Ga naar de inhoud

Koningin Máxima stoort zich aan kauwgom kauwende prinses Alexia

Update:
Alexia en Máxima

Het is vast niemand ontgaan. De koninklijke familie is aanwezig bij de Olympische Spelen in Frankrijk. Enthousiast moedigen ze de sporters van TeamNL aan en samen feesten ze er lekker op los. Het ziet er vrolijk uit. Toch is de pers de boze blik van koningin Máxima naar prinses Alexia niet ontgaan. Wat was er aan de hand?

Tijdens de finale van de 100 meter schoolslag viel prinses Alexia op door iets wat velen als ongedwongen beschouwen: het kauwen van kauwgom. Terwijl de meeste ogen op de wedstrijd gericht waren, was er een ander soort spanning zichtbaar aan de zijlijn. Koningin Máxima wierp een strenge blik op haar dochter, een moment dat door de camera’s werd vastgelegd en snel viraal ging.

De tekst gaat onder de afbeelding verder >>

Geen koninklijk gedrag

Het kauwen van kauwgom vinden veel mensenwordt door velen gezien als onbeleefd en ongepast, vooral in een formele setting zoals een internationaal sportevenement. Desalniettemin koos Alexia ervoor om zich niets aan te trekken van de omstanders en hun mogelijke kritische blikken.

De reacties op het incident liepen sterk uiteen. Sommigen juichten Alexia’s onbezonnen actie toe, een verfrissend teken van normaliteit binnen de elite kringen. Anderen waren minder vergevingsgezind en noemden het respectloos en onwaardig voor een prinses. Het incident heeft zeker veel stof doen opwaaien en de discussie rondom koninklijke gedragscodes nieuw leven ingeblazen.

De tekst gaat onder het X-bericht verder >>

Nederlandse eigenzinnigheid

In Nederland, een land dat trots is op zijn directe en vaak non-conformistische houding, is het incident anders ontvangen. Veel Nederlanders zagen de actie van Alexia als een teken dat zelfs de koninklijke familie niet immuun is voor eenvoudige menselijke gedragingen. Alexia laat hiermee zien dat ook zij, net als elke tiener, zich van tijd tot tijd nonchalant kan gedragen.

Internationale media-aandacht

De actie van Prinses Alexia om kauwgom te kauwen tijdens de finale van de 100 meter schoolslag heeft internationale media-aandacht getrokken. Vooral de Britse krant Daily Mail berichtte uitgebreid over het voorval, waarbij de strenge blik van koningin Máxima richting haar dochter meerdere malen is benadrukt. Dit incident heeft een interessante discussie op gang gebracht over de verwachtingen van het gedrag van leden van koninklijke families tijdens officiële evenementen.

Charme van de Nederlandse cultuur

Hoewel sommige media het kauwgedrag van Alexia bekritiseren, zien anderen het juist als een teken van de ontspannen en nuchtere Nederlandse cultuur. In Nederland wordt het kauwen van kauwgom door de prinses door velen gezien als een teken van jeugdigheid en authenticiteit. Het benadrukt dat de Nederlandse koninklijke familie, ondanks hun status, ook gewone menselijke trekjes heeft. Dit wordt vaak gezien als een verfrissend contrast met de meer formele en afstandelijke houding die vaak wordt geassocieerd met royalty’s.

Bron: GeenStijl. Foto: Andre Weening/BSR Agency/Getty Images

Meer over: