Ga naar de inhoud

Koning en minister-president bij herdenking van vliegramp MH17

MH 17 herdenking 10 jaar

Woensdagmiddag 17 juli zijn koning Willem Alexander en minister-president Schoof bij de herdenking van de ramp met vlucht MH17. Dit vindt plaats bij het Nationaal Monument in Vijfhuizen. Het is dit jaar precies 10 jaar geleden dat deze tragische gebeurtenis plaatsvond.

Ramp met MH 17 dit jaar 10 jaar geleden

Tijdens de ceremonie van woensdag geeft de minister-president een toespraak. Naar verwachting komen ongeveer 1300 nabestaanden van de slachtoffers naar de herdenking toe. Evenals diverse Nederlandse bewindspersonen en vertegenwoordigers uit landen zoals Maleisië, Australië, het Verenigd Koninkrijk, België en Oekraïne.

Bekijk de video op Instagram en lees daarna verder >>

Gedurende de bijeenkomst leest men de namen voor van alle 298 slachtoffers voor en houdt men 2 minuten stilte ter nagedachtenis. Na het defilé gaan de koning en de minister-president in gesprek met nabestaanden en betrokkenen.

De herdenking is woensdag 17 juli vanaf 13.40 live te volgen bij de NPO1.

Lees na de video verder >>

Over de ramp met MH17

17 juli, 10 jaar geleden, stortte vlucht MH17 neer in Oost-Oekraïne. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken speelde een cruciale rol in de nasleep van deze ramp. Medewerkers zoals Michael Pistecky en Anneloes Viveen herinneren zich hoe zij betrokken waren bij de berging van slachtoffers en diplomatieke inspanningen voor gerechtigheid. De ramp had een diepgaande impact op hen: ‘Het is onder mijn huid gekropen.’

Crisisteams waren snel gevormd, zowel in Den Haag als op de Nederlandse ambassade in Kiev. De repatriëring van de lichamen en het onderzoek naar de oorzaak van de ramp hadden topprioriteit.

De ramp veranderde het Nederlandse beleid ten aanzien van Rusland. Het verdrag van Tallinn, dat vervolging van de daders mogelijk maakte, werd een belangrijke mijlpaal. Alle betrokkenen werkten onvermoeibaar aan gerechtigheid en genoegdoening voor de nabestaanden, wat hen een sterk gevoel van saamhorigheid gaf.

10 jaar later blijft MH17 een belangrijke kwestie, zowel nationaal als internationaal, waarbij waarheidsvinding en gerechtigheid centraal staan.

Bekijk hier enkele aangrijpende beelden van een aantal nabestaanden en hulpverleners >>

Bron: Rijksoverheid. Hoofdoto: Frank van Beek-Pool/Getty Images.

Meer over: