Ga naar de inhoud

Koning Willem-Alexander zet aanleg waterstofnetwerk in gang

Waterstofnetwerk

Koning Willem-Alexander heeft in Rotterdam het startsein gegeven voor de aanleg van de eerste fase van een landelijk waterstofnetwerk. Nederland wil zich daarmee op de kaart zetten als belangrijk knooppunt voor duurzame energie.  

Het eerste deel van het netwerk behelst een traject van meer dan 30 kilometer. Dat is naar verwachting in 2025 operationeel. Gasunie realiseert dit. Het waterstofnetwerk wordt in totaal 1.200 kilometer lang. Het verbindt onze grote Nederlandse industriële regio’s met elkaar en met die van Duitsland en België. 

Waterstof speelt cruciale rol bij de energietransitie  

Waterstof speelt een belangrijke rol in de energietransitie – de overgang van fossiele brandstoffen (olie en gas) naar schonere en duurzamere energiebronnen (zonne- en windenergie) – om de klimaatverandering te bestrijden en de afhankelijkheid van niet-hernieuwbare energiebronnen te verminderen. Het wordt om verschillende redenen gezien als een veelbelovende energiedrager en oplossing voor energieopslag:

1. Duurzaamheid

Waterstof kan worden geproduceerd uit energiebronnen zoals zonne- en windenergie, via een proces dat elektrolyse wordt genoemd. Bij elektrolyse wordt water (H2O) gesplitst in waterstof (H2) en zuurstof (O2). Dit maakt waterstofproductie milieuvriendelijk en koolstofvrij als het wordt aangedreven door groene elektriciteit.

2. Energieopslag

De energiebron fungeert als een efficiënte vorm van energieopslag. Het kan worden geproduceerd wanneer er overschotten aan elektriciteit zijn. Bijvoorbeeld op winderige dagen – en later worden gebruikt wanneer de vraag naar energie hoog is. Dit maakt het mogelijk om energiebronnen als zon, wind, water en biomassa beter te integreren in het energienetwerk en de stabiliteit van het netwerk te vergroten.

3. Mobiliteit

Waterstof is te gebruiken als brandstof voor voertuigen. Deze voertuigen stoten alleen waterdamp uit en hebben een groot bereik, wat een schone en duurzame alternatieve oplossing voor ons verbruik van benzine en diesel biedt.

4. Industriële toepassingen

Het wordt al gebruikt in verschillende industriële processen, en het is te produceren met lagere koolstofemissies dan traditionele milieu onvriendelijke methoden.

5. Verwarming en elektriciteitsopwekking

Waterstof is ook in te zetten voor verwarming en elektriciteitsopwekking in sectoren waar elektrificatie met directe elektriciteit moeilijk is.

Wereldwijde interesse in waterstoftechnologie

Hoewel waterstof veel potentieel heeft in de energietransitie, zijn er nog uitdagingen zoals de kosten van waterstofproductie en de ontwikkeling van infrastructuur voor transport en opslag. Niettemin wordt er wereldwijd hard gewerkt aan het ontwikkelen van waterstoftechnologieën om bij te dragen aan een schoner en duurzamer energievoorziening.

Door als eerste Europese land de infrastructuur voor waterstof op orde te hebben kan Nederland zich ontwikkelen tot een belangrijke speler op de energiemarkt en zich ontwikkelen tot een essentieel knooppunt voor duurzame energie.

Koning gaat in op verduurzaming

Na de opening van het waterstofnetwerk kreeg koning Willem-Alexander een rondleiding over de bouwplaats op de Tweede Maasvlakte in Rotterdam en is hij door medewerkers van Gasunie bijgepraat over de speciale techniek om waterstofleidingen aan te boren. De koning maakte van de gelegenheid gebruik  om met betrokkenen partijen van gedachten te wisselen over de verduurzaming van het bedrijfsleven, de rol van waterstof binnen een duurzaam energiesysteem, het transport van waterstof en de importmogelijkheden. 

Bron: Gasunie
Foto: Rijksoverheid

Meer over: