Ga naar de inhoud

Koning over Cruijff, Messi en een pleidooi voor inclusiviteit

Koning-aflevering4-podcastserie

Luister je graag podcasts en ben je geïnteresseerd in het koningshuis? Luister dan naar de podcastserie ‘Door de ogen van de Koning’. Daarin blikt oud-radio dj Edwin Evers samen met koning Willem-Alexander terug op zijn 10-jarig koningschap.

In aflevering 4 van de podcastserie gaat Willem-Alexander terug naar 2016. Het was dat jaar druk op het internationaIe toneel. De VS kiest Trump als president en de Britten gaan voor Brexit. Het is ook het jaar dat Nederland het aantal van 17 miljoen inwoners bereikt. De koning gaat op staatsbezoek in Frankrijk, dat de terroristische aanslag op Bataclan in Parijs verwerkt. Johan Cruijff overlijdt en het COC dat zich inzet voor de lhbti+ gemeenschap bestaat 70 jaar. 

De lieve vrede in huize Oranje

Willem-Alexander laat in de podcast zijn voetbalhart spreken en komt met anekdotes over Cruijf en Messi. Hij vertelt hoe hij met zijn echtgenote Maxima omgaat met het Nederland-Argentinië gevoel en de afspraken die daarover zijn gemaakt om de lieve vrede te bewaren in huize Oranje. Ook staat hij stil bij het overlijden van popiconen uit de jaren ’70: David Bowie, Michael Jackson en Prince. Hij groeide op met hun muziek. Zijn eerste lp was Destiny van The Jacksons. Zijn dochters luisteren naar dezelfde muziek. Willem-Alexander geniet van het feit dat hij dat kan delen met zijn kroost.

We moeten er op blijven wijzen dat iedereen in dit land dezelfde rechten en plichten heeft

Op achterstand gezet

Het COC-jubileum grijpt de koning aan om aandacht te vragen voor een inclusieve(re) samenleving. Want op papier gaat het geweldig, maar ‘we moeten er op blijven wijzen dat iedereen in dit land dezelfde rechten en plichten heeft.’ De Koning probeert inclusiviteit in de samenleving in de praktijk te bevorderen door mensen aan te moedigen, samen te werken en op dit gebied zaken te benoemen die niet gaan zoals ze zouden moeten.

Immigranten en mensen van de 2e en 3e generatie arbeidsmigranten hebben het in Nederland volgens de Koning heel moeilijk. ‘Het komt nog steeds voor dat ze op basis van hun achternaam op achterstand worden gezet tijdens stages en sollicitatiegesprekken.’ Het koninklijke bezoek aan het COC in 2016, maakte grote indruk op een jonge scholier vertelt oud COC-directeur Koen van Dijk in de podcast. Het gaf jongeren het gevoel dat ze zichzelf kunnen zijn. 

De afleveringen van de podcastserie met de koning

De podcast ‘Door de ogen van de Koning’ is te beluisteren op 3 grootste podcastapps. Wil je lekker ongestoord luisteren? Zet een koptelefoon op en ga op zoek naar de podcast op een van deze apps: Spotify, Apple Podcast, Podimo.

Daar vind je de volgende afleveringen:

  • 2013 – Inhuldiging – ‘Wie denk je wel dat je bent dat je dit mag doen?’
  • 2014 – MH17 – ‘Hier kun je je onmogelijk op voorbereiden’
  • 2015 – Thuisgevoel – ‘Iedereen in Nederland moet zich thuis voelen, ongeacht afkomst, achtergrond, herkomst’
  • 2016 – ‘We moeten er op blijven wijzen dat iedereen in dit land dezelfde rechten én plichten heeft’
  • 2017 – ‘We zijn door de geschiedenis met elkaar verbonden’
  • 2018 – ‘Sport verbroedert écht’
  • 2019 – 75 jaar Vrijheid: ‘Op dat moment kon ik daarmee in het reine komen’
  • 2020 – Coronapandemie: ‘De snelheid waarmee het gebeurt is heel heftig’

Met deze tips kun je op bezoek bij de koninklijke familie.

Bron: Rijksvoorlichtingsdienst. ©RVD

Meer over: