Ga naar de inhoud

Koning Willem-Alexander voor het eerst bij opening Boekenweek: 90 jarige jubileum

Koning Willem-Alexander 1e keer bij Boekenweek Bron: © Patrick van Katwijk/Getty Images 

Koning Willem-Alexander (57) woont voor het eerst de officiële opening van de Boekenweek bij in Den Haag. Het traditionele lezersfeest in boekhandels en bibliotheken viert zijn 90-jarig jubileum in 2025. De 90e Boekenweek vindt plaats van woensdag 12 tot en met zondag 23 maart 2025.

De koning neemt het Boekenweekgeschenk in ontvangst

Op dinsdagmiddag 11 maart verwelkomt het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum in Den Haag de koning, waar hij het eerste exemplaar van het Boekenweekgeschenk in ontvangst neemt. Dit is een bijzonder moment, aangezien het de eerste keer is dat Willem-Alexander deze promotieweek van het Nederlandse boek bijwoont.

Lees ook: Koning Willem-Alexander 10 jaar op de troon

Koning Willem-Alexander woont voor het eerst de Boekenweek bij

De tekst gaat onder de berichten verder >>

Prominente auteurs aanwezig

Tijdens de bijeenkomst zijn ongeveer 50 Boekenweekauteurs aanwezig. Onder hen bevinden zich bekende namen zoals Roxane van Iperen, Geert Mak, Connie Palmen en Tommy Wieringa.

Daarnaast draagt Sholeh Rezazadeh, de schrijver van het Boekenweekgedicht 2025, haar werk voor aan de aanwezigen.

Negentigste editie van de Boekenweek

Dit jaar viert de Boekenweek haar 90ste verjaardag. Ter gelegenheid hiervan organiseerde de organisatie een speciale schrijfwedstrijd om de auteur van het Boekenweekgeschenk te bepalen.

Het thema van deze feestelijke editie is ‘Je moerstaal’.

Winnaar Boekenweekgeschenk 2025

Gerwin van der Werf kwam als winnaar uit de bus met zijn verhaal ‘De krater‘. Zijn verhaal werd gekozen uit 149 inzendingen.

Historische context van de Boekenweek

De Boekenweek, die in 1932 voor het eerst werd geïntroduceerd, heeft zich ontwikkeld tot een iconische culturele traditie in Nederland. In de afgelopen 90 jaar heeft de week talloze literaire bijdragen en initiatieven verwelkomd, waardoor het een belangrijk moment is geworden om de waarde van boeken en leesplezier te vieren.

De schrijfwedstrijd van 2025 is een echo van vroege tradities. Jarenlang werd het Boekenweekgeschenk bepaald via een wedstrijd, en namen als Antoon Coolen en Hella S. Haasse zijn dankzij deze traditie nationaal gekoesterd.

Deze lange geschiedenis benadrukt de bewuste keuze om terug te grijpen naar eerder succes met creatieve competitie, in de hoop nieuw literair talent te ontdekken en promoten.

De maatschappelijke invloed van de Boekenweek in 2025

De Boekenweek van 2025 legt sterk de nadruk op het maatschappelijke belang van literatuur en taal, verankerd in het thema ‘Je moerstaal’. Dit thema nodigt uit tot een bredere discussie over de culturele identiteit en het behoud van taalkundig erfgoed in een snel globaliserende en digitaliserende wereld.

De rol van taal en cultuur

Aansluitend op de openingsceremonie geeft David Van Reybrouck, een vooraanstaand cultuurhistoricus, een lezing over het voortdurende belang van boeken in het moderne leven, waardoor het evenement niet alleen een viering van literatuur is, maar ook een platform voor debat over de rol van taal en cultuur vandaag de dag. Deze bespreking ondersteunt de visie van CPNB om het boek en het lezen als essentiële pijlers van kennis en cultuur te stimuleren en onderstrepen.

Bronnen:

koninklijkhuis, NOS


Meer over:

Reacties zijn gesloten.