Ga naar de inhoud

Koning Willem-Alexander in militair uniform op 19e Veteranendag

Koning bij Veteranendag

Zaterdag 24 juni waren Koning Willem-Alexander en minister-president Rutte bij de 19e editie van Veteranendag in Den Haag. De koning verscheen in militair uniform. Een beeld dat we niet vaak zien.

Op de jaarlijkse Veteranendag worden de ruim 100.000 Nederlandse veteranen, die zich in dienst van vrede hebben ingezet, geëerd. De gehele dag vonden er activiteiten plaats.

De koning nam defilé af

Koning Willem-Alexander nam op de Kneuterdijk een defilé af, waar ruim 100 detachementen aan deelnamen. Dit waren zowel veteranen als actief-dienende militairen van alle krijgsmachtdelen.

Voorafgaand aan het defilé was er een zogenoemde fly-past (vliegtuigshow), waar dit jaar 18 historische en moderne vliegtuigen aan meededen.

Koning Willem-Alexander spreekt met kinderen na de medaille-uitreiking aan veteranen

Persoonlijke verhalen staan centraal op Veteranendag

Tijdens de jaarlijkse Veteranendag staan persoonlijke verhalen van Nederlandse veteranen centraal, in combinatie met muziek en filmbeelden van vroeger.

In de ochtend woonde de koning een ceremonie bij in de Koninklijke Schouwburg waar veteranen bijzondere persoonlijke verhalen vertelden. Minister-president Rutte hield een toespraak. Na afloop ging de koning met enkele veteranen in gesprek. Aansluitend was hij aanwezig bij de uitreiking van decoraties aan 70 veteranen op het Lange Voorhout.

Hoe vaak verschijnt Koning Willem-Alexander in uniform?

Het dragen van militaire uniformen door burgers is verboden. Toch draagt Koning Willem-Alexander, die geen militair meer is, bij gelegenheid een militair uniform. Dat het monarchale staatshoofd wel een uniform draagt maar geen militair is (en ook niet aan het hoofd van de strijdkrachten staat) is uniek in Europa en juridisch niet nodig. Het uniform dat hij draagt bij officiële ceremonies blijkt geen officieel uniform te zijn.

Wist jij dat koning Willem-Alexander een 'nepuniform' draagt bij militaire ceremonies?

Geplaatst door NOS op Zaterdag 12 maart 2016

Meer over: