Ga naar de inhoud

De kunsthaag in huis of tuin: dé meest populaire groentrend

Update:
Kunsthaag

De kunsthaag dé hit in tuin- en interieurdesign. Deze kunstmatige groene wanden zijn een geweldige oplossing voor iedereen die op zoek is naar een onderhoudsvriendelijke én stijlvolle manier om zijn tuin, balkon of zelfs binnenruimte een groene twist te geven.

Waarom kiezen voor een kunsthaag?

Het grootste pluspunt van een kunsthaag is het gemak. Geen gesnoei, geen water geven, geen zorgen over ziektes of ongedierte. Een kunsthaag ziet er altijd fris en groen uit, ongeacht het seizoen of de weersomstandigheden. Ideaal voor wie weinig tijd heeft of niet zo handig is met planten. Het is ook een slimme en snelle optie om een gehavende muur (tijdelijk) mee te camoufleren.

Er zijn diverse soorten kunsthagen te koop, waardoor je volop keuze hebt om de perfecte groene wand voor jouw muren/wanden te vinden. Dit zijn de populaire opties:

1. Hedera (klimop) kunsthaag

De kunsthaag met klimopbladeren is ideaal voor wie van een weelderige, natuurlijke uitstraling houdt. Deze variant lijkt op echte klimop en geeft een speelse en sierlijke uitstraling aan je ruimte.

    2. Buxus kunsthaag:

    Deze haag heeft het uiterlijk van een klassieke buxusstruik en gebruik je voor een strakke, formele uitstraling in tuinen of op balkons.

    3. Laurier kunsthaag:

    Laurierbladeren zijn iets groter en breder, wat deze kunsthaag perfect maakt voor privacy en beschutting tussen 2 balkons.

    4. Bamboe kunsthaag:

    Voor een meer exotisch tintje kies je de bamboe matten. Deze geeft een zen-achtige sfeer en past perfect in moderne tuinen of minimalistische interieurs.

    Mixen met soorten en maten bladeren

    Er zijn matten met een mix van verschillende soorten bladeren, zoals klimop, varen en buxus. Dit zorgt voor een dynamische en gevarieerde uitstraling die je tuin of balkonmuur meer levendig maakt.

    Hou je van de tropen? Ga dan voor een haagmuur met varens of palmbladeren. Deze soorten voegen direct een vleugje vakantiegevoel toe aan bijvoorbeeld je overkapping. Zo geniet je het hele jaar door van en in een buitenruimte.

    • Een kunsthaag is snel en eenvoudig te plaatsen. Waar je bij een echte haag jaren moet wachten tot deze volgroeid is, heb je met een kunststof variant direct een volgroeide wand. Binnen een paar uur is je tuin of balkon omgetoverd tot een groene oase.

    De tekst gaat verder onder de pin >>

    TIP: Niet van echt te onderscheiden: haal kunstplanten in huis.

    Toch liever een echte plantenhaag?

    Als je de voorkeur geeft aan levende planten, creëer dan een groene muur door te kiezen voor echt klimop (hedera) of sierlijke varens die je aan een speciaal frame bevestigt.

    Een natuurlijke plantenwand (met veel mossen en varens) heeft ook extra voordelen: het verbetert de luchtkwaliteit en werkt geluiddempend.

    Lees verder onder de pin >>

    Echt of kunst: met de beide opties tover je je woonkamer of afscheiding van je balkon met zo’n plantenmat in een mum van tijd om in duurzaam en onderhoudsvriendelijk groen.

    Hoofdfoto: Canva.

    Meer over: