelt ook neurologische oogklachten, waardoor ook volwassenen hier terecht kunnen met bijvoorbeeld hoofdpijnklachten en leesproblemen die het gevolg kunnen zijn van niet goed samenwerkende ogen. Meestal werkt de orthoptist vanuit een oogkliniek of de oogheelkundige afdeling van een ziekenhuis.
Lees verder onder video >>
Naar de oogarts
Om jezelf oogarts te mogen noemen, moet je een universitaire studie geneeskunde succesvol hebben afgerond, en daarna een gespecialiseerde studie medische en chirurgische oogheelkunde. De oogarts is er om de gezondheid van het oog te waarborgen. Ook voor ernstiger oogaandoeningen die een specifieke behandeling of zelfs een operatie nodig hebben, kom je bij de oogarts terecht.
Denk aan staar, een loslatend netvlies, glaucoom, een tumor of een bijzondere erfelijke of zeldzame aandoening. Voor de oogarts moet je naar een ziekenhuis of een behandelcentrum voor oogziekten. In speciale gevallen kun je worden doorverwezen naar een academisch of topklinisch ziekenhuis. Voor een eerste bezoek aan een oogarts heb je een verwijsbriefje van je huisarts nodig.
Wat te doen bij pijnlijke ogen?
Heb je last van een pijnlijk oog of zijn beide ogen pijnlijk? Dat kan veel verschillende oorzaken hebben. Oogpijn is vaak een teken dat er iets aan de hand is. Dit hoeft niet altijd ernstig te zijn. Het kan bijvoorbeeld ook komen door vermoeide ogen. De pijn kan stekend, dof, brandend, kloppend, scherp of zanderig voelen.
Oogpijn klachten
In sommige gevallen trekt de oogpijn vanzelf weg. Geef je pijnlijke, branderige ogen rust als je lang en geconcentreerd naar iets hebt gekeken, bijvoorbeeld naar een telefoonscherm. Door droge lucht of bij het ouder worden kunnen je ogen ook rood worden en een zanderig gevoel geven. Controleer even of er niets in je oog is gekomen dat de pijn veroorzaakt. Maakt je je toch zorgen over je pijnlijke ogen? Ga dan even langs de huisarts of huisartsenpost. Als dat nodig is, kan de huisarts je doorverwijzen naar Het Oogziekenhuis Rotterdam.
Pijnlijke ogen met andere klachten
Soms heb je naast pijnlijke ogen ook andere klachten, waarmee je beter even langs de huisarts kunt gaan. Bijvoorbeeld als je ook last hebt van slecht of wazig zien, of van hoofdpijn of misselijkheid, samen met een doffe oogpijn die uitstraalt naar het hoofd. Dit kan op een verhoogde oogdruk (glaucoom) wijzen. Een heftige, stekende pijn kan door een beschadiging of ontsteking van het hoornvlies (keratitis) komen.
Bij een ontsteking dieper in het oog (uveïtis) heb je naast pijn ook vaak last van het licht. Toch is vaak bij een stekende pijn geen oorzaak te vinden. Het kan dan gaan om een onschuldig korreltje onder het ooglid dat vanzelf verdwijnt.
Tip: nooit meer van bril wisselen met deze slimme alles-in-1 bril.
Oogziektes die bij dit symptoom kunnen horen:
- Hoornvliesontsteking
- Diabetische retinopathie
- Haren tegen het oog (trichiasis en distichiasis)
- Entropion
- Terugkerende erosie
- Blefarospasmen
- Ooginfectie door chlamydia
- Glaucoom
Lees verder onder de video >>
Zuinig op je ogen!
Ook als je geen klachten hebt, is het een goed idee om zeker eens in de 2 jaar een ogen check-up te laten doen. Zeker zodra je de 40 gepasseerd bent, is het verstandig om bijvoorbeeld ook je oogdruk te laten meten. Je gezichtsvermogen is te kostbaar om te verwaarlozen.