Ga naar de inhoud

Koningspaar ontvangt president Korea: van vijand naar partnerschap

Staatsbezoek republiek Korea

Op uitnodiging van Koning Willem-Alexander brengt de president van de Republiek Korea, Yoon Suk Yeol, dinsdag 12 en woensdag 13 december een staatsbezoek aan Nederland.

Het is de eerste keer dat een president van de Republiek Korea officieel Nederland aandoet sinds de oprichting van diplomatieke betrekkingen tussen de 2 landen in 1961. 

Banden tussen Republiek Korea en Nederland versterkt

De banden tussen Nederland en de Republiek Korea zijn de afgelopen jaren versterkt, na de ondertekening van een Strategische Partnerschap Overeenkomst in november 2022 door premier Rutte en president Yoon.

Hoewel geografisch ver verwijderd, delen Nederland en de Republiek Korea sterke economische en strategische belangen. Het staatsbezoek biedt een uitgelezen kans om de bloeiende handelsrelatie verder te verdiepen en de samenwerking te intensiveren. Beide landen delen gemeenschappelijke normen en waarden, met focus op duurzame energie, landbouw, en hightech industrie.

Welkomstceremonie op de Dam in Amsterdam

Foto: RVD.

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima begroeten dinsdag 12 december de president en zijn echtgenote met een welkomstceremonie op de Dam in Amsterdam. Na formele begroetingen en de inspectie van de erewacht volgt een receptie en privélunch in het Koninklijk Paleis Amsterdam. President Yoon legt ook een krans bij het Nationaal Monument op de Dam.

In de middag staat een bezoek aan ASML in Veldhoven op de agenda, waar de Koning en president Yoon een dialoog aangaan met CEO’s over Nederlands-Koreaanse samenwerking in de high-tech sector. Het bezoek omvat ook een rondleiding in de ‘cleanroom’ van ASML, een cruciaal exportbedrijf naar de Republiek Korea.

Staatsbanket in Koninklijk Paleis Amsterdam

’s Avonds wordt een staatsbanket gehouden in het Koninklijk Paleis Amsterdam, waar beide staatshoofden toespraken houden. Woesdag 13 december bezoekt president Yoon de Staten-Generaal in Den Haag en heeft hij ontmoetingen met de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer. Een regeringslunch met demissionair premier Rutte volgt, waar in gesprek wordt gegaan over de economische veiligheid en stabiliteit in de Indo-Pacific regio.

Bezoek aan het Mauritshuis

Na de lunch bezoekt president Yoon met premier Rutte Kunst museum Mauritshuis, gevolgd door een ontmoeting met Nederlandse veteranen van de Koreaoorlog op het Koninklijk Paleis Amsterdam. Met een Business Forum, inclusief een rondetafelgesprek met CEO’s en ondertekening van memorandums van overeenstemming (MoU’s) wordt de dag afgesloten. 

Klassieke Koreaanse muziek- en dansvoorstelling in AFAS Live

’s Avonds biedt president Yoon een klassieke Koreaanse muziek- en dansvoorstelling aan in AFAS Live in Amsterdam, als contraprestatie voor het Koningspaar. Na de voorstelling neemt het Koninklijk Paar afscheid van president Yoon en zijn vrouw.

Welke producten importeert Nederland uit Korea?

Nederland importeert een breed scala aan producten uit Zuid-Korea. Belangrijke importproducten die Nederland uit Korea importeert zijn:

  • Elektronica en technologie: Zuid-Korea staat bekend om zijn toonaangevende elektronicabedrijven, zoals Samsung en LG. Nederland importeert elektronische apparaten, zoals smartphones, televisies, en andere consumentenelektronica.
  • Auto’s en auto-onderdelen: Zuid-Korea heeft een bloeiende auto-industrie, met bedrijven als Hyundai en Kia. Nederland importeert auto’s en auto-onderdelen uit Zuid-Korea.
  • Halfgeleiders en computeronderdelen: De halfgeleiderindustrie in Zuid-Korea is zeer ontwikkeld. Nederland importeert halfgeleiders en andere computeronderdelen die cruciaal zijn voor de productie van elektronica en technologische apparaten.
  • Scheepsbouwproducten: Zuid-Korea heeft een sterke positie in de wereldwijde scheepsbouwindustrie. Nederland importeert scheepsbouwproducten, waaronder schepen en maritieme apparatuur.
  • Chemische producten: Nederland importeert verschillende chemische producten uit Zuid-Korea, waaronder kunststoffen, chemicaliën voor de farmaceutische industrie en andere industriële chemicaliën.
  • Staalproducten: Nederland importeert staalproducten, zoals staalplaten en -buizen, uit Zuid-Korea.
  • Textiel en kleding: Zuid-Korea staat bekend om zijn mode-industrie. Nederland importeert textiel en kleding, waaronder modeartikelen van Zuid-Koreaanse ontwerpers.

We weten dat Koningin Máxima graag designerkleding draagt van zeer uiteenlopende modeontwerpers. Gaan we haar tijdens dit staatsbezoek in een ontwerp zien van Ji Won Choi?

Bron: Rijksoverheid. Hoofdfoto

Meer over: