Stijgende temperaturen in oceaanwater hebben een verwoestend effect op koraalriffen, de ‘regenwouden van de oceaan’. Een kwart van al het zeeleven is afhankelijk van deze ecosystemen. Wetenschappers vrezen dat tegen het einde van de eeuw, bij een opwarming van meer dan 1,5 °C, er bijna geen levend koraal meer is.
Waarom is het koraal in levensgevaar?
Koraal is geen plant of steen. Het is een dier. Een poliep om precies te zijn en het vormt samen met algen een symbiotische relatie. Deze algen geven het koraal hun kleurrijke uiterlijk. Ze zijn ook essentieel voor de overleving van het koraal door het produceren van glucose via fotosynthese. Warmwaterkoraal, dat alleen in warme zeeën voorkomt, bloeit bij een watertemperatuur rond de 25 °C.
Te hoge temperaturen leiden tot koraalverbleking. Hierdoor verliest het zijn kleur en voedselbron, wat uiteindelijk resulteert in de dood van het koraal. Het koraal loopt dus groot gevaar.
Koraalriffen ook onder druk door verzuring oceanen
Naast de opwarming van de aarde bedreigt de verzuring, de vervuiling, en de andere menselijke activiteiten de riffen. Deze factoren leiden tot een verminderde koraalbedekking en gezondheid van riffen wereldwijd. Waaronder Caribisch Nederland waar de koraalbedekking significant afneemt.
Lokale maatregelen zoals het verminderen van erosie helpen een deel van de schade te beperken. De hoofdoorzaak blijft de globale opwarming en verzuring van de oceanen.
Bekijk hier de video waarin je ziet hoe duikers in Jamaica het koraal proberen te redden, en lees daarna verder >>
De opwarming van de aarde zorgt ook voor het extremer weer in Nederland.
Waarom komen duurzame maatregelen niet van de grond?
Er zijn ook wetenschappers die schrijven over het klimaat en de menselijke impact erop, zoals wetenschapsjournalist Marcel Crok. Hij bespreekt in zijn boek ‘De staat van het klimaat’ het debat over ‘de opwarming’. Hij stelt in het boek ook de vraag ‘Waarom komen duurzame maatregelen niet van de grond?’
Bron: KNMI.