Ga naar de inhoud

Kunstplanten voor buiten, houden het zomerse gevoel vast

Update:
Kunstplanten voor tuin en balkon buiten

Het najaar is in aantocht en terwijl de natuur langzaam in rustmodus gaat, hoeft jouw terras of balkon er niet saai en kaal bij te staan. Sterker nog, hou het zomerse gevoel vast door eenjarige planten (in pot) te vervangen door prachtige kunstplanten.

Zo creëer je een oase van groen (en kleur) die het hele jaar uv-bestendig en lentefris blijft, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het onderhoud. Klinkt dat als muziek in de oren? Lees dan verder.

Waarom kiezen voor kunstplanten buiten?

Kunstplanten voor buiten zijn tegenwoordig zo realistisch dat ze nauwelijks nog van echte planten te onderscheiden zijn. Ze zijn uv-bestendig, wat betekent dat ze hun kleur behouden, zelfs als de zon ze dag in dag uit bestraalt.

Daarnaast zijn ze bestand tegen weer en wind, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken over vorst, regen of zelfs sneeuw. En het beste van alles: je hoeft nooit meer te snoeien, water te geven of te vrezen voor verdorde bladeren.

Dus, zeg vaarwel tegen kale potten in het najaar en verwelkom kunstplanten die jouw terras of balkon het hele jaar door laten stralen!

De mooiste 8 kunstplanten voor buiten

Om je alvast op weg te helpen, hebben we een lijstje gemaakt met kunstplanten en bloemen voor buiten. Deze 8 soorten zorgen ervoor dat jouw buitenruimte er fris en levendig uitziet, zelfs als de rest van de natuur in winterslaap gaat.

1. Kunstlavendel

Lavendel roept direct dat zomerse gevoel op. De paarse kleur geeft een mediterrane kleur aan je balkon of terras. Bovendien hoef je je geen zorgen te maken over het verlies van de bloemen in de herfst.

Lees ook: lavendel uitgebloeid? Tips wat je ermee kunt doen.

2. Kunstolijfbomen

Voor wie houdt van een vleugje mediterrane sfeer, kan bij de kunstlavendel ook de kunstolijfboom neerzetten. Met zijn zilverachtige bladeren en robuuste uitstraling is hij een stijlvolle aanvulling op elke buitenruimte. De olijfboom vult al snel een kaal terras. Het is een echte blikvanger.

3. Kunstvarens

Varens geven een weelderige, groene uitstraling aan elke hoek van je terras of balkon. De kunstvariant blijft altijd vol en fris, zonder dat je ze water hoeft te geven. Natuurlijk wel regelmatig even afstoffen. Hoe je dat doet lees je verderop in het artikel.

4. Kunstbuxusbollen

Klassiek en tijdloos: de buxusbol. Perfect voor in potten naast de voordeur, op het balkon of als sierlijke toevoeging aan je terras. Deze kunstvariant heeft het hele jaar door die strakke, groene uitstraling zonder snoeistress.

En hé je hoeft niet bang te zijn voor de buxusmot, want die eet geen plastic.

5. Kunstgeraniums

Geraniums zijn een typische balkonplant en geven altijd kleur aan je buitenruimte. De kunstversie is net zo levendig en vrolijk en blijft prachtig, zelfs als de temperaturen dalen.

Zo vindt niemand het vervelend om ‘achter de geraniums te zitten’.

6. Kunstcactussen en vetplanten

Cactussen en vetplanten zijn nog steeds razend populair en geven je buitenruimte een stoere, moderne uitstraling. Met kunstcactussen hoef je je ook geen zorgen te maken over vorst of te weinig zon. Ze blijven hun vorm houden en bevriezen niet tot snot.

7. Kunstklimop

Klimop geeft een prachtig groen planten accent aan muren of schuttingen. De kunstversie blijft mooi, zonder dat je bang hoeft te zijn voor wildgroei of verkleurde bladeren. Dit is de meest populaire van alle kunstplanten voor buiten. Met kunstklimop ziet je tuin er tijdloos en fris uit.

Gebruik er zoveel van als je zelf wilt. Zo’n slinger met bladeren decoreert mooi en geeft je balkon een frisse uitstraling. Weg met die trieste balkons in de winter!

8. Kunstpalm

Ideaal voor die zomerse sfeer, zelfs in de koudste maanden van het jaar, is de kunstpalm. Leuk voor op een terras, op een balkon en in de tuin. Steek eens een kunstplan in je kale borders, je kan ze altijd in de zomer weer tijdelijk in de schuur zetten.

Tips voor het decoreren met kunstplanten buiten

  • Mix en match: Combineer verschillende soorten kunstplanten voor een speels en natuurlijk effect. Een mix van bloeiende planten, groene varens en een stoere cactus kan bijvoorbeeld een prachtig contrast vormen.
  • Kies de juiste potten: Mooie, stevige potten maken het plaatje compleet. Ga voor warme terracotta potten voor een mediterrane look, of kies voor strakke, moderne potten voor een eigentijdse stijl.
  • Creëer hoogteverschillen: Speel met hoogtes door planten op verschillende niveaus te plaatsen. Dit geeft je buitenruimte meer diepte en dynamiek.
  • Vergeet de verlichting niet: Zet je kunstplanten letterlijk in de schijnwerpers met mooie buitenverlichting. Zo kun je ook in de donkere maanden genieten van je groenrijke buitenruimte.

Onderhoud van kunstplanten voor buiten

Om kunstplanten te onderhouden, stof je ze regelmatig af, spoel je ze indien mogelijk af met water, gebruik je een zachte borstel voor lastig vuil, bescherm je ze tegen direct zonlicht en geef je ze eventueel een frisse geur. Vergeet ook niet om de potten schoon te maken en de planten af en toe te verplaatsen voor een frisse look.

Laat de zomer nog wat langer duren en geniet van een altijd stralende buitenruimte! Veel plezier met het decoreren en geniet van jouw zelf gecreëerde nazomeravonden!

Meer over: