Ga naar de inhoud

Koningin Camilla geeft korte update over koning Charles

Koningin Camilla in het openbaar gezien

Prins Charles, recentelijk gediagnosticeerd met kanker, is volgens zijn vrouw Camilla “erg ontroerd” door de stroom aan steunberichten die hij heeft ontvangen van zijn onderdanen. De 75-jarige prins, die op de achtergrond nog steeds zijn koninklijke taken vervult, trekt veel kracht uit de hartverwarmende boodschappen en de sterke steun van het publiek.

Konining Camilla aanwezig bij een muziek evenement

Koningin Camilla heeft haar eerste officiële verplichting bijgewoond sinds het nieuws over koning Charles’ strijd tegen kanker bekend werd.

Op een ontroerende avond in de Salisbury Cathedral in Salisbury, Engeland, kwam de 76-jarige koningin samen voor een muzikaal evenement ter ere van lokale goede doelen.

Dit solomoment was van bijzondere betekenis, want het markeerde koningin Camilla’s terugkeer naar haar koninklijke taken nadat het paleis eerder deze week had aangekondigd dat haar man, koning Charles, was gediagnosticeerd met “een vorm van kanker“. Dit volgde op behandelingen voor een goedaardige vergroting van de prostaat. De verklaring van 138 woorden specificeerde dat koning Charles, 75, met de behandeling was begonnen, zijn publieke taken zou uitstellen en achter de schermen blijft werken.

Koningin Camilla gaf een korte update

Tijdens het evenement gaf koningin Camilla een kort, maar geruststellend update over koning Charles. “Hij doet het buitengewoon goed gezien de omstandigheden,” deelde ze, aangeraakt door de overweldigende stroom brieven en berichten van steun van over de hele wereld.

Video waarin Camilla een reactie geeft

De tekst gaat onder de video verder >>

Herenigd met Prins Harry

Op dinsdag stond koningin Camilla aan de zijde van haar man toen hij Clarence House in Londen verliet, op weg naar Sandringham ter gelegenheid van de toetreding dag van koningin Elizabeth, na een ontmoeting met zijn zoon Prins Harry. De hertog van Sussex, 39, maakte een 24-uursreis naar het Verenigd Koninkrijk nadat Buckingham Palace het nieuws over de gezondheid van de koning had gedeeld.

Voordat het nieuws openbaar werd gemaakt, informeerde koning Charles persoonlijk zijn zonen, prins Harry en prins William, evenals andere familieleden over de diagnose.

Koningin Camilla zal naar verwachting een cruciale rol spelen in het ondersteunen van koning Charles tijdens zijn behandeling, terwijl ze haar volledige schema van openbare taken voortzet. Een paleisbron vertelde exclusief aan People dat ze “zijn kracht en steun” zal zijn, vergelijkbaar met de rol die wijlen Prins Philip vervulde voor de overleden koningin. Haar aanwezigheid bij de Salisbury Cathedral was ook een uiting van steun voor de regimenten, gezien haar rol als kolonel-in-chief van The Rifles en kolonel van The Grenadier Guards.

Publieke taken koningin Camilla voort

Koningin Camilla werd hartelijk verwelkomd door lokale functionarissen en ontmoette vervolgens lokale hoogwaardigheidsbekleders en eerstelijnspersoneel van belangrijke liefdadigheidsinstellingen. Als langdurige supporter en beschermvrouwe van verschillende goede doelen in Wiltshire, waaronder de Wiltshire Bobby Van Trust, The Wiltshire Air Ambulance Charitable Trust en Community First – Youth Action Wiltshire, was haar betrokkenheid bij het evenement een natuurlijke keuze.

De avond werd verder opgeluisterd door een optreden van de bekroonde concertpianist Rupert Egerton-Smith, begeleid door The Band of The Grenadier Guards en The Band and Bugles of The Rifles. Na een korte receptie begaf koningin Camilla zich naar de kathedraal, omringd door een feestelijke fanfare.

In deze uitdagende tijden belichaamt koningin Camilla de veerkracht en toewijding van het Engelse koningshuis, terwijl ze haar rol als steunpilaar voor koning Charles en de natie met waardigheid vervult.

Koning Charles “erg ontroerd” door steunberichten na kankerdiagnose

Na de aankondiging vanuit Buckingham Palace heeft koning Charles ontzettend veel steunbetuigingen gekregen. Tv-presentatoren, de Britse gezondheidsminister, oud premiers en zélfs de leider van de anti-monarchiebeweging Republic hebben gereageerd via X en wensen de koning beterschap.

De tekst gaat onder de berichten en video verder >>

Reactie van het Britse koningshuis

Naast de steun uit het volk, hebben ook verschillende leden van het Britse koningshuis hun medeleven betuigd. Zijn zoon Prins William benadrukte het belang van de vriendelijke berichten en bedankte iedereen voor de getoonde steun. Prins Harry, de andere zoon van Charles, is vanuit de Verenigde Staten afgereisd om zijn vader te bezoeken. Hoewel hij nog geen publieke verklaring heeft afgelegd, kan men zich voorstellen dat de situatie ook hem zeer aan het hart gaat.

De toestand van koning Charles

Prins Charles verblijft momenteel op het landgoed Sandringham, waar hij doorgaat met zijn werk, zij het in een minder publieke rol. Hoewel het type kanker waarmee hij is gediagnosticeerd niet is gespecificeerd, heeft premier Rishi Sunak aangegeven dat de ziekte in een vroeg stadium is ontdekt. Deze vroege diagnose biedt hoop op een succesvolle behandeling en verhoogt de kans op herstel voor de Prins. Ondertussen blijft het publiek, de familie en vrienden van de prins hem hun onvoorwaardelijke steun betuigen tijdens deze uitdagende tijden.

Video: Prins William geeft uitleg over de kankerdiagnose van zijn vader

Bekijk de beelden hieronder >>

Shownieuws uitzending: Prins William weer aan het werk

Bekijk hieronder ook de late uitzending van Shownieuws terug >>

Bron: nu.nl
Video’s: Talpa, Telegraaf

Meer over: