Ga naar de inhoud

500 euro minder AOW door de kostendelersnorm. Hoe werkt dat?

500 minder AOW door kostendelersnorm Bron: © Canva 

Pas op voor de kostendelersnorm als je overweegt iemand voor hulp en ondersteuning in huis te nemen en je een AOW en AIO-aanvulling krijgt. Het scheelt je zo maar € 500 AOW per maand. 

Wat is de kostendelersnorm?

Bij de kostendelersnorm wordt het aantal volwassen huisgenoten meegenomen bij het bepalen van de hoogte van uw bijstandsuitkering. Hoe meer volwassenen in het huishouden wonen, hoe lager de uitkering. Deze norm geldt ook voor huishoudens met meer dan 5 personen.

Sinds 1 januari 2023 is de leeftijdsgrens verhoogd naar 27 jaar.

Een mantelzorger in huis

Stel je bent 67 jaar en je krijgt een AOW en AIO-aanvulling. Je woont nog zelfstandig als alleenstaande en je gezondheid is ‘niet je-van-het’. Je wilt dat iemand  anders – bijvoorbeeld je zoon of dochter – bij je komt wonen, omdat opname in een zorginstelling je veel meer kost.

Ook de huur- en zorgtoeslag gaan omlaag

Is er een regeling om de terugval te beperken?

De situatie voelt alsof je wordt gestraft als je een mantelzorger in huis neemt om je te laten verzorgen. De kostendelersnorm is onderdeel van de Participatiewet en ­bepaalt hoe de hoogte van een ­bijstandsuitkering wordt berekend wanneer meerdere volwassenen in één huis wonen.

Aangezien je een aanvullende inkomens­ondersteuning ouderen (AIO) ­ontvangt, val je onder deze wet en is de kostendelersnorm voor je van kracht. 

Lees ook: mantelzorg, vergoedingen en regelingen.

Wijziging kostendelersnorm

Het houdt in dat het AIO-­bedrag omlaag kan gaan, net als je toeslagen. De SVB (Sociale Verzekerings Bank) zet zich al geruime tijd in voor het afschaffen van deze kostendelersnorm. Mede door deze inzet is vorig jaar de kostendelersnorm gewijzigd: inwonende jongeren tot 27 jaar tellen niet mee als kostendelende medebewoner; voorheen was de leeftijd 21. Maar wie vindt er tegenwoordig nog een eigen woning op 21 jarige leeftijd.

Laat je goed voorlichten

“We zijn blij met deze ontwikkeling, maar wat ons betreft moet het hele leefvormenstelsel fundamenteel vereenvoudigd worden, zodat de regels rond samenwonen beter aansluiten bij de wensen en verwachtingen van burgers”, zegt Wim Zangbergen van de SVB.

“We blijven ons hiervoor hard maken.” Het is daarom belangrijk dat je je goed laat voorlichten over de gevolgen van de kostendelersnorm. 

Niet alle huisgenoten tellen mee

De kostendelersnorm betekent dat als je samenwoont met meer volwassenen, de gemeente je bijstandsuitkering daarop aanpast. Hoe meer volwassen personen in huis wonen, hoe lager de uitkering.

De reden voor de kostendelersnorm is dat je  lagere woonkosten hebt als er meer personen in je woning wonen. Die kosten kun je namelijk delen, zo wordt geredeneerd. 

Lees verder onder de video >>

Uitzonderingen kostendelersnorm

Niet alle huisgenoten tellen mee voor de kostendelersnorm. Uitgezonderd zijn: 

  • Jongeren tot 27 jaar;
  • De persoon met wie je een gezamenlijke huishouding voert, als er geen anderen in de woning wonen;
  • De commerciële huurder/onderhuurder/kostganger of de verhuurder/onderverhuurder/kostgever die in dezelfde woning woont;
  • Kamerhuurders met een commercieel contract (en die een commerciële huurprijs betalen);
  • Studenten die een opleiding volgen die recht kan geven op studiefinanciering of tegemoetkoming studiekosten;
  • Studenten die een Beroeps Begeleidende Leerweg volgen (BBL-studenten).

Inkomsten en vermogen huisgenoten

Woon je samen met huisgenoten en is er sprake van de kostendelersnorm? Dan tellen de inkomsten en het vermogen van je huisgenoten niet mee voor het recht op bijstand.

Ben je gehuwd of woont je  samen met je partner? Of voer je een gezamenlijke huishouding met iemand? Dan telt het inkomen en vermogen van diegene wel mee voor het recht op bijstand.

Heb je nog vragen over de kostendelersnorm?

Heb je vragen over jouw specifieke situatie? Neem dan contact op met de  gemeente of met de sociaal raadslieden van de gemeente. Beschikt de gemeente niet over sociaal raadslieden? Kijk dan voor sociaal raadslieden bij je in de buurt op de website van Sociaal Werk Nederland.

Voor gratis juridisch advies kun je contact opnemen met het Juridisch Loket: 0900 – 8020. Je kunt hiervoor ook contact opnemen met de SVB.

Bronnen:

Plus Online, rijksoverheid

Meer over:

Reacties zijn gesloten.