Ga naar de inhoud

Koningin Camilla, van grijze muis tot gewaardeerd vorstin, viert 77e verjaardag

Camilla

Camilla Rosemary Shand, oftewel de Britse koningin viert vandaag haar 77e verjaardag. En zoals de Britten dat inmiddels gewend zijn van de vrouw van koning Charles III gebeurt dat op ingetogen wijze. Haar verjaardagen kenmerken zich door besloten familiebijeenkomsten in plaats van grote openbare vieringen. Het weerspiegelt haar voorkeur voor een meer ingetogen benadering van het koninklijke leven.

Lees verder onder bericht >>

Voorkeur voor persoonlijke relaties

Ze brengt haar verjaardag vaak door in een van de koninklijke residenties, omringd door naaste familie en vrienden. Het onderstreept haar voorkeur voor persoonlijke relaties boven openbaar spektakel onderstreept, waardoor de Britten haar aanvankelijk bestempelen als een grijze muis. 

Van grijze muis naar gewaardeerd koningin

Die tijd ligt achter haar. Ze transformeert van grijze muis naar een gewaardeerd lid van de Britse koninklijke familie wat haar veerkracht en toewijding onderstreept. Door haar liefdadigheidswerk verovert ze haar plek in de harten van de Britten, wat bewijst dat ze veel meer is dan wat vooral de Britse media ons wilden doen geloven.

Geworteld in Britse aristocratie

Camilla Rosemary Shand werd op 17 juli 1947 in Londen geboren in een gezin dat is geworteld in de Britse aristocratie. Haar vader, majoor Bruce Shand, is een gedecoreerde held uit de Tweede Wereldoorlog, en haar moeder, Rosalind Cubitt, komt uit een adellijke lijn. Camilla brengt haar jeugd door op het platteland van Sussex en geniet een bevoorrechte maar nuchtere opvoeding.

Liefde voor Franse literatuur

Haar opleiding begint aan de Dumbrells School in Sussex en verloopt verder aan de Queen’s Gate School in South Kensington. Vervolgens gaat ze naar Mon Fertile, een middelbare school in Zwitserland, gevolgd door een korte periode aan het Institut Britannique in Parijs, waar ze haar Franse taalvaardigheid aanscherpt en ze haar liefde voor de Franse literatuur zich ontwikkelt.

Lees verder onder de (Engelstalige) video >>

Moeizame relatie met Charles

Camilla ontmoet prins Charles begin jaren zeventig tijdens een polowedstrijd, wat leidt tot een romantische relatie. Hun affaire groeit uit tot een van de meest besproken en bekritiseerde relaties in de moderne koninklijke geschiedenis. Ondanks hun duidelijke genegenheid leiden druk en protocollen ertoe dat Charles in 1981 met Lady Diana Spencer trouwt, terwijl Camilla in 1973 met de Britse legerofficier Andrew Parker Bowles trouwt. Niettemin onderhouden Camilla en Charles door de jaren heen een hechte vriendschap, een relatie die openbaar en omstreden wordt, terwijl Diana’s populariteit enorm stijgt.

Camilla, de andere vrouw

Door de Britse pers wordt Camilla neergezet als de ‘andere vrouw’ in het tragische sprookje van Charles en Diana. De media schilderen haar af als de grijze muis, overschaduwd door Diana’s charisma en schoonheid. Dit negatieve beeld blijft hangen, zelfs als Camilla geleidelijk aan zichtbaarder wordt naast Charles na de vroegtijdige dood van Diana in 1997.

Lees verder onder de (Engelstalige) video en het X-bericht >>

Gevoel voor humor en nuchter karakter

Ondanks het publieke ongenoegen en wantrouwen werkt Camilla hard om haar eigen identiteit binnen de koninklijke familie te bepalen. Ze staat bekend om haar standvastigheid, nederigheid en een warm gevoel voor humor. Haar nuchtere karakter overtuigt de Britten die ooit aan haar twijfelden.

Vrouwenrechten en huiselijk geweld

Camilla zet zich in voor tal van goede doelen. Ze is vooral gepassioneerd door het bevorderen van alfabetisering en fungeert als beschermvrouwe van organisaties als de National Literacy Trust en BookTrust. Haar pleit voor vrouwenrechten en bindt de strijd aan tegen huiselijk geweld, waarbij ze groepen als SafeLives en Refuge ondersteunt. Haar inspanningen hebben het Britse bewustzijn en de steun voor deze kwesties aanzienlijk vergroot.

Camilla’s strijd tegen osteoporose

Daarnaast zet Camilla zich in voor gezondheids- en welzijnsdoelen, met name in de strijd tegen osteoporose, een aandoening die zowel haar moeder als grootmoeder heeft getroffen. Als beschermvrouwe  van de Royal Osteoporosis Society werkt ze aan het vergroten van het bewustzijn en het verbeteren van de behandelingsopties voor mensen die getroffen zijn door de ziekte. Het maakt van Camilla een koningin met een eigen stem en visie. Wij wensen haar een fijne verjaardag!

Foto: Chris Jackson/Getty Images

Meer over: