Ga naar de inhoud

Kringloopwinkels zijn afvaldumpers zat: kost klauwen met geld

Kringloopwinkels

Veel kringloopwinkels moeten de niet-bruikbare spullen als bedrijfsafval storten. Het storten van dumpafval loopt op tot duizenden euro’s op jaarbasis, waardoor ze financieel flink in de problemen komen.

Meubeldumpers niet geliefd bij kringloopwinkels

Wanneer consumenten opgelucht afscheid nemen van defecte huishoudelijke apparaten zoals wasmachines, koelkasten of versleten meubels, ervaren kringloopwinkels minder vreugde. Het fenomeen van ‘meubeldumpers’ brengt deze winkels jaarlijks aanzienlijke kosten met zich mee, doordat zij onbruikbare items achterlaten.

Dumpen oude rotzooi voor de deur

John Somerel, eigenaar van kringloopwinkel Goedkoop&Zo in Breda, ziet dagelijks dat voorbijgangers grof afval voor zijn winkel achterlaten. “Op maandagochtend zijn we containers vol aan het wegbrengen, omdat mensen in het weekend spullen hebben achtergelaten. Het is een behoorlijk probleem”, legt hij uit.

Wat vindt de branchevereniging hiervan?

Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland dringt aan op een gecoördineerde nationale aanpak om dit dumpingprobleem te verminderen en de financiële last voor kringloopwinkels te verlichten. Er zijn verschillen in het beleid per gemeente waardoor veel kringloopwinkels te maken hebben met regionale afspraken en regelingen. De branchevereniging wil ook dat storten van het grof afval wordt bekostigd. Iedere kringloop moet een vergoeding krijgen om gedumpt afval af te kunnen voeren.

Video late editie van Hart van Nederland

Bekijk hieronder de uitzending terug >>

Meer over: