Koperdieven hebben het steeds vaker voorzien op de grote zonneparken in ons land. Ze strippen de kabels van zonnepanelen. De koperprijs staat op een hoog niveau en dat trekt de dieven aan. De schade die ze aanrichten loopt in de tonnen.
In het hele land moeten zonneparken het ontzien. Dit het voorjaar sloegen koperdieven onder meer toe in een zonnepark in het Friese dorp Vegelinsoord. In Deurne werd maar liefst 100 kilometer koperkabel van zonnepanelen ontvreemd. Door de koperdiefstal kwam een zonnepark in Groningen voor de helft op non actief te staan.
Illegale koperhandel floreert
Directeur Olof van der Gaag van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) wijst naar de hoge koperprijs. “Dat die zo hoog is heeft te maken met de energietransitie. Daar zijn namelijk veel nieuwe koperkabels voor nodig, duizenden kilometers. Helaas zien we dat sommige mensen daar illegaal een handeltje van proberen te maken. De vraag is hoe je het probleem oplost.”
Geen cijfers bekend
De politie heeft geen cijfers over koperdiefstallen paraat. Niet bekend is of er inmiddels extra controles zijn bij de zonneparken. Over schadeclaims kunnen verzekeraars niets zeggen omdat ook bij hen de cijfers ontbreken.
Koper verdwijnt over de grens
De Metaalrecycling Federatie zegt dat er een legitimatieplicht is voor mensen die koper willen inleveren. Er is een meldpunt voor diefstallen om recyclers te alarmeren over gestolen koper. Als ergens tientallen kilometers koperkabel wordt aangeboden, dan moeten er volgens de federatie alarmbellen af gaan. Gestolen koperkabels worden verknipt en gestript en bij diverse bedrijven aangeboden. Ook over de grens. Dit maakt het lastig, zo niet onmogelijk, om het gestolen koper te traceren.
Oplossing van het probleem kost geld
Verzekeraar Nationale Nederlanden zegt tegen RTL Nieuws dat ze nadenkt over het verhogen van de preventie- en beveiligingseisen op de zonneparken. De verzekeraar wil daarover in overleg met eigenaren en kijken hoe ze diefstal aan banden kunnen leggen. Dat vergt investeringen zoals camerabeveiliging.
Bronnen De Telegraaf en RTL Nieuws