Ga naar de inhoud

Gaat jouw koopkracht ook flink omhoog volgend jaar?

Koopkracht

Na magere jaren stijgt de koopkracht in de komende jaren eindelijk weer, aldus de Rabobank. De bank voorspelt dat de lonen in 2025 en 2026 sterker gaan stijgen dan de inflatie. Dit leidt tot een toename in welvaart. Volgens het laatste koopkrachtonderzoek, uitgevoerd in samenwerking met het CBS, is er nu sprake van positieve vooruitzichten.

Een positieve impact op koopkracht Jan Modaal

In de afgelopen jaren hadden veel mensen te maken met financiële beperkingen,. Voorheen was er een daling van 1,2% in 2022 en slechts een minimale stijging van 0,3% in 2023. De komende jaren pakken gunstig uit, met een verwachte koopkrachtstijging van 2,9% per jaar.

De personele gevolgen voor een gemiddelde werknemer, zoals Jan Modaal, tonen een positieve ontwikkeling. Jan gaat er netto 132,09 euro per maand op vooruit in 2025, hoewel het belangrijk blijft te noteren dat deze winst in koopkracht ook afhangt van stijgende kosten van levensonderhoud.

De Rabobank benadrukt dat de exacte hoogte van de inflatie nog onduidelijk is en afhankelijk van factoren zoals handelsbeperkingen door Trump en het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB).

Lees ook: Inflatie beïnvloedt onze gezondheid.

Koopkracht binnen verschillende groepen

Ondanks de positieve vooruitzichten voor de algemene koopkrachtstijging, profiteren niet alle groepen in de samenleving hiervan. Uit de berekeningen van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) blijkt dat sommige groepen, zoals zzp’ers en bepaalde gepensioneerde huishoudens, mogelijk een koopkrachtdaling ervaren in 2025.

Gepensioneerden profiteren van stijgende AOW-uitkering

Het verschil in koopkrachtontwikkeling is te wijten aan de diverse financiële regelingen en belastingaanpassingen die variëren per inkomensgroep. Met name zelfstandigen worden getroffen door een afnemende zelfstandigenaftrek, terwijl gepensioneerden profiteren van stijgende AOW-uitkeringen en aanvullende pensioenen.

Een goede reden om alvast voor volgend jaar een paar leuke vakanties te plannen.

Hierdoor is het voor individuen belangrijk om inzicht te krijgen in hun specifieke situatie, bijvoorbeeld door gebruik te maken van hulpprogramma’s zoals de WerkUrenBerekenaar.

Impact van belastingen en toeslagen op het inkomen

Belastingwijzigingen en toeslagaanpassingen spelen een belangrijke rol in de koopkrachtontwikkelingen van 2025 en 2026. Er komt een nieuwe indeling van belastingschijven waarbij het tarief in de 1e schijf daalt en in de 2e schijf stijgt. Hoewel dit voor sommige lagere inkomensgroepen een belastingvoordeel betekent wordt dit gedeeltelijk tenietgedaan door een verlaging van de algemene heffingskorting.

Verder blijven de toeslagen over het algemeen stabiel. Met lichte aanpassingen zoals een verhoging van de zorgtoeslag voor lage inkomens en veranderingen in de huur- en kinderbijslag.

Studenten, daarentegen, zien een verslechtering in hun financiële plaatje door het wegvallen van tijdelijke koopkrachtmaatregelen, ondanks de herinvoering van de basisbeurs.

Dit alles maakt het cruciaal voor jou om je financiële situatie grondig te evalueren. Gaat jouw koopkracht wel of niet flink omhoog?

Bronnen:

Nibud, CPB, Rabobank I Foto: Canva

Lees ook de verwachtingen van vorig jaar >>


Koopkracht stijgt: broekriem kan gaatje losser

25 oktober 2023 – Als we de nieuwe cijfers van van kredietbeoordelaar S&P Global Ratings moeten geloven, kan de broekriem volgend jaar weer een gaatje losser. We krijgen meer te besteden omdat de economie aantrekt. De koopkracht stijgt.

S&P Globaal gaat uit van een koopkracht stijging van 1,8 procent, naarmate de inflatie afneemt.

Laagste werkloosheid in de eurozone

De inflatie neemt af van 4,9 procent in 2023 tot 2 procent in 2026. De werkloosheid zal met 3,7 procent in de jaren 2023-2026 tot de laagste in de eurozone behoren.

Rijk, open, veelzijdig en veerkrachtig land

Nederland is de 5e economie van de Europese Unie. Het bureau geeft aan dat Nederland zijn AAA/A-1+ status behoudt. Daarmee behoren we tot de kredietwaardigste landen ter wereld. We zijn volgens S&P Global een rijk, open, veelzijdig en concurrerend land. Tijdens de Corona-epidemie bleken we zelfs een van de veerkrachtigste landen te zijn. De oorlog tussen Rusland en Oekraïne heeft hierin geen verandering gebracht.

Veelheid aan politieke partijen staat vooruitgang in de weg

Nadeel is dat in Den Haag veel politieke partijen zitten die mee willen beslissen over welke richting het op moet met ons land. Dat maakt het nemen van belangrijke beslissingen er niet eenvoudiger op. De kans bestaat dat er na de verkiezingen in november een regering wordt gevormd waarvoor het moeilijk wordt om met nieuwe plannen te komen.

Bron: RTLNieuws

Meer over: