Kwallen overspoelen de Franse kust. Ben je van plan af te reizen naar de Franse Cote d’Azur of heb je daar je tent opgeslagen, kijk dan uit voor de Pelagia Noctiluca oftewel de parelkwal. De 40 cm lange kwal zorgt voor onaangename verrassingen omdat hij behoorlijk giftig is.
Een beet zorgt voor huidirritatie, roodheid, zwelling en jeuk. Je krijgt er blaren van die vocht bevatten. Het is behoorlijk pijnlijk als deze openbarsten. Andere symptomen zijn hoofdpijn, overgeven en ademhalingsproblemen, afhankelijk van de ernst van de beet en je lichamelijke conditie. Ben je gebeten dan is het raadzaam om zo snel mogelijk een arts op te zoeken.
Paarse vlag, kijk uit voor gevaarlijke dieren
In Zuid-Frankrijk is inmiddels op diverse stranden de paarse vlag gehesen. Deze waarschuwt voor gevaarlijke dieren. De kwalleninvasie komt langs de hele Cote d’Azur voor: van Antibes, Nice, tot Saint-Raphaël. Kwallenplagen komen vaker voor in Frankrijk maar de timing is dit jaar anders. Normaal gesproken is de kans op een kwallenplaag in de maanden juli en augustus het grootst omdat dan het zeewater het warmst is. Dit jaar begon de ellende al in het voorjaar. De aanhoudende warmte en droogte zorgden toen voor een flinke stijging van de zeewatertemperatuur. De kwallen ontwikkelen zich dan makkelijker omdat de zee meer voedsel (plankton) bevat.
8 stekende tentakels
De Pelagia Noctiluca behoort tot de familie Pelagiidae. en komt voor in tropische en warme gematigde zeeën, zoals de Middellandse Zee. De naam Pelagia Noctiluca is Latijns voor van de zee (pelagia), nacht (nocti) en licht (luca). De kwal beschikt over het vermogen om in het donker licht te geven. De geschatte levensduur van Pelagia noctiluca is 2 tot 6 maanden. Ruw water veroorzaakt zijn dood. De kleur van de parelkwal varieert van mauve, paars, roze tot bruinachtig rood. Het zeedier heeft 8 dunne, stekende tentakels en vier lobben die vanuit de mond hangen. De tentakels veroorzaken de pijnlijke steken.
Tip: spoel een kwallenbeet nooit af met zoet water. Dat kan ervoor zorgen dat er meer gifstoffen vrijkomen. Een ijscompres en zalf die de jeuk vermindert, bieden meer soelaas. Met pijnstillers en antihistaminica bestrijd je de andere vervelende symptomen.
Bronnen: Kwallenradar, AD