Ga naar de inhoud

Koninklijk paar, minister-president en staatssecretaris naar Olympische Spelen

Koning naar Olympische Spelen

Koning Willem-Alexander woont, op uitnodiging van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) als erelid, van donderdag 25 juli tot en met dinsdag 30 juli de Olympische Spelen in Parijs bij. Koningin Máxima en de prinsessen Amaila en Alexia vergezellen de koning van 26 tot en met 30 juli.

Koninklijke familie bij openingsceremonie in Parijs

Minister-president Dick Schoof en staatssecretaris Vincent Karremans van Jeugd, Preventie en Sport reizen eveneens naar Parijs. Samen met het Koninklijk paar en hun dochters zijn ze aanwezig bij de openingsceremonie op vrijdagavond. Zaterdag brengen zij een bezoek aan het Olympisch Dorp.

Het is een traditie voor het koningspaar om de Olympische Spelen bij te wonen. De vorige Spelen sloegen ze over vanwege corona.

Staatssecretaris Karremans is daarnaast van 3 tot en met 7 augustus aanwezig bij de Olympische Spelen. Tijdens deze periode woont hij verschillende sportevenementen bij en neemt hij deel aan de friends & family bijeenkomst, waar hij de kans krijgt om familie en vrienden van de topsporters te ontmoeten.

De voorspelling is dat er bij Paleis Noordeinde deze zomer een record aantal Olympische sporters met medailles staan opgesteld, bekijk de verwachting in deze NOS reportage >>

Lees ook: Olympische Spelen: speelschema voetbal en stormloop op kaartjes.

Bron: Rijksoverheid. Hoofddfoto: Het Koninklijk paar bij Paleis Noordeinde met de Nederlandse medaillewinnaars uit 2022. Foto: Patrick van Katwijk/Getty Images.


Is onze koning wel aanwezig bij de Olympische Spelen?

Koning Willem-Alexander Olympische Spelen

17 juli 2020 – Tijdens het afgelopen Europees kampioenschap voetbal was de koning afwezig. Dit leidde tot enige verbazing en reacties vanuit het publiek. Terwijl Nederland vol spanning de wedstrijden van Oranje volgde, koos Koning Willem-Alexander samen met zijn familie voor een vakantie in Griekenland. Zullen ze wel aanwezig zijn bij de aankomende Olympische spelen?

Koning Willem-Alexander en zijn passie voor sport

Koning Willem-Alexander is een fervent voetbalfan, met een bijzondere voorliefde voor Ajax. Zijn passie voor de sport is bekend bij het Nederlandse publiek, wat zijn afwezigheid tijdens het EK opvallend maakte. Echter, de vakantie van het koningshuis was al lang van tevoren gepland. Nog voordat de data van het EK bekend waren.

Reacties vanuit het publiek

Hoewel sommige Nederlanders hun teleurstelling uitten over de afwezigheid van de koning, is het belangrijk om te erkennen dat iedereen, inclusief het koningshuis, recht heeft op een welverdiende vakantie. De timing van de vakantie viel samen met het EK, wat leidde tot enige misverstanden. Veel mensen hadden verwacht dat koning Willem-Alexander, gezien zijn liefde voor voetbal, aanwezig zou zijn om het nationale team te steunen. Ze hadden op zijn minst een leuk bericht op sociale media kunnen plaatsen, gaat online rond als commentaar.

Vooruitblik op de Olympische spelen

Met de Olympische Spelen van 2024 in Parijs in het vooruitzicht, rijst de vraag of het koningshuis daar wel aanwezig zal zijn. De spelen, die plaatsvinden van 26 juli tot en met 11 augustus 2024, bieden een nieuwe gelegenheid voor koning Willem-Alexander en zijn familie om hun betrokkenheid bij de Nederlandse sporters te tonen. Gezien de eerdere kritiek, zou hun aanwezigheid bij de Olympische Spelen een positieve wending kunnen geven aan het publieke sentiment.

Een moment van reflectie

Het incident rondom het EK en de daaropvolgende reacties kunnen dienen als een moment van reflectie voor het koningshuis. Het toont aan hoe belangrijk het is voor publieke figuren om aanwezig te zijn bij nationale evenementen. Vooral wanneer ze een persoonlijke passie delen met het volk. Het koningshuis heeft nu opnieuw kans om te laten zien dat ze betrokken zijn bij de Nederlandse sporters en hun prestaties op het wereldtoneel.

Bekijk hieronder de uitzending van Shownieuws over de aanwezigheid van het koningspaar >>

Hoofdfoto: Dean Mouhtaropoulos/International Skating Union via Getty Images.

Meer over: