Ga naar de inhoud

Valt krab onder vlees?


1 van de meest populaire vragen op GoeieVraag.nl is: valt krab onder vlees? Je zou in eerste instantie denken van niet. 1 van onze lezers vertelt dat krab onder vlees valt. Is dat zo?

Hij zegt dit omdat hij tijdens een reis een heerlijk stukje krab moest afstaan bij de douane. En de reden was dat het verboden is om vlees in te voeren (vis mag daarentegen wel). Hoogste tijd om dit eens goed uit te zoeken.

De term krabbenvlees maakt het verwarrend

Valt krab onder vlees? Krabbenvlees, dat zich onder de schaal, kop en poten van de krab bevindt, kan niet worden beschouwd als vlees in de traditionele zin van het woord, omdat het niet afkomstig is van een zoogdier. Net zoals we bij een vis over visvlees spreken, kunnen we bij een krab spreken over krabbenvlees. Hoewel krabben niet worden beschouwd als vis, maar als schaaldieren, leven ze wel in de zee en bevatten ze ook vlees dat te consumeren is.

Schaal- en schelpdieren

Volgens het Voedingscentrum valt krab dus onder schaal- en schelpdieren. Dit zijn zeedieren die in de zee of in zoetwater leven. Hoewel ze geen vissen zijn, worden ze wel gerekend tot de categorie magere vis in de Schijf van Vijf.

Er zijn verschillende soorten schaaldieren. Denk aan kreeft (zoals zeekreeft, hoornkreeft, langoustine en rivierkreeft), garnalen (zoals Hollandse en Noorse, kleine Aziatische en grote tropische garnalen die ook wel bekend staan als gamba’s) en krab.

Schelpdieren behoren tot de weekdieren en leven deels in of op de zeebodem. Ze filteren het water en halen hier de benodigde voedingsstoffen uit. Voorbeelden van schelpdieren zijn mosselen, oesters (zoals de platte inheemse, ook wel Zeeuwse oester genoemd, of de Japanse oester), mesheften, sint-jakobsschelpen of coquilles Saint-Jacques, kokkels, slakken en inktvissen (met inwendige schelp).

Krab is dus écht vis

Als krab dan wel vis is, waarom mag je het dan niet invoeren bij de douane? Dit is een andere, ook lastige vraag. Of je krab mag meenemen bij de douane hangt af van verschillende factoren. Zoals het land waar je naartoe reist, de hoeveelheid krab die je meeneemt en in welke vorm je de krab meeneemt, zoals vers, bevroren, gekookt of anders.

In sommige landen mag je helemaal geen schaal- en schelpdieren invoeren. Terwijl het in andere landen onder bepaalde voorwaarden wel is toegestaan. Bijvoorbeeld als de schaaldieren diepgevroren zijn of bewerkt zijn tot bijvoorbeeld gekookte of gerookte producten.

Het is daarom verstandig om voor vertrek de douaneregels van het land waar je naartoe gaat te raadplegen om te zien welke regels er gelden voor het invoeren van schaal- en schelpdieren zoals krab. Zo voorkom je onaangename verrassingen bij de douane en eventuele boetes of inbeslagname van je producten.

Waarom krab geweigerd is bij de douane

Het is niet duidelijk waar degene op GoeieVraag naartoe ging of vandaan kwam. De meest waarschijnlijke reden dat het ‘krabbenvlees’ niet mee de grens over mocht is waarschijnlijk het risico op bederf. Om die reden is het over het algemeen verboden om vers vlees afkomstig van dieren in te voeren. Dit is vastgesteld in de douanebepalingen. Bederfelijke voedingsmiddelen zoals vlees, eieren, vis, zuivel, schaaldieren en weekdieren mogen niet worden meegenomen in een vliegtuig, omdat ze een potentieel risico vormen voor de gezondheid.

Nou, weten we dat ook weer.

Meer over: