Koningin Margrethe II van Denemarken heeft haar carrière verrijkt met een verrassende nieuwe rol: kostuumontwerpster. De vorstin speelt een sleutelrol als kostuum- en productieontwerper voor de recent uitgebrachte Netflix-film met de titel ‘Ehrengard: The Art of Seduction’.
Belangrijk om te vermelden is dat de koningin geen vergoeding ontving voor haar bijdrage aan de film. Het was een geheel vrijwillige inzet. Dit deed zij in het kader van haar 50-jarig jubileum op de troon in 2022. Lees hier alles over haar vrijwilligerswerk van de koningin van Denemarken en of onze Nederlandse royals zich ook gratis inzetten.
Ehrengard: The Art of Seduction
Nou, Ehrengard is een bewerking van een verhaal van Karen Blixen, de Deense barones die onder het pseudoniem Isak Dinesen publiceerde. Het verhaal speelt zich af in het betoverende koninkrijk Babenhausen, waar Cazotte, een jonge zelfbenoemde liefdesdeskundige, wordt ingehuurd door de groothertogin om haar te helpen bij het krijgen van een erfgenaam.
Terwijl Cazotte op zoek gaat naar een geschikte toekomstige prinses, raakt hij betrokken bij het bijbrengen van de kunst van verleiding en romantiek aan de verlegen kroonprins. De situatie neemt echter een onverwachte wending wanneer er een buitenechtelijke erfgenaam wordt verwekt, waardoor de koninklijke familie hun toevlucht moet nemen tot het kasteel van Rosenbad. Tijdens deze periode, terwijl rivalen binnen de koninklijke familie hun eigen plannen smeden, bloeit er een romance op tussen Cazotte en Ehrengard, het bruidsmeisje, en begint hij te beseffen dat hij misschien niet zo’n liefdesdeskundige is als hij dacht.
Koningin Margrethe II maakte 51 kostuums
De bijdrage van Koningin Margrethe II aan de film omvatte het ontwerpen van maar liefst 51 (!) kostuums en het creëren van 81 decoupages en collages. Bovendien waren de filmsets geïnspireerd op haar tekeningen en andere kunstwerken. De koningin beschreef haar betrokkenheid bij de film als een plezierige ervaring en hoopt dat fans van Blixen de benadering waarderen. Ze heeft altijd een grote interesse gehad in stijl en de geschiedenis van kostuums en stijlen. Ze werkte aan dit project in haar vrije tijd en merkte op dat ze er meestal wel tijd voor kon vrijmaken.
Bille August, de regisseur van ‘Ehrengard’, prees het werk van koningin Margrethe II als de leidraad waar de hele productie omheen was opgebouwd. Haar bijdragen belichaamden een wereld die losstaat van de realiteit, zonder volledig een sprookje te zijn. Het oproepen van deze bijzondere sfeer wordt beschouwd als een van de grootste prestaties van de koningin in het project.
Als je benieuwd bent naar de werken van de koningin van Denemarken (of gewoon) de film, Ehrengard: The Art of Seduction is deze nu te bekijken op Netflix. Of bekijk hieronder alvast de trailer.
Tekst gaat onder de video verder >>
Doen de Nederlandse royals ook aan vrijwilligerswerk?
Ja, ook leden van het Nederlandse koninklijke huis, inclusief koning Willem-Alexander, koningin Máxima en andere leden van de koninklijke familie, doen vrijwilligerswerk. Of ze staan te springen om vrijwillig 51 kostuums te maken: dat denken wij niet. Ze zetten zich in voor verschillende goede doelen. Kan ook niet anders, want voor het geld hoeven ze het vast niet te doen. Al met al schat Quote het vermogen van de koninklijke familie op 1,2 miljard euro.
Maar goed, hierbij wat voorbeelden van vrijwilligerswerk onze royals:
1. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima
Ze zijn betrokken bij diverse organisaties en stichtingen in Nederland. Koning Willem-Alexander is bijvoorbeeld beschermheer van het Oranje Fonds, dat zich inzet voor sociale initiatieven. Koningin Máxima is de erevoorzitter van de Stichting Méér Muziek in de Klas, die zich inzet voor muziekonderwijs op basisscholen.
2. Prinses Beatrix
Als voormalig koningin is prinses Beatrix nog steeds actief betrokken bij verschillende culturele en maatschappelijke initiatieven. Ze is beschermvrouw van diverse kunstinstellingen en stichtingen en ondersteunt culturele evenementen.
3. Prinses Laurentien
Prinses Laurentien is betrokken bij verschillende initiatieven op het gebied van literatuur en leesbevordering. Ze is medeoprichter van de Missing Chapter Foundation, een organisatie die de stem van kinderen en jongeren in besluitvorming wil bevorderen.
4. Prins Constantijn
Prins Constantijn en zijn vrouw zijn betrokken bij ondernemerschap en innovatie in Nederland. De prins is speciaal gezant van StartupDelta, dat zich richt op het bevorderen van startups in Nederland.
Goede doelen en maatschappelijke kwesties
De koninklijke familie zet zich vaak in voor goede doelen en maatschappelijke kwesties, zoals gezondheidszorg, cultuur, onderwijs en het bevorderen van sociaal welzijn. Ze nemen deel aan evenementen en initiatieven om bewustzijn te creëren en steun te bieden aan diverse organisaties.
De koninklijke familie voert doorgaans geen politiek of commercieel vrijwilligerswerk uit, aangezien dit niet in overeenstemming is met de constitutionele rol van de monarchie in Nederland. Hun betrokkenheid is meestal gericht op het ondersteunen en bevorderen van maatschappelijke doelen en activiteiten.