Ga naar de inhoud

Koningin Máxima duikt in het leven van senioren

Máxima bezoekt senioren

De senioren van Almere krijgen donderdag 16 mei bezoek van koningin Máxima. Het aantal 65-plussers in Almere stijgt momenteel sneller dan in de rest van Nederland. De vorstin laat zich daar bijpraten over allerlei initiatieven die zich inzetten voor het welzijn van ouderen in de stad.

De projecten die Máxima bezoekt dragen bij aan het zo zo lang mogelijk in goede gezondheid zelfstandig wonen van senioren. Dit verlicht de druk op de ouderenzorg.

Máxima bijgepraat over ouder worden

In een buurtcentrum ontmoet Máxima ouderen die deel uit maken van een interculturele huiskamer voor vrouwen vanaf 55 jaar. De deelnemers praten haar bij over ouder worden in Almere, hun behoefte aan sociaal contact en hoe dit initiatief daarin voorziet. Ook spreekt de koningin met de coördinator van een laagdrempelige vervoersvoorziening voor ouderen in de buurt. 

Sociaal vangnet voor senioren

In het Huis van de Waterwijk, dat activiteiten en voorzieningen biedt voor de buurt, praat de koningin met de initiatiefnemers van Voorzorgcirkels en de ambassadeurs van Goud in Almere. Voorzorgcirkels zijn groepen buurtbewoners die voor elkaar klaarstaan om hand- en spandiensten te verrichten en een sociaal vangnet te bieden. 

Lees verder onder video >>

Koningin Máxima duikt in uitdagingen vergrijzing

Goud in Almere is een netwerk waarin gemeente, senioren, bewonersinitiatieven, organisaties en woningcorporaties samenwerken. Met koningin Máxima bespreken vertegenwoordigers van beide initiatieven de ontwikkelingen rond ouder worden in de stad. Daarbij komen de uitdagingen die de vergrijzing met zich meebrengt en de successen van de verschillende projecten in Almere aan bod.

Vergrijzing vraagt om aanpassingen

Almere is een jonge stad, waar van oorsprong veel jonge gezinnen wonen. Met de toestroom van meer ouderen en het ouder worden van de eerste generatie Almeerders stijgt het aantal 65-plussers in de stad sneller dan in de rest van Nederland. De vergrijzing vraagt om aanpassingen op het gebied van onder meer wonen, zorg, mobiliteit, veiligheid en welzijn. 

Lees verder onder video >>

Kwaliteit van leven behouden

Initiatieven en activiteiten in de stad zorgen er voor dat ouderen met behoud van kwaliteit van leven langer thuis kunnen blijven wonen. Ook stimuleren ze de sociale cohesie in de buurt, maken ze problematiek inzichtelijk waardoor kan voor passende begeleiding van ouderen wordt gezorgd.

Ouderzorg heeft belangstelling van koninklijk paar

Koningin Máxima en koning Willem-Alexander tonen regelmatig belangstelling voor de toekomst van de zorg. Eerder bezocht Willem-Alexander het symposium ‘Zorg op het Dorp’ (november 2023) en het Máxima MC in Veldhoven (februari 2024). Koningin Máxima was aanwezig bij een bijeenkomst over passende zorg (mei 2023) en bracht een werkbezoek aan het programma Zorgevaluatie & Gepast Gebruik (ZE&GG) in Venlo (januari 2024).

Foto: Patrick van Katwijk/Getty Images

Meer over: