Plan je bezoek aan de unieke tentoonstelling in Museum Gouda
Kunst is onlosmakelijk verbonden met het Koningshuis. De genegenheid die er in het verleden was tussen koningin Wilhelmina en de kunstgemeenschap van Den Haag is hier een treffend voorbeeld van. Het Koninklijk Huis herbergt dan ook een kostbare verzameling kunstwerken, daterend vanaf de vroege 20e-eeuwse.
Tekst gaat onder de foto’s verder >>
Wilhelmina, Juliana en Beatrix bezochten regelmatig kunsttentoonstellingen. Kunst is onlosmakelijk met ze verbonden. De tekst gaat verder onder de foto’s >>
De kunstparels van het het paleis
De kunstparel in de collectie is het aandoenlijke babyportret van Prinses Juliana en is nu voor een paar maanden te zien voor het publiek. Normaliter hangt dit schilderij op een intieme plek in het paleis. Museum Gouda is het gelukt om het portret te lenen. Het geeft echt een intiem inkijkje in de kunstcollecties van het Oranje geslacht.
Het huwelijk van Koningin Wilhelmina en Prins Hendrik in 1901 ging gepaard met een grandioos kunstgeschenk van de Pulchri Studio, een kunstenaarsvereniging in Den Haag. In dit prachtige geschenk bevinden zich meer dan honderd aquarellen, tekeningen en reliëfs, gemaakt door vooraanstaande kunstenaars. Bekende namen zoals:
- Jozef Israëls
- Hendrik Willem Mesdag
- Jan Toorop
- Suze Robertson
- Sientje Mesdag-van Houten
Koninklijke Kunst is unieke blik op Wilhelmina en de Haagse School
Deze kunstzinnige schatkist fungeert als een geopende tijdcapsule, die ons een unieke blik gunt op de Haagse School en de warme band met de overleden vorstin. Het was destijds gebruikelijk om het koninklijke bruidspaar te overladen met kunstzinnige geschenken. Naast de Pulchri-kast, zijn er nog veel meer schitterende huwelijksgeschenken te bewonderen. Bijzondere geschenken uit de toenmalige koloniën werpen tevens een licht op de ongelijke machtsverhoudingen binnen het koloniale rijk.
Kunst als pr voor het koningshuis
Kunst fungeerde niet enkel als geschenk, maar ook als pr/communicatiemiddel voor de eerste vrouwelijke vorstin van Nederland. Op majestueuze wijze werden statieportretten van Wilhelmina als een jonge en krachtige koningin verspreid. Ook werden veel persoonlijke privéportretten van de koninklijke familie gemaakt. Deze vorstelijke tentoonstelling biedt een zeldzaam inkijkje in de kunstcollectie van ons koningshuis.
Ook kunstvoorwerpen afkomstig van andere musea
De tentoonstelling in Gouda is mogelijk gemaakt dankzij kostbare bruiklenen van de Koninklijke Verzamelingen, Paleis Het Loo, het Rijksmuseum, Museum Catharijneconvent, het Drents Museum, het Nieuwe Instituut, het Haags Gemeentearchief, en verscheidene particuliere verzamelaars.
Koninklijke Kunst is tot en met 5 mei 2024 te zien in Museum Gouda
Handig om te weten: voor bezoekers die speciaal voor deze tentoonstelling naar het museum in Gouda afreizen, wordt aangeraden de hoofdingang te gebruiken, aan de Oosthaven 9. De tentoonstelling is zeer goed toegankelijk voor bezoekers die minder goed ter been zijn of een hulpmiddelen gebruiken. Voor meer informatie en openingstijden op de website van Museum Gouda.
Bron: Museum Gouda. Beeldmateriaal: Nationaal Archief.