Ga naar de inhoud

Niet van echt te onderscheiden: haal kunstplanten in huis

Update:
Kunstplanten in huis

Kunstplanten zijn tegenwoordig niet meer van de echte te onderscheiden en voor mensen met een allergie zelfs een esthetische uitkomst. Allergisch of niet, kunst kamerplanten zie je steeds vaker en in de meest trendvolle soorten. Kunstplanten voor in huis zijn allang niet meer van die zielige nepplastic gevallen uit de tijd van onze oma’s.

Ook handig als je alles behalve groene vingers hebt! Doe hier inspiratie op:

Kunst kamerplanten zij de oplossing voor allergieën én de portemonnee

Kunstplanten zijn tegenwoordig zo realistisch dat ze nauwelijks van echte planten te onderscheiden zijn. Ze bieden de perfecte uitkomst voor mensen met allergieën en brengen bovendien nog veel andere voordelen met zich mee. In tegenstelling tot echte planten, produceren kunstplanten geen pollen of andere allergenen. Hierdoor geniet je van groen in huis, zonder het risico op niesbuien of jeukende ogen.

Kunstplanten gebruiken geen water, zonlicht of speciale zorg nodig. Ze blijven altijd fris en groen, zelfs in donkere hoeken of ruimtes zonder ramen, zoals badkamers of kantoren. Hoewel hoogwaardige kunstplanten in de aanschaf duurder zijn, bespaar je op de lange termijn een hoop geld. Geen kosten voor nieuwe planten als ze doodgaan, geen potgrond of meststoffen, en geen waterverbruik. Bovendien gaan kunstplanten vele jaren mee. Je vakantie boek je zonder dat geregel met oppas voor je groene huisgenoten.

De mooiste kunstplanten voor een allergievriendelijk interieur vindt je in vele soorten en maten.

Top 5 kunstplanten voor in huis

1. Monstera

2. Ficus

3. Dracea

4. Strelizia

5. Erwtenplantje

Als je besluit om kunstplanten aan te schaffen, zijn er tal van prachtige opties die je interieur een stijlvolle en natuurlijke uitstraling geven. Perfect voor de liefhebbers van minimalistisch design zijn kunstcactussen en vetplanten of kunstorchideeën ook een mooie optie.

Een echte orchidee is prachtig, alleen staan ze het grootste deel van het jaar zonder bloemen. Kunstversies zijn net zo mooi en blijven altijd in volle bloei.

Kunst kamerplanten trekken net als echte kamerplanten stof aan. Maak ze regelmatig schoon met een plumeau of vochtige doek om ze er fris uit te laten zien.

Voor verzorging van kunstplanten lees ook dit artikel: Kunstplanten voor buiten.

Allergie voor kamerplanten

Kamerplanten veroorzaken bij sommige mensen allergische reacties. Deze reacties ontstaan door het inademen van allergenen die vrijkomen uit de plant, het aanraken van de bladeren, of zelfs door contact met potgrond. Bepaalde planten, zoals de ficus benjamin, staan erom bekend dat ze allergieën uitlokken. De symptomen zijn: 

  • Jeukende ogen
  • Loopneus
  • Benauwdheid
  • Eczeem

Als je last hebt van allergieën, kan het lastig zijn om te bepalen of kamerplanten de boosdoener zijn. Vaak lijken de symptomen op die van hooikoorts. Het is niet altijd makkelijk om de specifieke oorzaak vast te stellen. Een medische beoordeling helpt hierbij. Niet iedereen gaat met deze klachten naar de huisarts. Dus als je van een groen interieur houdt en vermoed dat je allergisch bent, dan is er een eenvoudige oplossing: kunstplanten voor binnen.

Kies je toch liever voor de echte kamerplant? Lees dan onze tips om je kamerplanten op te fleuren.

Tips voor het kiezen van kunstplanten in huis

Goedkope kunstplanten zien er nog steeds plastic-achtig uit. Kies daarom voor groene planten met realistische bladgroen. Ook hebben goedkope kunststof varianten vaak lelijke/goedkope overpotten. Plaats je kunstplanten daarom in mooie potten van natuurlijke materialen zoals keramiek of rotan. Vul de bovenkant eventueel met grind of leuke sierstenen. Dit geeft ze meteen de uitstraling van de echte plant.

Kunstplanten voor in huis zijn een duurzame en budgetvriendelijke keuze, omdat ze geen onderhoud nodig hebben en jarenlang meegaan. Of je nu kiest voor een grote kunstpalm in de woonkamer of kleine vetplantjes op je bureau. Zeg vaarwel tegen niesbuien en kies voor de moderne en allergievriendelijke optie: kunst kamerplanten!

Hoofdfoto: Canva.

Meer over: