Ga naar de inhoud

Met bloed besmeurde autobiografie over prins Harry te koop

bloedbesmeurde boeken prins Harry

Een Russische kunstenaar heeft 25 exemplaren van de autobiografie van prins Harry, met de titel ‘Spare’, besmeurd met menselijk bloed.

Andrei Molodkin heeft de boeken uit protest geschonden omdat hij de uitspraken die de prins heeft gedaan over zijn rol in de oorlog in Afghanistan afkeurt.

‘De prins schept op over het doden van de Taliban’

In de autobiografie met de Nederlandse titel ‘Reserveren’ vertelt prins Harry dat hij tijdens zijn diensttijd in Afghanistan 25 mensen heeft gedood. Molodkin vindt dat de prins hier te luchtig over doet en het geweld verheerlijkt. Hij zegt hierover tegen de pers: “Prins Harry schept op over het doden van de Taliban. Alsof het over een videogame gaat. Vervolgens gebruikt de hertog van Sussex een droevig verhaal om boeken te verkopen over drugsgebruik, seks en dodelijke veroveringen.”

Verkoop van met bloed besmeurde boek start vlak voor de kroning

Molodkin verkoopt de besmeurde boeken vanaf 2 mei, slechts een paar dagen voor de kroning van prins Charles dat zaterdag 6 mei plaatsvindt. Hij vraagt 8000 Britse pond (dat is ongeveer 9000 euro) per stuk. De opbrengst schenkt de conceptmaker aan Afghaanse goede doelen. Dit is niet de eerste keer dat de Rus zijn ongenoegen uit over de uitspraken van Harry. Vorige maand projecteerde hij al een met bloed gevulde sculptuur van de prins op de St. Paul’s Cathedral in Londen. Door zijn protestacties vraagt Molodkin aandacht voor de gevolgen van oorlog en geweld.

Molodkin besmeurde eerder ook een portret van Poetin met bloed

Andrei Molodkin is een Russische conceptueel kunstenaar die woont en werkt in Parijs. In 2022 maakte hij een een bebloed portret van de Russische president Vladimir Poetin. Hij gebruikte het bloed van mannen uit de Oekraïne en protesteerde daarmee tegen de invasie in Oekraïne. Het werk was een samenwerking met Oekraïense vrienden die hij kent uit Parijs. De mannen die hun bloed doneerden vertrokken daarna naar hun vaderland om te vechten. Molodkin maakte dit werk uit solidariteit met de Oekraïense bevolking. 

Molodkin wil met de besmeurde portretten laten zien wie er verantwoordelijk zijn in een oorlog en gaf het portret van Poetin de passende woorden mee: “Hoeveel meer levens gaat deze oorlog nog kosten?”

Bron: ANP en Instagram Apolitical

Meer over: