Ga naar de inhoud

Kruidenplanten uit de supermarkt: zo hou je ze langer in leven

Kruidenplanten verpotten

Als kok geniet je natuurlijk het meest van zelfgekweekte kruiden. Toch grijpen velen van ons soms naar kruidenplanten uit de supermarkt. Helaas leven deze plantjes vaak niet lang in de vensterbank of op het aanrecht. Wist je dat je ze eenvoudig een langer leven geeft? We leggen je graag uit waarom deze vaak snel doodgaan en hoe je ze scheurt en verpot of buiten in de grond zet voor een langer leven.

Waarom gaan kruiden uit de supermarkt snel dood?

Kruidenplantjes uit de supermarkt zijn handig voor in de keuken, maar helaas gaan ze vaak snel dood. Supermarktkruiden zijn meestal gekweekt door veel zaadjes dicht op elkaar te zaaien. Hierdoor groeien de planten erg dicht bij elkaar en concurreren ze om water, voedingsstoffen en licht. Dit gebrek aan ruimte zorgt ervoor dat de planten snel uitgeput raken.

De potjes waarin supermarkt kruiden verkopen zijn vaak erg klein. Dit beperkt de wortelruimte, waardoor de planten niet goed groeien. Wanneer de wortels geen ruimte hebben om uit te breiden, raakt de plant gestrest en gaat ze snel dood.

De planten krijgen in de supermarkt vaak niet genoeg licht en krijgen geen of teveel water. De constante veranderingen in temperatuur en luchtvochtigheid dragen ook bij aan hun snelle aftakeling. De potgrond in supermarktpotjes bevat vaak niet genoeg voedingsstoffen voor langdurige groei. Zonder voldoende voedingstoffen raken de planten snel uitgeput en sterven ze af.

Door deze factoren leggen kruiden uit de supermarkt vaak snel het loodje. Gelukkig is hun levensduur te verlengen door ze te delen, te verpotten en ze in een betere omgeving te plaatsen, zoals je tuin of grotere potten met voldoende licht en voeding.

Stappenplan voor langere levensduur kruidenplanten

De kruidenplantjes die je in de supermarkt koopt, zijn dus meestal te dicht op elkaar gezaaid. Dit gebrek aan ruimte verhindert hun groei, waardoor ze snel verzwakken en doodgaan. Geef je kruidenplantjes meer ruimte door ze te delen of te scheuren. Zo krijgen ze de kans om sterker en gezonder te worden. Volg dit stappenplan:

Stap 1: Haal de kruiden uit het potje

Geef de plant ruim water en knijp zachtjes in de pot om de wortels los te maken. Haal de kluit voorzichtig eruit en ondersteun de plant met je andere hand.

Stap 2: Maak meerdere kluitjes

Trek de wortelkluit voorzichtig uit elkaar om meerdere kluitjes te maken. Kijk uit dat je de steeltjes niet breekt. Struikachtige kruiden, zoals peterselie, kun je in enkele losse planten of groepjes van 2 à 3 in een potje planten.

Stap 3: Zet de kluitjes in nieuwe potten

Gebruik universele potgrond en potjes van 9 cm. Plaats elke kluit in het midden, zodat hij op dezelfde hoogte komt als in de supermarktpot. Duw de grond aan.

Lees voor gebruik nieuwe potgrond ook dit artikel: Potgrond: en alles wat je erover moet weten.

Stap 4: Knip een deel van het loof af

Knip het grootste deel van het zachte bovenste blad af tot de lagere knoppen. Zet de planten op een warme, lichte plek en geniet van nieuwe scheuten gedurende het hele seizoen.

Met deze eenvoudige stappen zorg je ervoor dat je kruidenplantjes uit de supermarkt langer leven en gezonder blijven en nieuwe scheuten maken. Zo heb je altijd verse kruiden bij de hand voor je favoriete gerechten.

Bekijk dit filmpje waarin de Moestuinman het je voordoet en lees daarna verder >>

Het is dus nu wel de moeite waard om ze in vrolijke overpotten te zetten of te investeren in een leuke keukenset.

Dat we deze blog nog niet eerder schreven. Het bespaart ons nu aardig wat potjes per maand. En je kan dus nu weer met frisse zin verse kruiden kopen en je keuken ermee opvrolijken, want je weet nu dat je niet meer betaalt voor een potje groen snot.

Hoofdfoto: No_limit_pictures voor Canva.

Meer over: