Ga naar de inhoud

Koning Filip bijna 64 jaar, weet je dit van hem?

Koning Filip

In Brussel is op 15 april 1960 de Belgische koning Filip geboren. Wat weet je eigenlijk echt over hem? Achter de koninklijke façade schuilt een man van vele facetten, wiens leven een inspiratiebron is voor velen. Lees hier alles over koning Filip.

Een koninklijke ontstaansgeschiedenis

Op 15 april 1960 zag Filip Leopold Lodewijk Maria, de toekomstige koning van België, het levenslicht in Brussel. Hij werd gedoopt op 17 mei 1960 in de kerk Sint-Jacob-op-Koudenberg in Brussel. Zijn peetouders waren zijn grootouders van moederskant, koning Leopold III en koningin Louise. Als een echte kroonprins van België draagt Filip de titel Hertog van Brabant, die traditioneel wordt toegekend aan de Belgische kroonprins.

Hoewel Filip als oudste zoon van koning Albert II en koningin Paola werd verwacht de troon over te nemen, werd hij niet de directe opvolger van zijn vader vanwege complexe koninklijke regels en de gezondheidstoestand van zijn oom, koning Boudewijn. Filip nam de troon over op 21 juli 2013, de nationale feestdag van België. Koning Albert II trad af vanwege gezondheidsredenen.

Een leven gewijd aan kennis en service

Na zijn afstuderen aan de Koninklijke Militaire School, zette Filip zijn academische reis voort aan gerenommeerde universiteiten in het buitenland. Zijn passie voor politieke wetenschappen bracht hem naar de Universiteit van Oxford en de Universiteit van Stanford, waar hij zijn horizon verbreedde en zijn vaardigheden aanscherpte. Naast zijn opleiding aan de Koninklijke Militaire School volgde Filip een trainingsprogramma tot gevechtspiloot en commando, voordat hij zijn academische studie voortzette aan prestigieuze universiteiten in het buitenland.

Een vorst met een economische missie

Als voorzitter van de Belgische Dienst voor Buitenlandse Handel heeft Koning Filip zich ingezet om de Belgische export te bevorderen. Met jaarlijks 4 economische missies over de hele wereld heeft hij een blijvende indruk achtergelaten in het internationale zakelijke landschap. Als voorzitter van de Belgische Dienst voor Buitenlandse Handel heeft Koning Filip niet alleen economische missies in het buitenland geleid, maar ook zijn betrokkenheid getoond bij mondiale kwesties als erelid van de Club van Rome.

Een toegewijde echtgenoot en vader

Op 4 december 1999 trad Koning Filip in het huwelijk met jonkvrouw Mathilde d’Udekem d’Acoz. Samen vormen ze een hecht gezin met 4 prachtige kinderen: prinses Elisabeth, prins Gabriël, prins Emmanuel en prinses Eléonore.

Politieke uitspraken

Filip heeft zich herhaaldelijk in politieke controverses begeven, met name door kritiek te uiten op de politieke partij Vlaams Belang, wat resulteerde in een terechtwijzing van de toenmalige premier Guy Verhofstadt.

Hardloopwedstrijd

In een verrassende zet nam koning Filip in 2024 deel aan een hardloopwedstrijd, de 20 kilometer van Brussel, waarbij hij zijn passie voor een gezonde levensstijl en fysieke activiteit toonde. Kan je je voorstellen hoe hard iedereen aan de kant stond te juichen? We vragen ons af of koning Willem Alexander ook zo sportief is.

Een man van contrasten

Filip wordt soms afgeschilderd als afstandelijk in het publieke domein. Toch staat koning Filip bekend om zijn warme en ontspannen persoonlijkheid in privékring. Zijn leven, gewijd aan dienstbaarheid en familie, is een bron van bewondering en inspiratie voor velen. Zie hieronder hoe hij zich betrekt bij de Belgische burgers en de militairen steunt.

Meer lezen over het Belgisch Koningshuis? Lees hoe saai het Belgisch koningshuis is.

Meer over: