De kranten- en boekenbranche is boos. Het nieuwe kabinet wil de btw op boeken verhogen van 9 naar 21 procent. Dit veroorzaakt veel onbegrip en frustratie. Je dagelijkse krant, je favoriete magazine en de biografie van je idool worden duurder. Welke impact heeft dit?
De tekst gaat verder onder de video >>
Onbegrip en frustratie
Directeur van de Stichting CPNB, Eveline Aendekerk, noemt deze maatregel ‘waardeloos en onbegrijpelijk’. Ze vindt het onlogisch dat in een tijd waarin leesvaardigheid belangrijk is, deze verhoging wordt doorgevoerd. Dit maakt boeken duurder en minder toegankelijk. Aendekerk roept politici op om deze beslissing terug te draaien en boeken betaalbaar te houden.
Journalistieke sector is bezorgd
De btw-verhoging, voorgesteld door PVV, VVD, NSC en BBB, moet de ambitieuze plannen van het kabinet financieren. Ook hoofdredacties van de kranten vrezen echter dat deze maatregel lezen voor veel mensen onbetaalbaar maakt en de journalistieke sector hard zal raken. Afgelopen dinsdag was er in de kranten een paginagrote advertentie te lezen. Hierin pleiten de hoofdredacties van bijna 30 kranten en nieuwsmedia voor het behoud van onafhankelijke journalistiek.
De tekst gaat verder onder de afbeelding >>
Kranten doen in paginagrote advertentie oproep: trek btw-verhoging in https://t.co/4Evf91vXX6
— NOS (@NOS) May 21, 2024
Verhoging btw heeft aanzienlijke effecten
Als het plan van de 4 partijen wordt uitgevoerd, krijgt Nederland het hoogste btw-tarief op kranten en tijdschriften binnen de EU. De meeste landen hanteren juist lage btw-tarieven voor deze media om journalistiek te ondersteunen. Het gemiddelde btw-tarief in de EU ligt rond de 7%. In Denemarken en België geldt zelfs geen btw op kranten en tijdschriften.
De tekst gaat onder het X-bericht verder >>
De btw op boeken en kranten wordt verhoogd naar 21% (veruit het hoogst van Europa), er wordt 1,5 miljard bezuinigd op wetenschap & onderwijs, en 100 miljoen op de NPO. Een goed functionerende democratie werkt bij gratie van toegang tot feiten. Dit beleid is een schaamteloze coup. pic.twitter.com/bFsHp9lkBE
— Len Wieterink (@len_wieterink) May 20, 2024
Een wijziging van de btw kan aanzienlijke effecten hebben. In 2020 leidde een verlaging van de btw op digitale journalistiek van 21% naar 9% tot een stijging van 4,4% in betalende dagbladlezers.
De tekst gaat onder de afbeelding verder >>
WIJ KOMEN IN ACTIE ✊ Het nieuwe kabinet wil de btw op boeken verhogen naar 21%. Dit betekent dat alle boeken een flink stuk duurder zullen worden. Wij willen dat boeken betaalbaar blijven voor iedereen.
— Lezerscommunity Hebban.nl (@Hebbannl) May 22, 2024
Teken nu onze petitie: https://t.co/QZQIpHKNIJ pic.twitter.com/JVxeZaE7ss
Maatregel krijgt veel kritiek
De CPNB lanceert een petitie en vraagt om steun van boekhandels, uitgevers, lezers en bibliotheken. Kinderboekenschrijver Kevin Hassing vreest dat kinderen minder zullen lezen en noemt deze verhoging de stap naar een luxeproduct. Of de politieke partijen gehoor geven aan deze oproep, blijft onduidelijk. De maatregel heeft al veel kritiek gekregen. Politiek journalist Victor Pak benadrukt dat dit de leesvaardigheid en democratie niet ten goede komt.
Bron: WNL. Foto Maica voor Canva