Vanaf 2025 veranderen de energieprijzen drastisch, met grote verschillen per leverancier. Ontdek waar je de goedkoopste tarieven vindt voor gas en elektriciteit. Even de tijd nemen en vergelijken kan je een hoop geld besparen.
Vergelijking van variabele energiecontracten
In het nieuwe jaar passen veel energieleveranciers hun variabele tarieven aan. Keuze.nl heeft de energieprijzen voor 2025 onderzocht en ontdekte dat er aanzienlijke wijzigingen te verwachten zijn.
Terwijl sommige leveranciers hun prijzen fors verhogen, dalen andere juist, waardoor je als consument tientallen euro’s kunt besparen.
Lees ook: gasprijs stijgt met € 400,- per jaar.
Grote prijsstijgingen bij bepaalde leveranciers
- Vooral klanten van Vattenfall gaan in 2025 flink meer betalen. Met een stijging van 7,3 procent betekent dit voor een gemiddeld gezin een extra kostenpost van 130 euro per jaar, alleen al voor gasverbruik.
- Ook bij Budget Energie stijgt de prijs, met 6,3 procent wat neerkomt op 80 euro extra per jaar.
Kostenbesparingen door dalende prijzen
Hoewel de meerderheid van de energieleveranciers hun prijzen verhoogt, zijn er ook enkele uitzonderingen. Zo dalen de prijzen bij Mega en Innova Energie, wat kan leiden tot een besparing van een paar tientjes per jaar.
Vandebron biedt de goedkoopste tarieven
Voor de voordeligste tarieven moet je bij Vandebron zijn, waar je in 2025 1,32 euro per kuub aardgas en 0,28 euro per kWh elektriciteit betaalt. Ondanks een lichte verhoging ten opzichte van 2024, blijven de kosten beperkt tot ongeveer 25 euro extra per jaar voor een gemiddeld gezin.
Lees ook: Vaste leveringskosten stijgen bij helft van de energieaanbieders
De tekst gaat onder het bericht verder >>
Dit zijn de laagste energieprijzen vanaf 2025 en het verschil is groot https://t.co/Ls40cqVJrU
— Manners Magazine (@MannersNL) December 3, 2024
Het voordeel van dynamische contracten
Als je je elektriciteitsverbruik flexibel kunt aanpassen, ben je het goedkoopst uit met een dynamisch contract. Deze flexibiliteit kan aanzienlijke kostenbesparingen opleveren ten opzichte van vaste of variabele contracten.
Invloed van nieuwe belastingmaatregelen op energieprijzen
Op Prinsjesdag 2024 heeft het kabinet plannen bekendgemaakt die van invloed kunnen zijn op de energieprijzen in 2025. Hoewel deze nog moeten worden goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer, is het cruciaal om te begrijpen hoe belastingmaatregelen de koopkracht van huishoudens op zowel korte als lange termijn beïnvloeden.
De plannen zullen vanaf 2025 van kracht zijn en kunnen een directe impact hebben op de hoogte van energietarieven, vooral gezien de vaak strikte koppeling van belastingen en energiekosten.
De rol van mondiale marktfactoren
Ondanks nationale veranderingen blijven ook mondiale marktfactoren een sterke rol spelen in de energieprijsontwikkeling. De aanhoudende delicate situatie in het Midden-Oosten, de gasvraag uit Azië, en geopolitieke spanningen hebben het afgelopen jaar gezorgd voor fluctuaties in de energiemarkt.
Daarom is het belangrijk voor consumenten om wereldwijd nieuws en trends te volgen, aangezien deze de tarieven voor gas en elektriciteit in 2025 sterk kunnen beïnvloeden.
Tijdig vergelijken van de beschikbare energiecontracten en hun tarieven is essentieel om de meest kosteneffectieve keuzes te maken.
Bronnen:
Manners, gaslicht.com I Hoofdfoto: Canva