Ga naar de inhoud

Koninklijk Paar brengt bezoek aan Gelderse Vallei: deze 5 gemeenten

Koninklijk paar gelderse valei

Willem-Alexander en Máxima brengen 31 augustus een bezoek aan de Gelderse Vallei in de provincie Gelderland. Het Koninklijk Paar doet de gemeenten Nijkerk, Barneveld, Scherpenzeel, Ede en Wageningen aan.

De rode draad tijdens dit bezoek is de transformatie die de streek doormaakt. De Gelderse Vallei, bestaande uit veen- en zandgronden, ontwikkeld zich tot een vooraanstaande ‘Foodvalley’. De 5 gemeenten zetten zich dagelijks in om het industriële en natuurhistorische erfgoed in de regio te behouden door het nieuwe bestemmingen en functies te geven. Bovendien dragen het vrijwilligerswerk en de sport in de regio bij aan het versterken van sociale verbindingen tussen mensen.

Deze thema’s komen daarom ook tijdens het streekbezoek van het koninklijk paar volop aan bod.

Gemeente Nijkerk – Het Appelpad

Het streekbezoek begint eind augustus bij het Appelpad, dat is gelegen in het buitengebied van Nijkerk. Deze historische wandelroute – die al eeuwenlang bestaat, maar zijn oorspronkelijke functie heeft verloren – krijgt een nieuwe bestemming als natuurroute voor liefhebbers. Tijdens de wandeling door dit cultuurlandschap gaat het Koninklijk Paar in gesprek met onder andere vrijwilligers die het pad onderhouden, een agrarische ondernemer over het gebruik van de grond en de eigenaar van het landgoed over het beheer van het gebied.

Gemeente Barneveld – Poultry Expertise Centre

Ook brengt het Koninklijk Paar een bezoek aan het Poultry Expertise Centre (PEC) in Barneveld. Dit centrum is een samenwerkingsverband van bedrijven, overheidsinstellingen en kennisinstituten, die betrokken zijn bij de pluimveesector. Het PEC is gevestigd op het terrein van Aeres MBO Barneveld. Hier krijgen MBO-studenten les in dierverzorging. Studenten van Universiteit Wageningen doen onderzoek naar onderwerpen zoals eiwitverrijking van pluimveevoer door middel van gekweekte insecten. Willem-Alexander en Máxima krijgen ook daar een rondleiding en gaan in gesprek met betrokkenen bij het PEC, evenals boeren en ondernemers uit de omgeving. Ze spreken daar over duurzaamheid en ontwikkeling binnen de pluimveesector, de positie van deze sector in de regio en de waarde van kennis en onderzoek.

De tekst loopt door onder de afbeeldingen >>

Gemeente Scherpenzeel – Vrijwilligers

Rond het middaguur bezoekt het paar Scherpenzeel waar ze Park Scherpenzeel aandoen, een centrale ontmoetingsplek in de gemeente. Vervolgens bezoeken ze Huis Scherpenzeel (het voormalige gemeentehuis) en spreken vrijwilligers op het gebied van zorg, recreatie, cultuur en sociaal domein. Deze gesprekken gaan over de rol en betekenis van vrijwilligers en vrijwilligerswerk in het leven van mensen in de buurt.

Gemeente Ede – ENKA en Korfbalvereniging DVO

’s Middags staat er ook nog een bezoek aan het ENKA-terrein in Ede op het programma. ENKA was van 1922 tot 2003 een fabriek voor kunstzijdeproductie en is sinds 2011 een woongebied geworden. In dit gebied wordt nieuwbouw gecombineerd met behoud van monumentale panden om het industriële erfgoed te bewaren. Tijdens een korte wandeling spreken ze buurtbewoners en de projectontwikkelaar over wonen in deze wijk, hergebruik van erfgoed en de ontwikkeling van het gebied rondom het nabijgelegen treinstation. Aansluitend gaan ze naar korfbalvereniging DVO in Bennekom. Diverse leden van de club geven dan ook meteen demonstraties.

Gemeente Wageningen – Voedselproductie in de toekomst

Ter afsluiting bezoekt het paar studentenvereniging SSR-W in Wageningen, waar studenten aanwezig zijn om te vertellen over hun studie in voedselproductie, -voorziening en -ontwikkeling.

En als laatste gaan ze algemeen in gesprek met enkele studenten over hun eigen wel en wee in de Gelderse Vallei.

Bron: koninklijkhuis.nl

Meer over: