Ga naar de inhoud

Maakt Kylian Mbappé met transfer van 1 miljard sportplannen Arabieren waar?

Mbappé voor record transferbedrag naar Saudi Arabia

Verbreekt Kylian Mbappé het record transferbedragen met 1 miljard euro? Het ziet er naar uit dat de Saudische club Al Halil een astronomische bedrag voor de sterspeler van Paris Saint-Germain neertelt. Voor slechts 1 seizoen.

De Arabieren doen daarmee de zoveelste grote voetbalvangst op rij. Eerder trokken Cristiano Ronaldo, Karim Benzema, Ngolo Kanté, Roberto Firmino, Kalidou Koulibaly, Edouard Mendy, Marcelo Brozovic, Sergej Milinkovic-Savic, Ruben Neves, Steven Gerrard en Jordan Henderson naar de woestijn om hun portemonnee te vullen.

Grootste sportplannen

Saudi-Arabië is momenteel bezig naam en faam te maken op het sportieve wereldtoneel. Het land stak al eerder enorme bedragen in de Formule 1 en golf. De oliesjeiks zijn ook geïnteresseerd in tennis en volgens The Guardian onderzoeken ze hoe winstgevend het is om sporten als  basketbal (NB), honkbal (MLB) en American Football naar zich toe kunnen trekken.

Tel daarbij op het voornemen om het WK voetbal binnen te hengelen en je ziet volgens sporthistoricus Paul Reed dat het hier gaat om een groots en weloverwogen plan om minder afhankelijk te zijn van olie inkomsten. Een paar jaar geleden besloot de Saudische regering al olie te laten schieten als belangrijkste inkomstenbron. Reed zegt dat het land er vanuit gaat dat na de sportevenementen en de aandacht die dit wereldwijd oplevert, ook deals op economisch vlak volgen.

Een wereldrecord

De clubs staan voor Mbappé in de rij, maar Al-Hilal laat er geen gras over groeien en gaat hoogstwaarschijnlijk met de eer strijken. Paris Saint-Germain stelt hem voor de keus nu hij nog een 1-jarig contract heeft: bijtekenen of vertrekken. Dat eerste lijkt niet te gaan gebeuren, waardoor de aanvaller uit de selectie werd gezet. 

Het Arabische bod van 300 miljoen euro betekent een wereldrecord. Nog nooit is zoveel geld op een speler geboden. Het oude record staat op naam van Neymar. Hij vertrok in 2017 voor 222 miljoen euro van Barcelona naar PSG. Mocht PSG akkoord gaan en ook Mbappé zijn jawoord geven, dan kan hij in Saoedi-Arabië een monsterlijk salaris opstrijken. Naar verluidt ligt er daar een contract ter waarde van 700 miljoen euro klaar. Volgens de Franse sportkrant L’Équipe is ook Barcelona geïnteresseerd in Mbappé.

Waarom gaan zoveel topvoetballers naar Saudi-Arabië?

Bronnen: VI en NOS

Meer over: