Brandweer Nederland houdt, in samenwerking met de Brandwonden Stichting, de campagne ‘Stop CO-vergiftiging’. Sinds de torenhoge energieprijzen is deze campagne van een nog grotere importantie dan vorige jaren. Jaarlijks overlijden mensen aan vergiftiging door koolmonoxide. De verwachting is dat het aantal vergiftigingen stijgt door de terugkeer van de traditionele lichtpunten en alternatieve warmtebronnen in huis. Lees verder en voorkom ongelukken.
Jaarlijks overlijden 5 tot 10 mensen aan koolmonoxidevergiftiging
Jaarlijks overlijden naar schatting 5 tot 10 mensen aan een koolmonoxidevergiftiging. Daarnaast worden ook nog eens rond de 100 mensen behandeld voor een vergiftiging door dit onzichtbare gas. Brandweer Nederland waarschuwt met een jaarlijkse campagne voor deze sluipmoordenaar.
“Het is belangrijker dan ooit om mensen voor te lichten”, vertelt persvoorlichter Bert van Heerik van Brandweer Nederland. “We zien met de energiecrisis namelijk weer een stijging van het aantal slachtoffers. Met name in de steden. De rage met de bloempotkachels zagen we in het begin van de winter opkomen. We hielden ons hart vast. Maar dat zijn niet de enige gevaarlijke objecten. Mensen halen ook traditionele lichtpunten, zoals oliestellen en petroleumkachels uit de jaren ’50 in huis. Het is een tendens die ons echt zorgen baart. Er zijn zelfs mensen die een barbecue binnen zetten om mee te stoken. Het gevaar voor een koolmonoxidevergiftiging is dan erg groot.”
Ramen en deuren weer dicht sinds de brandstofcrisis – koolmonoxidevergiftiging voorkomen doe je zo
Sinds corona is er gelukkig meer aandacht gekomen voor betere ventilatie in onze binnenruimtes. Toch houden mensen om te besparen hun ramen en deuren weer potdicht. Toch is een vergiftiging makkelijk te voorkomen. Deze 3 dingen kun je doen om een koolmonoxidevergiftiging te voorkomen:
- Ventileer alle ruimtes in huis. Zet ventilatieroosters open waar mogelijk
- Laat je verbrandingstoestel elk jaar nakijken door een erkend bedrijf
- Plaats CO-melders in ruimtes waar verbrandingstoestellen staan
Koolmonoxide en de gevaren ervan
“Koolmonoxide zie, ruik en proef je niet”, vervolgt van Heerik. “Dat maakt dit gas ook zo gevaarlijk. Als je je schoorsteen niet regelmatig laat schoonmaken kan de rook je kamer inkomen. En rook is koolmonoxide! De koolmonoxide adem je in en bindt zich aan je bloed. Bij een te hoge concentratie word je suf en krijg je grieperige klachten. Bij teveel blootstelling kun je eraan doodgaan. Duizeligheid, hoofdpijn en wazig zien kan ook duiden op een acute vergiftiging. Blootstelling aan een lagere concentratie koolmonoxide leidt tot negatieve gezondheidseffecten.”
Leuk weetje: vroeger werden dieren gebruikt als CO-meters
Wij mensen ruiken het gas niet. Dieren wel. Je kent vast wel de uitdrukking ‘een kanarie in de kolenmijn’. Kanaries waren de CO-melders van de vorige eeuw. Ze werden vroeger meegenomen in de mijnen. Ging de vogel dood, dan wisten de mijnwerkers dat er ergens gas lekte en konden ze zichzelf op tijd veiligstellen. De mijnwerkers gebruikten ook konijnen en muizen. Gelukkig hoef je tegenwoordig je huis niet meer vol te zetten met kooitjes. Koolmonoxidevergiftiging voorkomen is nu een stuk makkelijker.