Stap je nietsvermoedend de trein in, zit je ineens tegenover koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Dat zou vanaf volgende maand zomaar kunnen. Na het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan België gaat de koninklijke trein namelijk met pensioen.
Dit hebben de Nederlandse Spoorwegen (NS) deze week aangekondigd. De koninklijke trein wordt uit dienst genomen omdat deze ‘aan het einde van haar levensduur’ is. De Rijksvoorlichtingsdienst vertelt dat het koninklijk paar vanaf nu gebruik maakt van reguliere treinen.
Afscheid van koninklijke trein
De koninklijke trein is ongeveer 160 jaar gebruikt voor zowel binnenlandse als buitenlandse reizen. De trein werd ook gebruikt voor het vervoer van staatshoofden die ons land bezochten. Het eerste Koninklijke rijtuig, genaamd SR1 (SR staat voor Salon Rijtuig), is in 1864 in gebruik genomen. Sindsdien is het rijtuig regelmatig vervangen voor modernere versies. In de vroege jaren 90 moest het toenmalige Koninklijke rijtuig (SR9) worden vervangen. De opvolger van dit rijtuig, de SR10, werd ontworpen op basis van het bestaande Intercity Rijtuig 1e klasse. Momenteel is de 10e versie van de trein in gebruik.
Weinig gebruik gemaakt van de trein
Hoewel de privéwagon niet de favoriete manier van reizen is voor koning Willem-Alexander, maakt hij er af en toe gebruik van. Gedurende zijn 10-jarige koningschap heeft hij de wagon slechts 2 keer eerder gebruikt, en nu staat alweer de laatste reis gepland. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben voor het laatst gebruik van de trein tijdens hun staatsbezoek aan België.
Geen opvolger
Zowel de RVD als de NS hebben laten weten dat er momenteel geen plannen zijn voor een opvolger van de koninklijke trein. “Voor elke reis in de toekomst wegen ze af of het koningspaar gebruik zal maken van reguliere treinen.” Dit legt een woordvoerder van de RVD uit. “Hierbij worden verschillende factoren meegewogen. Bijvoorbeeld de bestemming, het milieu en de efficiëntie.”
Trein naar het Spoorwegmuseum
Aan het einde van haar dienst komt de trein bij het Spoorwegmuseum van de NS te staan. Hier krijgt de trein een plek om de rijke geschiedenis van de Koninklijke trein te bewaren en te tonen. Het zal een herinnering blijven aan de bijzondere rol die de trein heeft gespeeld in het koninklijke vervoer door de jaren heen.
Genoeg andere vervoersmiddelen
Met koetsen, 30 auto’s met chauffeur, een koninklijke bus met 25 zitplaatsen, het regeringsvliegtuig en een jacht in Griekenland, beschikt het koningspaar over genoeg andere transportmiddelen. We denken dat het koningspaar er niet echt rouwig om is. Des te meer pret voor ons, want wij hebben er een leuke uitstap bij voor deze zomer. Een bezoekje aan het Spoorwegmuseum!