Ga naar de inhoud

Terugblik: de bruidsjurken van onze prinsessen door je eeuwen heen

Update:
Koninklijke trouwjurken

De Nederlandse monarchie heeft door de jaren heen prachtige bruidsjurken gezien, gedragen door prinsessen, waarvan de meesten koningin werden. Leuk om even op terug te blikken en te zien in welke ontwerpen de royal dames het huwelijksbootje instapten.

Koningin Emma: Victoriaans ontwerp

Koningin Emma trouwde in 1879 met koning Willem III. Haar koninklijke bruidsjurk weerspiegelde de mode van het late Victoriaanse tijdperk. Emma’s jurk was gemaakt van zware, rijke stoffen zoals zijde en satijn, versierd met kant en parels, wat een statige uitstraling gaf.

In die tijd lag de nadruk op een smalle taille en een volle rok, en Emma’s jurk volgde dit silhouet zoals te zien is in onderstaande pin.

De tekst gaat verder onder de pin >>

Helaas is er weinig bekend over de specifieke ontwerper van haar jurk. Het was waarschijnlijk afkomstig van een gerenommeerde couturier uit die tijd, mogelijk uit Parijs of Londen.

Koningin Wilhelmina in Felix Poussineau

Toen koningin Wilhelmina in 1901 trouwde met hertog Hendrik van Mecklenburg-Schwerin, koos ze voor een elegante, ingetogen jurk, passend bij haar karakter en haar status als jonge koningin.

Haar jurk, ontworpen door de Parijse couturier Felix Poussineau, was gemaakt van witte zijde en kant en had een hoge halslijn, zoals de mode van die tijd dicteerde. Wilhelmina hield haar bruidslook simpel, zonder al te veel franje, wat haar krachtige persoonlijkheid en toewijding aan het koningschap weerspiegelde.

Trouwjurk koningin Juliana door modehuis Linette

Juliana’s trouwjurk, gedragen op haar huwelijk met prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld in 1937, was ontworpen door de Nederlandse modehuis Linette. De jurk was van satijn en kant, met een slank silhouet en een sleep. Opvallend was de eenvoud van de jurk, wat de ingetogen stijl van Juliana weergaf.

De tekst gaat verder onder de pin >>

Ondanks de sobere uitstraling had de jurk een koninklijke allure door de prachtige stoffen en de lange sluier. Juliana droeg tijdens de bruiloft geen tweede jurk en hield zich aan de traditie van één klassieke trouwjurk.

Koningin Beatrix in Pierre Balmain 

Beatrix trouwde in 1966 met Claus von Amsberg en koos voor een tijdloze en elegante bruidsjurk, ontworpen door de Franse couturier Pierre Balmain.

De jurk was gemaakt van wit zijde-duchesse en had een klassieke A-lijn met lange mouwen en een bescheiden hoge halslijn. Wat opviel aan Beatrix’ jurk was de eenvoud en verfijning, met subtiele details in het kantwerk.

Beatrix droeg geen tweede jurk tijdens de ceremonie en hield vast aan de traditionele etiquette van het dragen van één jurk.

Koningin Máxima schittert in Valentino

Máxima’s bruidsjurk, gedragen tijdens haar huwelijk met kroonprins Willem-Alexander in 2002, was ontworpen door de beroemde couturier Valentino Garavani.

De jurk was gemaakt van ivoorkleurig mikado-zijde en had een hoge halslijn en een lange sleep. Opvallend was het gebruik van fijn kant en de elegante snit die de slanke taille van Máxima benadrukte.

De lange sluier was versierd met bloemmotieven en paste perfect bij de klassieke en toch moderne uitstraling van de jurk. Máxima droeg later op de dag een minder formele jurk tijdens het feest.

TIP: Wil je de trouwjurk van Máxima van dichtbij zien? Ga dan naar de tijdelijke tentoonstelling!

De tekst gaat onder de video verder >>

Lees ook: Belgische prinsen mogen niet trouwen met Oranje prinsessen.

De stijlregels van royal trouwjurk

Bij het kiezen van een bruidsjurk voor een koninklijke bruiloft gelden er strikte stijlregels:

  • Kleur: Wit of ivoor is traditioneel voor koninklijke bruiden, wat zuiverheid symboliseert.
  • Stijl: De jurk moet elegant en ingetogen zijn, zonder al te veel bloot. Een bescheiden halslijn en lange mouwen zijn vaak de norm.
  • Sleep: Een koninklijke bruid draagt meestal een lange sleep, wat status en grandeur uitstraalt. Deze kan variëren in lengte, maar is altijd een essentieel onderdeel van de jurk.
  • Sluier: De sluier is meestal lang en vaak versierd met symbolische motieven, zoals bloemen of kant.
  • Tiara: Naast de jurk draagt de bruid een tiara, vaak een erfstuk uit de koninklijke familie.

Meestal dragen koninklijke bruiden slechts 1 jurk tijdens de huwelijksceremonie, hoewel er in de avond bij het feest soms een tweede japon werd gedragen.

De trouwjurken van de Nederlandse royals weerspiegelden hun persoonlijke stijl door de eeuwen heen. Van de ingetogen jurken van koningin Emma en Wilhelmina tot de tijdloze elegantie van Máxima’s Valentino-creatie, elke jurk vertelt een verhaal van koninklijke pracht en nationale trots.

Hoofdfoto: Prinses Margriet trouwt met Pieter van Vollenhoven.
Foto: Fotocollectie Anefo/Nationaal Archief.

Meer over: