Koning Willem-Alexander brengt 7 november een werkbezoek aan het Westerdijk Fungal Biodiversity Instituut in Utrecht. Hij praat er met jonge onderzoekers en hoort over de nieuwe ontwikkelingen om schimmels te doorgronden en te hanteren voor verbetering van onze gezondheid, landbouw en industrie.
Willem-Alexander in gesprek met jonge onderzoekers
Het Westerdijk Fungal Biodiversity Institute (Westerdijk Instituut-KNAW) beheert een wereldvermaarde collectie van levende schimmels, gisten en bacteriën en is een expertisecentrum voor onderzoek naar schimmels en zwammen.
Het instituut is een onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW). Het is toegewijd aan de bestudering van de biodiversiteit binnen het schimmelrijk. Het beheert een verzameling van ruim 130.000 levende schimmels, gisten en bacteriën.
Het bezoek vangt aan met een informatief gesprek over het instituut. Waarna de koning in gesprek gaat met jonge onderzoekers over hun projecten en methodes.
Rondleiding en rondetafelgesprek over uitdagingen
Er staat ook een rondleiding op het programma. De koning krijgt dan uitleg over diverse facetten: schimmelziekten, opslagmethoden van schimmelstammen en de impact van schimmels op voedselveiligheid, landbouw en biodiversiteit.
Het bezoek sluit met een rondetafelgesprek. Dat gaat over de uitdagingen: van het onderhouden van een levende collectie tot het verbeteren van datatoegankelijkheid. Allemaal onderwerpen gericht op de actuele vraagstukken omtrent gezondheid, landbouw en industrie.
Koning vervult de rol van beschermheer KNAW
De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) betreft een genootschap van vooraanstaande wetenschappers en is tevens verantwoordelijk voor 10 nationale onderzoeksinstituten en 2 infrastructuurinstellingen. De Koning vervult de rol van beschermheer van de KNAW.
Bron: Rijksoverheid.